Intai de toate trebuie sa vorbesti cu el deschis si sa-i spui ce presupune acest termen. Dupa ce, in prelabil, te-ai lamurit si tu, desigur. Bullyingul nu ar trebui sa aiba loc sub nicio forma. In cazul in care suspectezi ca puiul tau e un dracusor impielitat trebuie remediata urgent situatia!
Este posibil ca unii dintre copii nici sa nu realizeze ca ceea ce fac ei se poate inscrie in categoria bullying. Sa creada ca e o forma de tachinare, pe care o fac uneori chiar cu cei pe care ii plac de fapt, in timp ce altii spun ca ceilalti copii au „cautat-o cu lumanarea“. Oricum ar fi, copiii trebuie sa inteleaga consecintele actiunilor lor, iar aportul parintelui nu poate fi inlocuit.
Iata cum se manifesta bullyingul:
- Se bate destul de des cu alti colegi.
- Are o atitudine sfidatoare si e pus mereu pe harta.
- Foloseste cuvinte urate la adresa colegilor si crede ca acestia merita faptele rele care li se intampla.
- Se enerveaza rapid cand lucrurile nu se desfasoara asa cum isi doreste el.
- Este permanent agresiv, dominant si manifesta o totala lipsa de empatie.
L-ai identificat, dar cum procedezi in continuare?
Odata lucrurile lamurite, vine partea cea mai grea: cum faci sa il scapi pe copilul tau de nedoritul obicei?
Psihologii spun ca una dintre variante ar fi sa stai de vorba cu profesorii lui. Ei ti-ar putea spune ce face in colectivitate si cum se comporta la scoala. Apoi, incearca sa gasesti impreuna cu cadrele didactice o metoda prin care copilul sa iti povesteasca si el de ce face asta. Odata ce afli ce ii determina comportamentul de agresor – bullying – s-ar putea sa ai deja solutia problemei.
Cum sa vorbesti despre sex cu copiii tai
Fa-l sa inteleaga ce inseamna acest comportament nociv
Daca hartuieste un coleg pe motiv de aspect fizic, origine sau mod de vorbire, incearca sa il covingi ca si el, la randul lui, este diferit pentru altii. Ca si el, la fel de usor, ar putea deveni o victima.
Explica-i cat de rau se simte victima sa si roaga-l chiar sa se puna in pielea celui pe care l-a jignit. Daca nu ti se pare prea dur, ii poti aplica tu copilului tau tratamentul pe care el il aplica unui coleg. S-ar putea sa inteleaga mesajul mult mai repede. Ia aminte, e posibil si contrariul! Prin urmare trebuie sa te gandesti foarte bine inainte!
Tehnici de dezvoltare personala, de aplicat cu succes la job
Foloseste-te de exemplul propriu
Fii tu insati un exemplu acasa. Nu barfi si nu vorbi dispretuitor la adresa nimanui, mai ales in fata copilului tau. In prezenta lui, incearca sa nu iti versi furia pe altii, indiferent daca ai sau nu dreptate. Ar putea sa fie un exercitiu de care sa beneficieze in final toata familia!
Incurajeaza-ti copilul sa manifeste compasiune fata de colegii sai si sa lege prietenii.
Daca discutiile cu profesorii nu ajuta, ia in calcul o vizita la un psiholog sau la un terapeut care sa iti puna la dispozitie instrumentele si abordarea necesare pentru a pune capat acestor episoade.
Explicatii pentru bullying
Psihologii au gasit si o serie de motive pentru care unii copii devin agresori. De cele mai multe ori, bullyingul este o manifestare a furiei si a frustrarii existente in viata lor. Sau copiii agresori au o parere foarte proasta despre ei si se simt importanti doar daca ii ranesc pe cei din jur.
Protejarea excesiva a copiilor nu ii ajuta!
Mai exista doua situatii: Copiii agresivi incearca sa ii impresioneze prin faptele lor pe altii sau, pur si simplu, nu au parte de atentie acasa si incearca sa o atraga prin orice mijloc.
Gandeste-te care ar putea sa fie explicatia in cazul copilului tau si investigheaza motivele adevarate pentru care cel mic are un comportament atat de diferit la scoala fata de ce stiai tu. Incearca sa oferi mai multa atentie si grija dezvoltarii emotionale sanatoase a copilului tau si sa construiesti de acum fundatia corecta a viitorului adult.
Foto: Shutterstock.com