Codul bunelor maniere la birou

1
De Alice Moisescu
19 apr. 2019

Succesul profesional se obtine cu mult efort, dar trebuie sa tii cont si de un cod de bune maniere la birou. Iar eticheta, in aceste vremuri competitive, este foarte importanta.

Daca vrei sa faci o impresie buna, este absolut necesar sa stii cum sa te comporti la birou si sa aplici cateva reguli de baza, care te vor ajuta in mediul profesional si va fi mai usor sa iti atingi obiectivele.

Iata, asadar, cateva recomandari in ceea ce priveste conduita in sfera profesionala.

Codul bunelor maniere la birou: regulile de baza pe care ar trebui sa le stii
1. Fii punctuala

O persoana care intarzie transmite un singur mesaj: nu este suficient de organizata. Incearca sa ajungi intotdeauna mai devreme cu 10 minute inainte de ora inceperii programului. Superiorii vor aprecia efortul tau si nu vei incepe ziua cu anxietate ca nu ai reusit sa te incadrezi in timp.

2. Respecta normele de lucru

Fiecare companie are un set de reguli pe care membrii echipei trebuie sa il cunoasca si sa il respecte. Daca nu te poti conforma, risti sa fii sanctionata sau chiar inlocuita.

3. Fii politicoasa

Incepand de la superiori si pana la doamna de la curatenie, arata respect si ti se va raspunde cu aceeasi moneda. Este prima regula de baza a bunelor maniere. Foloseste, asadar, cat mai des cuvintele „Te rog”, „Multumesc”, „Cu placere”.

4. Fii amabila

Da, fie ca le pregatesti cafeaua colegilor sau tii cuiva usa deschisa, fii amabila! Asta denota consideratie si respect.

5. Respecta ierarhia

Oricare ar fi profilul companiei in care lucrezi sau pozitia pe care te afli, a fi curtenitor cu colegii de breasla este esential pentru o buna desfasurare a activitatilor zilnice. Respecta si vei fi respectat! Adreseaza-te cu „dumneavoastra”, daca este cazul, sau adopta un stil prietenos, daca simti ca mediul de lucru este unul relaxat si se preteaza.

6. Pastreaza discretia

Da, nu divulga informatii confidentiale din sanul echipei si nici nu impartasi problemele tale intime. Colegii pot trage concluzii eronate, care pot afecta modul in care esti perceput din punct de vedere profesional. De asemenea, fii discret in legatura cu problemele tale de sanatate, de familie sau de natura sentimentala.

Comunicarea la birou – Greseli comune pe care le faci fara sa-ti dai seama si cum le rezolvi

7. Fereste-te de barfa

Oamenii care barfesc nu sunt considerati de incredere. Discutiile pot fi auzite cu usurinta de cealalta parte a peretilor si se pot intoarce impotriva ta, asa ca… ai grija! Barfa nu face cinste nimanui! Incearca sa adopti o atitudine profesionala si in acord cu fisa postului.

Barfa cea de toate zilele – Cum sa nu te lasi prinsa in obiceiurile toxice de la birou

8. Respecta dress code-ul companiei

Da, aspectul profesional este foarte important. Adopta o tinuta curata si ingrijita. O haina nepotrivita, un tatuaj la vedere sau o coafura rebela este posibil sa fie interpretate gresit, in functie de specificul locului de munca.

Respecta, asadar, un dress code decent, chiar si atunci cand lucrezi intr-un mediu mai putin conservator. In fond, felul in care te prezinti este cartea ta de vizita.

10 reguli de stil pentru tinute perfecte la birou

9. Nu te lasa atras in dispute

Nu te lasa atras in conflicte care nu au neaparat legatura cu serviciul. In orice echipa si in orice mediu profesional, neintelegerile sunt inevitabile, insa argumentele trebuie sa ramana in sfera profesionala. Si neaparat sa fie transmise intr-un limbaj decent, civilizat!

10. Ai grija la telefonul mobil

Nu il lasa sa sune in birou, ci seteaza-l pe „Silent”, sa nu deranjeze restul colegilor. Inchide-l in timpul sedintelor si poarta conversatii in afara spatiului de lucru.

Foto: Shutterstock.com.