Sfaturile de mai jos sunt valabile pentru cei care nu au meditat niciodata, dar mereu au vrut sa incerce ceva nou si linistitor. Iata cum poti incorpora meditatia in rutina ta, fara prea mult efort:
Incearca programul meu de 28 de meditatii ghidate. Voi fi acolo sa te ghidez cu vocea mea si vei vedea ca este cat se poate de simplu sa te bucuri de toate beneficiile mentale si emotionale ale meditatiei.
Nu trebuie sa meditezi ore-n sir
Meditatia nu presupune obligatoriu o perioada indelungata. In special in cazul incepatorilor sunt suficiente cateva minute. Tot ce trebuie sa faci este sa iti golesti mintea de orice gand si sa nu faci nimic. Poate parea ciudat la inceput, dar chiar si pofta (de liniste) vine mancand (a se citi exersand). Poti incepe chiar si cu un minut, in fiecare zi, pe care-l pui deoparte pentru tine si sa incerci sa meditezi.
Cum m-a ajutat meditatia sa-mi gasesc pacea interioara si fericirea
Concentreaza-te pe diferite zone ale corpului tau
Cei carora atentia le este distrasa foarte usor au nevoie de acest sfat. Concentreaza-ti atentia pe orice zona, poate fi chiar degetul mic de la picior. In acest fel, atentia iti va fi atrasa de ce simte aceasta mica parte a corpului si nu te vei mai gandi la nimic altceva. Sau trage puternic aer in piept, numara pana la cinci, si apoi expira puternic. Ia-o de la capat de cateva ori. Nu doar ca vei fi mai oxigenata, dar vei avea si mintea mai limpede.
Poti sa meditezi in timp ce iti bei cafeaua
Daca vei incepe sa meditezi in timpul unui ritual zilnic, meditatia va deveni, la randul sau, un ritual. Daca nu bei cafea, gaseste un alt obicei cotidian pe care sa il asociezi cu meditatia. Spre exemplu, drumul catre birou. Daca stii exact cat faci cu metroul pana la job, nu te impiedica nimeni sa faci abstractie de tot ce e in jur si sa te gandesti la ale tale.
Gaseste-ti un loc preferat pentru meditatie
Fotoliul preferat din sufragerie, un scaun pe balcon sau chiar masa din bucatarie. Nu trebuie sa ai un altar sau ceva de acest gen pentru a–ti vedea de rutina de zi cu zi. Important este doar sa te asezi confortabil si sa te detasezi de ce te inconjoara.
Nu te forta
Ti-ai dat seama probabil ca atunci cand vrei cu orice chip sa adormi, spre exemplu, nici ca se lipeste geana de geana. La fel si cu meditatia. Daca te straduiesti din rasputeri sa te concentrezi pe ce se intampla in interiorul tau s-ar putea sa nu iti iasa. Esti datoare sa incerci de cateva ori, insa nu te forta. Cu timpul ai sa ajungi la linistea dorita, daca nu te dai batuta.
Cum iti convingi creierul ca totul va fi in regula
Nu te astepta sa ti se goleasca mintea cu totul
Contrar asteptarilor, meditatia nu inseamna obligatoriu stoparea oricarui gand. Acest lucru se va intampla dupa luni de practica. Asa ca, pana atunci, bucura-te pentru inceput de cele cateva minute de relaxare pe care le poti accesa. Nici nu ai habar cat te ajuta!
Nu cauta obligatoriu spatii 100% linistite
Este adevarat ca o zona in care nu se aude nici musca e mai de folos pentru incepatori. La fel de adevarat insa este ca, pentru altii, incaperile aglomerate si zgomotoase pot fi locul perfect pentru un episod meditativ. Specialistii spun ca ideea conform careia locul de meditatie trebuie sa fie unul „imaculat“ din toate punctele de vedere este un mit. Nu uita: meditatia este despre ce se intampla in interiorul tau, nu in jurul tau!
Tehnici de meditatie sub dus care te ajuta sa fii mai fericita
Foto: Shutterstock.com