De aceea, este important sa-ti pui tie si partenerului tau unele intrebari profunde care va vor ajuta sa intelegeti mai bine cum este relatia voastra. De asemenea, este la fel de important sa analizezi lucrurile pe care partenerul tau ti le cere.
De ce ai nevoie de curaj ca sa construiesti o relatie fericita
De obicei, oamenii isi doresc mai multa iubire, care se poate traduce prin mai multa afectiune, liniste, generozitate sau pasiune. Poate ca partenerul tau a avut curajul sa-ti ceara mai mult sex. Atunci cand auzi astfel de cerinte, starea ta de siguranta in relatie este intrerupta. Daca traiesti de multi ani alaturi de cineva, te astepti sa fii iubit neconditionat. Dar este o greseala.
Afla daca ai o relatie sanatoasa, raspunzand la aceste intrebari:
Poti vedea beneficiile atunci cand partenerul iti cere sa te schimbi?
Sa asculti cu inima deschisa este poate una dintre cele mai importante trasaturi de care ai nevoie intr-o relatie sanatoasa. Sa inveti cum sa asculti intr-un mod iubitor si cooperant iti poate salva casnicia.
Atunci cand partenerul tau se plange de ceva anume sau iti cere sa faci unele schimbari in comportamentul tau, poti vedea beneficiile din spatele acestor cerinte? Daca te poti pune in pielea celuilalt si poti vedea ce laturi pozitive au cerintele sale, relatia voastra va avea de castigat.
Cele 5 lucruri pe care trebuie sa le faci pentru o relatie fericita si de durata
Poti asculta nemultumirile partenerului tau intr-un mod diferit?
Partenerul tau se poate simti suficient de sigur in relatia voastra incat sa-ti spuna nemultumirile sale, iar tu sa le asculti cu dragoste. Dar daca acesta se simte lipsit de speranta si crede ca relatia nu se poate imbunatati, probabil nu vei auzi aceste nemultumiri. Iti va spune ca „totul este bine”, desi comportamentul sau arata contrariul.
De aceea este esential sa incurajezi comunicarea deschisa si sincera. Poate fi dificil, dar este singura modalitate prin care puteti avea o relatie sanatoasa si fericita.
Ce se intampla daca esti furios sau ranit de nemultumirile partenerului?
Destul de des, oamenii se retrag si mai mult din relatia lor si ofera mai putina afectiune, generozitate, pasiune sau sex decat le-a fost cerut. Este o forma nociva de protest, care distruge chiar si ceea ce aveati in relatia voastra pana atunci. Este calea cea mai scurta catre o relatia nefericita.
Poti asculta solicitarile partenerului tau fara sa te simti atacat?
Solutia este sa asculti obiectiv, fara sa iei totul personal si fara sa te simti atacat.
„Iubirea nu este doar ceva ce simtim, ci este si ceva ce manifestam, ce facem sau ce avem. Si iubirea este ceva ce oferim: ne oferim pe noi insine in diferite moduri. Este un dar atunci cand te dezvalui pe tine gol si onest, in orice clipa, fara niciun alt scop in afara de a arata ce este viu in tine. Nu ca sa invinovatesti, sa critici sau sa insisti. Doar ‘Acesta sunt si asta este ceea ce mi-as dori, aceasta este vulnerabilitatea mea in acest moment'”, a spus psihologul Marshall Rosenberg, fondatorul Comunicarii Nonviolente.
25 de trucuri simple pentru o casnicie fericita
Cum folosesti etapa „lunii de miere” a relatiei pentru a construi un viitor sincer si stabil?
Iti amintesti cum era cand te-ai indragostit? Nu-i asa ca tot ce iti doreai era sa fii conectat cu persona iubita, iar cand nu puteai fi in preajma sa, te gandeai fara intrerupere la el/ea?
Aceasta este perioada in care sa descoperi tot ce poti despre persoana pe care o iubesti. Dupa ce relatia inainteaza, teama incepe sa-si faca loc – teama de a nu pierde acea lume unica pe care o formati tu si partenerul tau.
In acele prime zile, poti pune o multime de intrebari legate de relatie astfel incat sa descoperi care sunt preferintele sale romantice si sexuale, care este situatia sa financiara si ce viziune asupra viitorului are.
Cum eviti certurile cu partenerul sau inchiderea in sine?
Numeroase cupluri in care domina iubirea si armonia sunt confuze in ceea ce priveste certurile. Isi doresc sa evite certurile, dar fiecare partener se confrunta cu dorinte sau nemultumiri pe care nu stie cum sa le exprime. Este o situatie cauzata de teama de a spune ce gandesc cu adevarat.
Desi linistea domina aparent, unele frustrari latente ii macina pe ambii parteneri. Dar comunicarea deschisa, sincera, intr-un mod pasnic si plin de compasiune este cheia absolut necesara pentru orice relatie sanatoasa.
Cum faceti tranzitia de la a impune la a cere?
Odata ce ai dobandit capacitatea de a asculta o nemultumire a partenerului tau fara sa te simti atacat sau trist, pasul urmator este acela de a accepta un „Nu” din partea persoanei iubite. Daca nu poti accepta sa primesti un raspuns negativ, inseamna ca nu i-ai cerut ceva partenerului tau, ci i-ai impus.
Atunci cand nu accepti altceva decat un „Da”, partenerul se poate simti presat si lipsit de autoritate. Pentru numeroase persoane care vor o relatie pasnica, acest lucru se poate transforma intr-un lant permanent de compromisuri, care nu au ce cauta intr-o relatie sanatoasa.
Foto: Shutterstock.com