Cele mai periculoase mancaruri din lume: ce sa nu mananci in vacanta

1
De Ingrid David
14 feb. 2019

Una dintre marile placeri ale calatoriilor peste hotare este aceea de a interactiona cu localnicii si de a experimenta aromele zonei in care ai ajuns. Mancarea specifica locului este de obicei delicioasa, o adevarata surpriza pentru papilele tale gustative.

Atentie mare, insa. Ceea ce localnicii pot manca fara probleme, tie ti-ar putea fi mortal. Fie din necunostinta, fie pentru ca organismul tau nu este obisnuit cu anumite ingrediente. Iata cele mai periculoase mancaruri din lume, intr-o ordine aleatorie, in randurile de mai jos:

Alimentele pe care nu ar trebui sa le mananci niciodata

Pestele Fugu – Japonia

Cum sa mananci: Acest peste este de fapt o delicatesa in Japonia. Poate fi mancat prajit, brut (sashimi), fugu sake, fugu fiert sau cu miso.

Ce sa nu mananci: Ficatul si organele pestelui, deoarece contin o otrava mortala, tetrodotoxina. Asa ca daca nu ai incredere totala ca bucatarul va gati pestele perfect, mai bine nu manca: te-ai putea alege cu organele interne atat de deteriorate, incat decesul se va instala rapid.

Fapte: Pana la 44 de incidente fatale au fost raportate intre 1996 si 2006. De asemenea, in 2015, cinci barbati au murit, dupa ce au cerut in mod special sa manance ficat de Fugu.

10 cele mai periculoase sortimente de peste

Bullfrog (Broasca bou africana) – Namibia

Cum sa mananci: Africanii mananca toata broasca, nu numai picioarele.

Ce sa nu mananci: Broastele tinere sunt cele mai periculoase. Este vorba de amfibienele care nu au inceput inca sa se imperecheze. Acestea au in corp o toxina care poate provoca insuficienta renala.

Sannakji – Peninsula Coreea

Cum sa mananci: Acest fruct de mare (un fel de caracatita) este foarte popular in Coreea si este consumat ca atare.

Ce sa nu mananci: Asigura-te ca mesteci bine. Ventuzele, care functioneaza cateva ore dupa ce caracatita a fost sacrificata, pot provoca sufocarea celui care le mananca.

Fapte: In medie, 6 persoane mor anual sufocate, atunci cand mananca Sannakji.

Blood Clams – China

Cum sa mananci: Doar daca este fiarta imediat ce este recoltata.

Ce sa nu mananci: Acest preparat faimos in China contine multe virusuri si bacterii care pot cauza hepatita A, E, febra tifoid si dizenterie.

Fapte: In 1988, mai mult de 300.000 de persoane au fost infectate si 31 au murit in Shanghai.  Chiar si in prezent, aproximativ 15% dintre curajosii care incearca sa manance se infecteaza.

Ai arsuri la stomac? Iata ce alimente trebuie sa eviti!

Hakarl, Rechinul de Groenlanda – Islanda

Cum se mananca: „Rechinul mirositor“ este o delicatesa care se prepara din carnea rechinului de Groenlanda.  Aceasta se lasa la macerat o perioada, apoi se usuca timp de pana la sase luni, dupa care este taiata in bucati. De obicei se serveste cu paine de secara.

De ce sa o eviti: Deoarece rechinul nu are un rinichi sau tract urinar, toate substantele toxice sunt filtrate prin piele.

Casu-Marzu – Sardinia, Italia

Cum se mananca: Aceasta este branza „putreda“ din Sardinia.  Branza este lasata neacoperita, astfel incat mustele isi pot depune ouale pe suprafata produsului.  Apoi, larvele produc fermentatia branzei.

De ce sa o eviti: Larvele de pe suprafata branzei pot provoca boli grave.

Echizen Kurage – Japonia

Cum sa mananci: Meduza specifica Japoniei poate fi mancata cruda sau fiarta.

Ce sa nu mananci: Pentru ca in corpul meduzei exista mai multe bucati toxice, este recomandat sa cauti cu mare atentie un bucatar care stie exact care sunt acestea pentru a le putea indeparta.

Fapte: Sfatul potrivit ar fi sa mananci Echizen Kurage doar daca este gatita, caz in care nu mai exista niciun pericol.

Fesikh – Egipt

Egiptenii mananca acest preparat pe baza de peste mai ales in timpul festivalului Sham el-Nessim, care are loc primavara.

Cum sa mananci: Pentru a obtine preparatul, pestele -lumanarica este uscat la soare si apoi lasat in sare chiar si un an. Daca nu este bine facut, preparatul se poate dovedi letal din cauza substantelor otravitoare care se gasesc in peste.

Fapte: Patru persoane au murit in 2009-2010 din cauza acestui preparat egiptean.

Casava (Manioc) – America de Sud, Africa, Asia, America de Nord

Cum sa mananci: Fiert, prajit, copt, aburit, piure sau la gratar.

Ce sa nu mananci: Maniocul nu trebuie mancat sub nicio forma crud. Radacina contine linamarina, care se transforma in cianura.

Fapte: 27 de copii din Filipine au murit in 2005 dupa ce au mancat manioc ca gustare la scoala.

Creier de maimuta – Asia

Cum sa mananci: Poate fi consumat prajit, la cuptor sau… crud.

Ce sa nu mananci: Consumul unei portii de creier de maimuta poate provoca gurmandului nu doar greata, ci si o afectiune asemanatoare „bolii vacii nebune“, care este fatala.

Caju crud – America de Sud, Africa, Asia, America de Nord

Cum sa nu mananci: Nu manca NICIODATA caju crud! Netratate chimic, semintele de caju contin urushiol, un ulei care poate afecta persoanele mai sensibile. Acestea pot resimti o mancarime la nivelul pielii sau chiar dermatita. Un nivel ridicat de urushiol in organism se poate dovedi chiar fatal.

Ackee – Jamaica

Cum sa mananci: Jamaicanii o mananca atunci cand e super coapta, dar evita cu mare grija semintele. De regula, ei lasa fructul sa se coaca pana cade singur din copac si abia apoi il consuma.

Ce sa nu mananci: Semintele negre contin otrava hipoglicina, care poate provoca  varsaturi puternice si deshidratare.

Fructul stea

Cum sa mananci: Ca orice alt fruct.

Ce sa nu mananci: Desi este consumat in toata lumea, sucul acestui fruct poate fi periculos pentru cei cu probleme renale. 100 ml de suc de fruct stea este otravitor deoarece contine neurotoxine care afecteaza creierul si nervii.

Foto: Shutterstock.com