Si asa a aparut micul dejun cu 400 de calorii pentru o inima sanatoasa.
Potrivit concluziilor studiului, un mic dejun format din alimente cu potential energetic ridicat poate imbunatati sanatatea inimii. Cercetatorii au descoperit ca un mic dejun cu cel putin 400 de calorii preintampina depunerile de pe peretii arterelor, una dintre principalele cauze ale aparitiei bolilor de inima.
Ce alimente ar trebui sa introduci in dieta pentru o inima sanatoasa?
Participantii la studiu au consumat: branza, cereale si paine
Echipa de cercetatori nu a alcatuit o lista a alimentelor care trebuie consumate la micul dejun. Totusi, expertii au sustinut ca branza, produsele lactate, cerealele si painea au fost principalele grupe de alimente pe care participantii la studiu le-au consumat cel mai des dimineata.
La acest studiu au participat aproximativ 2.000 de persoane, cu varsta medie de 63 de ani. Acestea au fost impartite in 3 grupuri, in functie de cat de important era aportul caloric al micului dejun: alimente cu nivel energetic ridicat (mai mult de 20%), alimente cu nivel energetic redus (5-20%), persoane care nu mancau la micul dejun (mai putin de 5%). Astfel, 240 de persoane consumau un mic dejun format din alimente cu nivel energetic mare, aproape 900 consumau alimente cu aport energetic redus, iar 680 sareau peste micul dejun. Cei din grupul care consumau alimente cu nivel energetic redus mancau de obicei cafea sau lapte degresat, paine cu unt si miere, masline sau un fruct.
Cum sa-ti prepari un mic dejun plin de antioxidanti – o combinatie inedita
Alimentele cu nivel energetic ridicat imbunatatesc flexibilitatea arterelor
Cecrcetatorii au descoperit ca cei care mancau un mic dejun cu alimente cu nivel energetic ridicat aveau arterele mai sanatoase decat cei care mancau alimente cu nivel energetic mai redus sau care nu mancau deloc. Flexibiliatea arteriala era afectata la 15% dintre cei care sareau peste micul dejun si la 9,5% dintre cei care mancau un mic dejun format din alimente cu nivel energetic redus. Doar 8,7% dintre persoanele care consumau alimente cu nivel energetic ridicat aveau aceasta problema. In mod similar, 28% dintre persoanele care sareau peste micul dejun aveau mai multa placa de colesterol depusa pe artera carotida, fata de 26% dintre cei care mancau un mic dejun cu alimente cu nivel energetic scazut si 18% dintre cei care consumau alimente cu nivel energetic ridicat.
Mic dejun cu avocado – 3 combinatii pe care sigur nu le-ai incercat
Conducatorul echipei de cercetatori, dr. Sotiris Tsalamandris, a concluzionat: “Un mic dejun care contine alimente cu nivel energetic mare ar trebui sa faca parte dintr-un stil de viata sanatos. Un mic dejun care contine cel putin 20% din aportul zilnic de calorii are o importanta cel putin la fel de mare, indiferent de obiceiurile culinare ale unei persoane, indiferent daca aceasta urmeaza dieta mediteraneeana, un regim sarac in grasimi sau un alt regim alimentar.” Rezultatele acestui studio urmeaza sa fie prezentate in cursul acestei luni la New Orleans, in cadrul American College of Cardiology’s Annual Scientific Session.
Foto: Shutterstock.com