Virusul HPV (Human Papilloma Virus) cauzeaza cresteri ale membranei mucoase (negi) si exista mai mult de 100 de tulpini raspandite in lume. Unele tipuri de HPV cauzeaza veruci plantare pe talpa piciorului, in timp ce altele se manifesta prin negi ce apar mai ales pe fata sau pe gat.
Majoritatea tulpinilor de HPV nu cauzeaza cancer, insa cele agresive pot duce la cancer cervical, precum si anal, vaginal, vulvar etc. Exista un vaccin contra HPV, insa trebuie facut inainte de varsta de 26 de ani.
6 moduri de a preveni infectiile urinare
Simptome ale infectiei cu HPV
In majoritatea cazurilor, sistemul imunitar elimina virusul HPV inainte ca acesta sa cauzeze negi. Insa, atunci cand acestia apar, sunt de diferite forme, localizati pe diferite zone ale corpului.
Negi genitali. Sunt leziuni plate, ca niste excrescente, adesea texturate, care pot aparea mai ales pe vulva, dar si in zona anusului, pe cervix sau in vagin.
La barbati, negii genitali apar pe penis, scrot sau in zona anusului. Acestia rareori cauzeaza disconfort sau durere, insa pot da mancarimi usoare.
Negi comuni. Seamana cu o mica umflatura, sunt tari si apar pe maini, degete sau coate. De obicei nu cauzeaza probleme, insa daca se rup vor sangera si vor deveni durerosi.
Veruci plantare. Acestea sunt excrescente granuloase si tari care apar pe calcaie sau pe oul piciorului. De obicei cauzeaza disconfort.
Veruci plate. Dupa cum le spune numele, sunt plate, usor „ridicate” si mai inchise la culoare decat nuanta pielii tale. Pot aparea oriunde, insa mai ales la nivelul fetei.
Cum refaci flora vaginala afectata de infectii
Cum se contracteaza visurul HPV
Infectia cu HPV se intampla atunci cand virusul ia contact direct cu sangele tau, printr-o taietura sau orice tip de rana a pielii. Acesta este transferat, asadar, mai ales prin contact „piele pe piele”.
Infectiile genitale cu HPV sunt contractate prin sex vaginal, anal sau alte contacte de tip „piele pe piele”. Unele infectii HPV care se manifesta prin leziuni in zona aparatului respirator sunt contractate prin sex oral.
Negii cauzati de infectia cu HPV sunt foarte contagiosi. Se raspandesc prin contact direct.
Cancer cervical
Asa cum spuneam mai devreme, tulpinile agresive de HPV cauzeaza cancer cervical – de aceea, este important sa amintim ca vaccinul contra HPV te poate proteja de acest tip de cancer. In cazul femeilor nevaccinate, cancerul cervical este provocat de o tulpina de HPV care nu se manifesta prin negi, asadar nu exista simptome, ceea ce ii permite virusului sa cauzeze leziuni ireparabile in corp. Stadiile incipiente ale cancerului cervical nu prezinta simptome.
Cu timpul, infectiile repetate ale anumitor tulpini de HPV pot cauza leziuni precanceroase care, netratate, pot duce la cancer. De aceea, este foarte important sa mergi anual la medic pentru testul Papanicolau – astfel vei detecta rapid orice leziune suspecta.
Cand trebuie sa mergi la medic?
Imediat ce descoperi una dintre formele de negi prezentate mai sus, indiferent unde sunt localizate, dar si pentru testul Papanicolau, chiar daca nu prezinti simptome. In functie de varsta ta, medicul ginecolog iti va recomanda o anumita frecventa pentru acest test extrem de important.
Cum poti preveni infectia cu HPV?
Virusul HPV este foarte greu de ocolit, pentru ca se transmite usor, chiar si atunci cand faci sex protejat, deoarece prezervativul nu acopera intreaga zona genitala, iar virusul se transmite prin contact piele pe piele. Totusi, retine ca este foarte important sa folosesti prezervativ – acesta iti scade dramatic sansele de infectare.
De asemenea, cu cat ai mai multi parteneri sexuali, cu atat cresc sansele de a contracta virusul, ba chiar mai multe tulpini ale acestuia. Sexul cu un partener care intretine relatii sexuale neprotejate cu mai multe femei este, din nou, un factor major de risc.
Ce este important sa faci dupa o partida de sex
Un sistem imunitar slabit este un alt factor de risc. Daca sistemul tau imunitar este puternic, va elimina virusul din organism inainte ca acesta sa produca daune. Vitamina D joaca un rol important in construirea unui sistem imunitar puternic, insa majoritatea femeilor prezinta deficit. In cazul in care suferi de un deficit de vitamina D, vorbeste cu medicul tau – el iti va recomanda cele mai potrivite suplimente alimentare pentru tine.
Dusurile publice si piscinele se numara si ele printre factorii de risc pentru ca, asa cum spuneam, negii cauzati de virusul HPV sunt extrem de contagiosi.
Tratament
Nu exista „leac” pentru virusul HPV. Organismul va lupta cu el si il va elimina in timp. Medicii te pot ajuta cu o combinatie de antibiotice si medicamente care stimuleaza functionarea optima a sistemului imunitar. La 6 luni de la terminarea tratamentului, va trebui sa repeti testul Papanicolau.
Foto: Shutterstock.com