Am citit in weekend o stire care m-a pus pe ganduri. Matt Bevin, senatorul statului Kentucky, a declarat ca si-a expus cei noua copii, toti nevaccinati, varicelei, pentru a-i ajuta sa capete imunitate impotriva bolii.
Intr-un interviu pentru postul de radio local WKCT, Bevin a spus ca toti copiii sai au facut varicela la un moment dat si ca a cerut ajutorul vecinilor ai caror copii erau bolnavi de varicela pentru a-si infecta intentionat copiii.
Inainte ca vaccinul impotriva varicelei sa fie disponibil pe piata, in 1995, parintii adesea organizau „petreceri cu varicela” similare cu cele descrise de Bevin. In timpul acestor adunari, copiii sanatosi erau pusi in aceeasi camera cu cei bolnavi pentru a contracta si ei boala si a „scapa cat mai devreme de ea”.
Protejarea excesiva a copiilor nu ii ajuta
Desi lucrul acesta nu se mai practica de multa vreme, cei de la revista People au reportat recent ca trendul trece printr-o resurgenta ingrijoratoare.
De ce ingrijoratoare? Pentru ca desi se bazeaza pe premisa ca majoritatea oamenilor care fac varicela o data nu vor mai contracta boala in viitor, sunt mai multe riscuri care ar trebui luate in considerare.
„Nu poti sti cat de severe vor fi simptomele copilului tau, asa ca nu merita sa-ti asumi riscul de a-l expune cuiva care are boala”, spune un comunicat publicat pe site-ul Centers for Disease Control and Prevention (CDC).
Chiar si copiii sanatosi isi pot pierde viata din cauza varicelei
Din nefericire, atunci cand o persoana se imbolnaveste de varicela, e imposibil sa prezici cum va evolua boala. Chiar daca un copil este sanatos, medicii pediatri spun ca nu poti sti cat de tare il va afecta evolutia bolii.
„E imposibil de prezis. Unii copii vor avea simptome usoare, altii pot ajunge sa-si piarda viata. Tocmai pentru ca nu stim si pentru ca e un risc, incercam sa-i vaccinam pe toti”, spune medicul Natasha Burgert intr-un interviu pentru INSIDER.
O persoana cu o forma usoara a bolii poate avea dureri de cap, febra, pierderea apetitului si oboseala extrema (pe langa pustulele rosii). Insa exista si cazuri extreme in care persoana infectata poate dezvolta o infectie bacteriana, pneumonie, inflamare a creierului si septicemie – toate punandu-i in pericol viata.
11 sfaturi pe care sa i le dai fiicei tale
Expunerea la varicela nu-ti imbunatateste imunitatea
Oamenii care nu-si vaccineaza copiii cred ca expunerea la boala ii va proteja pe viitor, imbunatatindu-le imunitatea, lucru neadevarat.
„E incorect sa presupui ca contractarea bolii te va face mai puternic din punct de vedere imunitar si nu vei mai avea nevoie de vaccin. Vaccinul este optiunea mult mai sigura. Oamenii nu realizeaza ca motivul pentru care s-a inventat vaccinul este pentru a-i proteja pe copii de la moarte”, mai spune medicul pediatru Natasha Burgert.
Foto: Shutterstock.com