Deserturile sunt cea mai mare slabiciune a Nigellei Lawson. Celebra vedeta culinara britanica nu se poate abtine nici la orele mici ale noptii sa nu guste ceva bun din frigider, iar pentru prajitura cuib de oua de Paste de la Nigella Lawson merita sa te trezesti.
Are ciocolata neagra, unt, frisca si o aroma discreta de vanilie. Si este foarte simplu de facut, pentru ca Nigella uraste retetele complicate.
Prajitura pufoasa cu ciocolata fara faina
Ingrediente pentru prajitura cuib de oua de Paste de la Nigella Lawson:
Pentru blat:
-250 gr de ciocolata neagra, maruntita;
-125 gr de unt nesarat, moale;
-6 oua de marime medie (2 intregi, 4 separate);
-175 gr de zahar alb (75 de gr pentru amestecul de galbenusuri, 100 de gr pentru albusuri);
-1 lingurita de extract de vanilie.
Pentru topping:
-125 gr de ciocolata neagra, maruntita;
-250 ml frisca;
– 1 lingurita de extract de vanilie;
-1 pachet de mini oua de ciocolata (pentru decorare).
Prajitura cu fulgi de ovaz si afine – este numai buna pentru micul dejun sau gustare
Mod de preparare:
Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade Celsius. Se ia o tava de prajitura rotunda, cu diametrul de 23 cm si se tapeteaza cu hartie de copt.
Se topesc cele 250 gr de ciocolata neagra impreuna cu untul si apoi se lasa sa se raceasca usor.
Se bat cele 4 albusuri bine, pana cand se intaresc, apoi se adauga treptat cele 100 de grame de zahar si se amesteca pana cand albusurile incep sa formeze varfuri de spuma. Intr-un alt castron se amesteca cele 2 oua intregi, impreuna cu cele 4 galbenusuri, 75 de grame de zahar si extractul de vanilie, iar apoi se adauga incet amestecul de ciocolata.
Amestecul obtinut se subtiaza adaugand o parte din albusurile batute, dupa care se amesteca bine, iar dupa aceea se adauga si restul de albusuri batute, amestecand usor. Amestecul se toarna in tava pregatita si se introduce la cuptor pentru 35-40 de minute sau pana cand prajitura a crescut si a inceput sa crape la suprafata, iar mijlocul nu mai este lichid.
Se scoate de la cuptor si se lasa la racit in tava in care a fost coapta; pe masura ce se raceste mijlocul se va lasa, dar nu trebuie sa te sperii, pentru ca asa trebuie sa arate aceasta prajitura.
Pentru a finaliza prajitura, se topeste ciocolata si se lasa sa se racesca putin. Frisca se bate pana cand devine usor aerata, apoi se adauga extractul de vanilie si se incorporeaza ciocolata topita.
Se umple craterul din mijlocul prajiturii cu crema de ciocolata si frisca si se decoreaza cu oua mici de ciocolata.
Cea mai buna prajitura cu nuca de cocos, caramel si ciocolata – fara lactate
Foto: Shutterstock.com