Daca te-ai convins de-a lungul timpului sa stai in banca ta si sa pleci capul din frica de a-ti spune parerile, te incadrezi in definitia complexului de inferioritate descrisa in termeni simpli de terapeuti: “sentiment puternic de neapartinere la un grup sau de a fi mai putin valoros ca altii”.
Experientele din copilarie sunt cele care pot determina un astfel de complex, decurgand in esenta din lipsa de validare din partea parintilor sau fratilor mai mari.
Desigur, manifestarile sunt diferite de la om la om, dar specialistii disting niste semne care tradeaza prezenta acestui complexul de inferioritate, indiferent de cat de priceput esti la ascuns. Ia vezi, nu cumva ti se potrivesc si tie?
Perfectionism
Pare contradictoriu, dar totusi cei cu o parere proasta despre propria persoana ajung sa depuna eforturi spectaculoase si sa se straduiasca din rasputeri sa ajunga la rezultatele dorite. De aici dorinta de perfectiune ce capata conotatii negative.
Tu cum vorbesti cu tine? 6 lucruri pe care sa nu ti le mai spui niciodata
Fuga voita din centrul atentiei
Frica de respingere sau teama ca ceilalti o sa aiba o parere proasta, ii face pe oameni sa adopte un comportament pasiv si sa evite orice situatie ce presupune ca atentia sa fie indreptata inspre ei. Pozitia ghiocel, dorinta de a te pierde in multime, iti suna cunoscut?
Frica de a fi criticat
Cei care traiesc in umbra unui complex de inferioritate nu pot distinge intre feedback constructiv si critica, iar de multe ori ajung sa fie ofensati din nimicuri.
Chiar si glumele si tachinarile inocente le starnesc irascibilitatea, fiind usor iritabili sau uneori devenind chiar defensivi si agresivi, pentru ca sunt extrem de sensibili in astfel de situatii.
Aceste 6 comportamente semnaleaza o stima de sine scazuta
Obiceiul de a pune raul in fata
Cel mai mare semn de alarma al unei persoana care duce dupa ea un asemenea complex este ca pune mereu raul in fata si interpreteaza totul cum nu se poate mai urat. Totul este un semn care confirma de fapt parerea proasta pe care o au despre ei!
De exemplu, daca o intalnire este cumva anulata, se gandesc din start ca persoana respectiva nu interesata de ei, astfel incat nici nu are rost sa mai incerce. Renuntarea rapida este alt semn.
Daca te-ai regasit in cele de mai sus, afla ca un asemenea complex de inferioritate care-ti controleaza gandurile si starile este daunator nu numai pentru tine, ci si pentru cei din jur.
Incearca sa fii proactiv cand vine vorba de starea ta, sa nu te lasi inundat de ganduri negative si sa gasesti sursele adevarate ale suferintei pe care o porti.
Inconjoara-te de persoane pozitive fata de care sa te deschizi si da-ti voie sa fii tu in preajma lor. Iti poti cultiva autenticitatea sau spontenitatea la cursuri de dans, de pictura, de vorbit in public pentru a capata mai multa incredere. Foloseste-te de puterea cuvintelor pozitive la adresa ta si daca e nevoie apeleaza la un specialist.
Tine minte ca nimeni nu e perfect si, la urma urmei, nu ai nici un motiv pentru a te pune la pamant. Majoritatea oamenilor se lupta cu asta la un moment dat. Dezvoltarea personala tine de cum reusesti sa spargi limitele acestui complex, sa-l transformi dintr-un obstacol intr-un potentator de reusite si sa te amuzi pe seama lui, odata ce ai trecut cu bine de orice credinta limitativa care te tine in loc!
Foto: Shutterstock.com