91% dintre femei nu pot raspunde la aceste intrebari. Tu ai putea?

1
De Maria Dima
28 mart. 2019

Oricat de mult luptam sa inclinam balanta, la unele capitole inca suntem captive stereotipurilor de gen, cum ar fi cel legat de finantele personale. 91% din femeile aflate intr-o relatie nu sunt implicate in mod serios in deciziile cheltuielilor lunare, conform lui Stefanie O’Connell, autor si expert financiar.

Daca respiri usurata crezand ca asta este realitatea intalnita doar in cazul cuplurilor casatorite de mult timp, afla ca nu este asa. Nici macar tinerele ce apartin generatiei de millennials nu stau mai bine la capitolul bani. Doar 11% dintre ele sunt preocupate de partea aceasta.

Poti afla cu usurinta pasii spre o mai buna organizare financiara si cum sa-ti schimbi situatia actuala ca sa fii cu adevarat independenta si responsabila! Incepe prin a raspunde sincer la intrebarile de mai jos:

Ai un buget stabilit in fiecare luna?

Nu te poti aventura la drum fara GPS, nu-i asa? Ca sa nu-ti pierzi capul in atatea decizii legate de bani si cheltuieli in fiecare luna, trebuie sa stii pana unde te poti intinde. Nu ai cum sa pretinzi ca esti independenta financiar fara un buget pe care sa-l respecti.

Invata sa faci economii – 5 metode garantate

Daca nu ai un buget si nu stii de unde sa pornesti asemenea estimari, urmeaza pasii de mai jos:

  1. Gandeste-te la venitul tau lunar
  2. Calculeaza cheltuielile fixe ale fiecarei luni (rata, taxe, utilitati etc.)
  3. Aproximeaza variabilele ce tin de stilul tau de viata (abonament la sala, benzina, iesiri in oras etc.)
  4. Scade toate astea din salariul tau si vezi ce suma a ramas
  5. Revizuieste calculele si ai sa vezi ce iti poti permite mai departe pentru economii, distractii sau investitii, daca este cazul.
Ai un plan de rezerva?

Daca exercitiul de mai sus te-a demoralizat si crezi ca esti singura care traieste de la un salariu la altul, nu trebuie sa te panichezi. Majoritatea oamenilor sunt in categoria asta la un moment dat, insa, cu putina atentie, poti cu usurinta sa te gandesti la un plan de rezerva,care in mod normal se refera la economii.

Banii de la saltea sau cei pentru zile negre asa cum ne ziceau parintii, nu sunt cei in care nu dai iama odata cu reducerile de sezon sau pentru un weekend de rasfat. Economiile tale servesc un scop mai inalt, un viitor mai bun sau sanse pe care nu trebuie sa le ratezi, asa ca incepe sa pui deoparte, intr-un cont separat, cam 5-10% din venitul tau lunar.

8 trucuri care te ajuta sa economisesti bani fara efort

Tot aici intra si planul de pensie si cum anume organizezi aspectul acesta, inca de pe acum. Chiar daca pare prea devreme sa te gandesti la asa ceva in momentul de fata, intereseaza-te despre subiectul pensiilor ca sa faci cea mai buna alegere pentru tine, in loc sa lasi o asemenea decizie la latitudinea bancilor, a statului sau angajatorilor.

Cate carduri de credit sau de cumparaturi ai deschise?

Stii deja despre ce vorbim: carduri de credit, descoperiri sau carduri de cumparaturi care aduna dobanzi si datorii. Daca ai intarziat cu platile si brusc promisiunea celor 12 rate fixe s-a transformat in povestea horror a unei dobanzi monstruoase, este cazul sa prioritizezi inchiderea unor astfel de sugative de buget.

Unde mai vorbim ca daca cumva ai ajuns pe o lista de rau platnici, asta iti afecteaza teribil sansele de obtinere a unor credit viitoare. Fa-ti curat in portofel, dar si in viata si incepe cu asta.

8 moduri practice prin care poti reduce risipa de mancare si economisi bani

Cati bani intra in casa in fiecare luna?

Pana acum am discutat doar despre venitul tau lunar si cum sa gestionezi cheltuielile personale, insa intr-o relatie, lucrurile stau diferit.

Tu stii cat anume castiga partenerul tau? O viziune comuna te va ajuta sa intelegi mai bine situatia financiara de ansamblu si te va motiva sa faci faci alegeri mai bune in ce priveste cheltuielile minore in favoarea celor ce tin de un viitor impreuna.

Foto: Shutterstock.com