In plus, acestea ne ajuta deopotriva sa traim o viata sanatoasa, linistita si implinita, ferita de boli grave si afectiuni care ii pot afecta calitatea.
Modul de viata ne influenteaza in mod direct sanatatea. Astfel, abordarea unui stil de viata sanatos ar fi primul pas pentru sanatatea noastra. Insa conceptul de „stil de viata sanatos” este unul complex si necesita o concentrare a eforturilor noastre asupra depasirii unor obiceiuri daunatoare si implementarea celor… benefice, asa cum spuneam si mai sus.
Obiceiurile acestea sunt alimentatia sanatoasa, miscarea facuta in mod regulat, consumul moderat de alcool, eliminarea fumatului si mentinerea unei greutati corporale normale.
Stil de viata sanatos si echilibrat – 4 reguli de baza
5 obiceiuri simple care ne lungesc viata
Alimentatia sanatoasa
Ai mare grija la calitatea alimentelor pe care le consumi – evita-le pe cele procesate, cele de tip fast-food sau junk-food, si, pe cat posibil, dulciurile. De asemenea, consuma carne rosie moderat, optand in cele mai multe zile pentru peste sau pui. Fructele si legumele sunt pline de vitamine si antioxidanti care te mentin sanatoasa si tanara, prelungind buna functionare a organelor. Asa ca n-ar trebui sa-ti lipseasca din dieta.
Pe langa includerea acestor alimente in dieta zilnica, poti apela si la suplimente alimentare, in functie de nevoile organismului tau, insa intotdeauna vorbeste cu medicul tau inainte de a lua orice medicament.
Stilul de viata sanatos incepe cu o alimentatie sanatoasa
Consuma alcool doar ocazional si in cantitati mici
Un consum moderat de alcool inseamna un pahar de vin in cazul femeilor si doua pahare in cazul barbatilor.
Consumul abuziv de alcool in perioada varstei mijlocii poate duce la pierderi de memorie in anii urmatori si la scurtarea duratei de viata, potrivit unui nou studiu realizat de cercetatorii britanici. Evita excesul, asadar! Poate afecta serios sanatatea.
Ce este indicele de masa corporala si cum tii cont de el
Lasa-te de fumat
Fumatul este una dintre cauzele majore de imbolnavire si mortalitate in intreaga lume, fiind stiut ca speranta de viata a unui fumator este cu 5 – 20 de ani mai mica.
Tutunul afecteaza intreg corpul uman, printre cele mai periculoase boli pe care le provoaca fiind astmul bronsic, cancerul pulmonar, scaderea capacitatii sistemului imunitar, cancerul de esofag sau pancreas, impotenta sau scaderea fertilitatii.
Miscarea facuta in mod regulat
30 de minute de miscare zilnica sunt atat de benefice corpului si te ajuta sa ai o viata lunga si sanatoasa. Fie ca alegi practicarea unui sport, sa faci jogging in parc, sa mergi mult pe jos sau sa urci scarile in loc sa iei liftul… fa cat mai multa miscare in fiecare zi.
Exercitiile fizice regulate tin la distanta racelile si gripa, reduc riscul de anumite cancere si boli cronice si incetinesc procesul de imbatranire, spun specialistii.
Miscarea ajuta, de asemenea, si la imbunatatirea starii de spirit. Cei care au transformat sportul in hobby pot confirma acest lucru!
Idei de activitate fizica si sport in aer liber
Mentinerea unei greutati corporale normale
O viata sanatoasa inseamna si mentinerea unei greutati corporale normale. Sa nu uitam ca obezitatea sau ingrasarea subita pot conduce la afectiuni majore precum cele cardiovasculare sau diabet.
O greutate normala este o conditie obligatorie pentru un trup frumos si sanatos, care se tine la distanta de afectiuni si functioneaza in parametri normali.
Foto: Instagram/Sofia Tsakiridou