Aceste paste fara gluten au un gust delicios, sunt pline de nutrienti si nu au nevoie de un timp indelungat de gatire. Taiteii din legume iti permit sa te bucuri de textura specifica pastelor fara efectul negativ pe care glutenul il are asupra sistemului digestiv. Iata cateva dintre multele optiuni cu care poti inlocui traditionalele paste:
Spirale din dovlecel
Dovleceii pot fi feliati subtiri sau gros, la fel ca diferitele tipuri de paste, folosind un peeler sau un spiralizator. Pot fi consumati cruzi sau gatiti. Cruzi sunt deliciosi in salate, inlocuind salata verde, sau pot fi adaugati la finalul procesului de gatire, pentru a ramane crocanti. Nu au o aroma aparte, ceea ce ii face potriviti pentru orice fel de mancare, preluand aromele acesteia.
Spaghete din zucchini cu rosii cherry si feta, o alternativa excelenta pentru paste
Dovlecelul este o sursa excelenta de vitamina C, potasiu, fibre si magneziu. Consuma-i cu tot cu coaja pentru a beneficia de toti nutrientii.
Sugestie de paste fara gluten: 1 dovlecel (zucchini), 1 avocado pisat, 1 catel de usturoi, tocat, 1 mana de frunze de busuioc, tocat marunt, 2 linguri de zeama de lamaie si 100 de grame de carne de pui la gratar.
Spirale din cartof dulce
Se curata de coaja si se foloseste un peeler sau un spiralizator pentru a obtine fasii de cartof. Se consuma gatit. 5-8 minute sunt suficiente pentru a se inmuia. Poate fi amestecat cu ulei de masline si pus intr-o tava la cuptor, timp de 10 minute, la 200 de grade Celsius, pentru a obtine o textura crocanta.
Pastele din cartof dulce sunt foarte delicioase, au un continut ridicat de beta-caroten, vitamina C si fibre.
Sugestie de paste fara gluten: 1 cartof dulce, 60 ml de lapte de cocos, 1 lingura de pudra de curry, 150 gr de creveti gatiti, 1 lingurita de seminte de susan, 1 mana de busuioc proaspat.
Reteta de paste sanatoase a lui Jamie Oliver
Spirale din sfecla
Se curata de coaja si la capete si se taie in spirale cu ajutorul unui peeler. Se consuma gatite. Se preincalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius, se dau spiralele de sfecla prin ulei de masline, se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se lasa timp de 6-7 minute, pana cand se inmoaie. Se pot consuma reci sau calzi. Sfecla are un continut bogat de folati si mangan si un fitonutrient unic, betalaina, care are un puternic efect antioxidant, antiinflamator si detoxifiant.
Spirale din morcovi
Se curata de coaja si se taie fasii lungi cu ajutorul unui peeler. Cel mai indicat este sa folosesti cei mai mari morcovi pe care ii poti gasi. Pot fi consumati cruzi sau gatiti si au un continut ridicat de beta-caroten, vitamina C, vitamina K si potasiu.
Salata de paste cu pesto, mozzarella si rosii cherry
Spirale din dovleac
Se consuma gatite. Dovleacul are o aroma usor dulceaga si este delicios atunci cand este combinat cu bacon si sosuri pe baza de smantana sau in preparate picante. Spiralele se tin in apa clocotita timp de 5-7 minute, pana cand devin moi. Dovleacul este bogat in vitamina A, iar 150 de gr de dovleac iti aduc mai mult de jumatate din doza zilnica recomandata de vitamina C.
Foto: Instagram/Boyana Ivanova