Facebookul, Instagramul, tricourile si alte articole vestimentare mustesc de mesaje care vor sa ne faca sa fim fericite si sa uitam de tristete. Pentru ca de multe ori „fericirea“ este echivalenta cu succesul. Fie in plan personal, fie profesional.
Deci, e tristetea un sentiment chiar asa rau?
Tristetea este un sentiment ce se intalneste mai ales la specia umana, dar nu numai. Este o emotie la fel de normala precum fericirea. Este un raspuns normal al creierului nostru la diverse aspecte care ne nemultumesc in viata ta.
Spre exemplu, la faptul ca ai pierdut pe cineva drag. Fie ca este vorba despre decesul cuiva, fie, pur si simplu, despre finalul unei relatii care a durat cativa ani. Deci, e normal sa fii trista! Daca, de asemenea, nu reusesti sa impresionezi o persoana care ti-e draga sau nu poti sub nicio forma sa treci de zidul ridicat de sefa ta, e iar normal sa fii trista!
Cum ajunge inima sa nu mai simta nimic
Ar fi chiar anormal sa nu iti pese, asa ca nu mai privi tristetea cu ochi chiar asa de rai
Mai ales ca nici psihologii nu sunt de acord cu opinia ca tristetea e un lucru rau. Ei precizeaza insa ca este important sa nu faci greseala ca atunci cand esti trista sa te gandesti ca esti in depresie. Nu fa o astfel de confuzie!
Tristetea, ca toate emotiile noastre, este sanatoasa si trebuie sa ne ajute sa raspundem mai bine la noi insine, la altii si la lumea mai larga din jurul nostru.
Plus ca, asa cum spunea Carl Jung, oamenii trebuie sa aprecieze tristetea pentru a se putea bucura apoi de …fericire. Acceptarea tristetii este intr-adevar o parte importanta a depasirii ei si a revenirii la un cadru normal al mintii.
Mai mult, pentru a elimina gandurile rele ale unora, psihologii si-au propus sa demonteze cele mai populare doua mituri legate de tristete:
Ce faci atunci cand simti ca nu mai poti
Tristetea e semn de slabiciune
Nu te grabi sa crezi si tu, la fel ca multi, ca aratandu-ti tristetea iti dezvalui punctele slabe. Departe de asta! Aratandu-le altora ca esti trista, s-ar putea sa obtii din partea lor empatia de care ai nevoie sa treci peste un moment greu. Deci, nu te ascunde atunci cand esti trista. Tristetea trebuie semnalata, trebuie vazuta, pentru ca oamenii sunt o specie sociala.
O data trista, mereu trista
O alta temere a multora dintre doamne si domnisoare (dar si a unor domni) ar fi aceea ca daca iti accepti tristetea, nu mai scapi de ea in veci. Adica ramai blocat in tristete. Suta la suta fals. In fapt, emotiile sunt stari tranzitorii, pentru ca sunt raspunsul la o stare imediata.
Uneori, oamenii au dificultati in a-si intelege propria tristete si a reactiona corespunzator. Acest lucru se intampla si pentru ca uneori ei cred mitul conform caruia a fi trist e periculos.
Sfat!Daca te confrunti in mod constant cu tristetea, ai dificultati in a intelege de ce esti trista, ia in calcul si sa mergi la un psiholog.
De ce esti trista azi, in functie de zodie
Foto: Shutterstock.com