NASA iti da 18.500 de dolari sa stai intins in pat doua luni

nasa
1
De Roxana Dobrita
29 mart. 2019

Daca iti imaginai ca-ti trebuie stomac tare si licenta in fizica pentru a lucra la Nasa, mai gandeste-te.

In prezent, NASA se ofera sa-ti plateasca 18.500 de dolari pentru a sta in pat doua luni si a-i ajuta sa inteleaga in ce moduri gravitatia artificiala afecteaza corpul uman.

Studiul a fost lansat saptamana aceasta de catre NASA in colaborare cu European Space Agency si German Aerospace Centre si marcheaza prima instanta cand oamenii de stiinta vor investiga utilizarea gravitatiei artificiale ca pe un posibil mijloc de prevenire a efectelor negative ale absentei gravitatiei asupra corpului uman.

Oamenii de stiinta cauta 12 femei si 12 barbati, cu varsta cuprinsa intre 24 si 55 de ani, care sa petreaca 60 de zile in pat. Toti voluntarii trebuie sa vorbeasca limba germana, iar paturile unde acestia trebuie sa stea sunt intr-un centru medical din cadrul Institutului de Medicina Aerospatiala din Cologne.

Participantii la studiu vor petrece in centru 89 de zile in total (5 zile de familiarizare si 14 zile de odihna si reabilitare dupa cele 60 de zile de stat in pat). Pe parcursul studiului, voluntarii vor avea miscarile restrictionate pentru ca orice afectiune a muschilor, tendoanelor si sistemului osos sa fie redusa.

Jumatate din participanti vor trece prin teste similare cu cele din camera cu gravitatie artificiala: vor fi aruncati intr-un centrifug (o masinarie cu un container ce se roteste rapid, gratie fortei centrifuge), cu scopul de a forta sangele sa se reintoarca in extremitatile corpului.

Pe tot parcursul testului, oamenii de stiinta vor testa abilitatile cognitive, forta musculara, echilibrul si functia cardiovasculara a voluntarilor. Comparand deteriorarea fizica dintre cele doua grupe, cercetatorii spera sa gaseasca informatii care sa-i ajute sa amelioreze efectele resimtite de astronautii care calatoresc in spatiu pentru perioade lungi de timp.

Leticia Vega, Associate Chief Scientist pentru Colaborari Internationale in cadrul programului de Human Research de la Nasa, explica: „Ambele efecte sunt similare cu ceea ce experimenteaza astronautii in spatiu. Desi efectele lipsei gravitatiei sunt in principal investigate in spatiu, putem sa o facem si pe pamant, in conditii controlate.”

Jennifer Ngo-Ang, Team Leader in Human and Robotic Exploration in cadrul European Space Agency, adauga ca studiul le va permite sa „rezolve problema atrofiei musculare cauzate de lipsa gravitatiei”, pe langa alte efecte secundare precum radiatia cosmica, izolarea si restrictile spatiale.

Studiul se va face in doua transe: prima runda de participanti a ajuns in Germania pe 25 martie, iar aplicatiile pentru ocuparea pozitiilor pentru runda a doua se vor inchide pe 24 mai. Daca vrei sa participi la studiu, trimite un email pe probanden-bit@dlr.de.

Foto: Shutterstock.com