Pregateste-te de seara
„In seara de dinainte, fa tot ce poti pentru a-ti face dimineata urmatoare cat mai usoara. Pregateste-ti hainele, seteaza cafetiera si asigura-te ca stii unde iti sunt cheile, ca sa nu te agiti cautandu-le. Actiunile simple precum acestea sunt sub controlul tau si te pot ajuta sa-ti incepi ziua intr-un mod calm, mai putin haotic”, spune Rachel Ann Dine, consilier.
Culca-te fericit
„Cred ca cel mai important pas pentru a te trezi fericit este sa mergi la culcare fericit. Iar acest lucru poate fi realizat daca ai o rutina sanatoasa si plina de recunostinta inainte de culcare. De exemplu, aceasta rutina ar putea include rostirea unor afirmatii prin care iti exprimi recunostinta, evitarea stirilor care iti dau o stare negativa inainte de culcare, interzicerea tehnologiei in dormitor si ascultarea unei muzici lente. Toate functioneaza foarte bine pentru un somn bun. Iar cand somnul este odihnitor, te trezesti in mod natural avand o stare buna, pregatit pentru o noua zi” – Carla Marie Manly, psiholog si autorul cartii „Joy from Fear”.
8 lucruri pe care sa le faci atunci cand simti ca viata ta se transforma in haos
Foloseste un ceas cu alarma, nu alarma telefonului
„Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru a te asigura ca ai o dimineata fericita este sa folosesti un ceas cu alarma, in locul alarmei de pe telefonul mobil. Cand te trezesti cu alarma telefonului si urmezi calea notificarilor, acorzi atentie numeroaselor solicitari ale lumii exterioare chiar inainte de a te da jos din pat. Nu lasa emailurile, mesajele, notificarile social media si alertele de stiri sa guverneze momentele in care te trezesti. Recastiga-ti controlul asupra propriei atentii alegand o rutina de dimineata fara ecrane” – Sarah Vaynerman, terapeut si fondator Work from Om.
Incearca un ceas desteptator cu lumina
„Este important sa stii ca exista diferite tipuri de ceasuri cu alarma. Evita folosirea unei alarme cu sunet strident, care te trezeste brusc. In schimb, incearca un ceas desteptator pe baza de lumina. O astfel de alarma imita lumina rasaritului de soare, crescand treptat intensitatea luminii, incepand cu 30 de minute inainte ca alarma sa sune. Este un mod mai putin brusc si mai natural de a te trezi” – Bill Fish, specialist in terapie pentru somn si cofondator Tuck.
Teoria lui Carl Jung. Cele 5 aspecte esentiale ale unei vieti fericite
Practica recunostinta
„Este usor sa practici recunostinta la prima ora a diminetii, chiar inainte de a te da jos din pat. Gandeste-te la un lucru pentru care esti cu adevarat recunoscator si lasa sentimentul de recunostinta sa-ti cuprinda intreg corpul. Secretul este sa te scufunzi total in acest sentiment de gratitudine timp de cateva minute. Inchide ochii si fii complet prezent in aceasta stare. Desi este un obicei simplu, poate avea un efect semnificativ asupra starii tale de spirit pentru intreaga zi” – Amy McManus, terapeut de cuplu.
Fii fericita ca te-ai trezit
„Te-ai trezit! Ai luat vreodata in considerare alternativa? Evreii fac asta in fiecare zi. Acestia spun o rugaciune in fiecare dimineata si repeta ‘Multumesc, Doamne, pentru ca mi-ai redat sufletul’. Nu trebuie sa practici religia iudaica pentru a folosi aceasta strategie. Gaseste propria ta varianta de rugaciune in care te regasesti si incearca sa o spui dimineata” – Talya Miron-Shatz, psiholog.
Astrologie: Cum sa-ti incepi ziua in functie de zodie
Imagineaza-ti ca vei avea o zi asa cum vrei
„In loc sa te simti descurajata si sa-ti faci griji despre ceea ce s-ar putea intampla, imagineaza-ti ca va fi o zi asa cum vrei. Creeaza in minte detaliile unei zile asa cum iti doresti sa fie si incearca sa observi cum te simti. Este un exercitiu foarte bun, pe care sa-l faci fie cand te trezesti dimineata, fie seara inainte de culcare” – Rachel Perlstein, terapeut si specialist in relatii.
Fa ceva care iti place
„Fa ceva care iti provoaca placere inca de la primele ore ale diminetii. Poate parea un sfat banal sau evident, dar este de multe ori trecut cu vederea. Eu as face orice pentru o cafea dimineata, astfel ca ma asigur ca este primul lucru pe care il fac. Altcineva s-ar putea simti bine facand cateva exercitii de stretching, meditand sau ascultand un podcast inspirational” – Karly Hoffman King, consilier de sanatate mintala.
Foto: Instagram – @lyubalishnevskaya