Barbara Corcoran, celebra femeie de afaceri si consultant financiar, spune ca a intalnit constant acest fenomen pe parcursul carierei sale de peste 30 de ani. Motivele principale pentru care femeile nu sunt confortabile cu a cere ce li se cuvine tin de dificultatea autoevaluarii.
Femeile isi subapreciaza valoarea si aportul pe care il pot aduce unei companii, mai ales la inceput, spune Barbara Corcoran. Apoi, dupa ce fac o treaba excelenta, isi doresc mai mult sa-i multumeasca pe ceilalti si sa-i vada fericiti cu rezultatul muncii lor decat sa-si atribuie meritele. “De aici vine si diferenta majora pe care inca o vedem intre salariile primite de barbati si cele oferite femeilor”.
De curand, un nou scandal privind egalitatea de plata a luat cu asalt Hollywood-ul. Actrita Michelle Williams a recunoscut ca a fost consternata cand a aflat ca pentru reluarea filmarilor la un film, ea a primit $1000, pe cand Mark Walberg, co-starul ei, a incasat 1,5 milioane de dolari.
Avand in vedere ca se intampla si la case mai mari si ca dreptul la egalitatea de plata, sanse si oportunitati pare sa fie la fel de influentabil ca vremea, este cazul sa invatam sa pledam mai bine pentru cauza noastra. Mai ales pentru ca muncim (cel putin) la fel de mult si de bine ca reprezentantii sexului opus, pentru care, de multe ori, continuam munca si acasa.
„Schimbul doi” – fenomenul cu care se confrunta femeile dupa ce ajung acasa
Cum sa ceri o marire binemeritata?
“Doamnele ar trebui sa ceara o marire exact asa cum o fac barbatii”, spune Barbara Corcoran.
Daca intrebam orice barbat asertiv cum a decurs discutia legata de salariu, o sa-ti spuna: “Intri cu capul sus, stiind tot ce ai facut pentru companie si pentru echipa. Te uiti frumos la responsabilitatile jobului si vezi ce ai facut extra. Oferi detalii despre orice proiect dus la bun sfarsit, sarcinile la care te-ai oferit voluntar sau tot ce ai facut in plus.”
Apoi, iti spui raspicat intentia – aceea ce a obtine o marire de salariu – si spui suma dorita. Acesta este momentul in care multe dintre femei fac un pas inapoi. Nu ne simtim foarte confortabil cu propunerea unei sume, asa ca e bine sa exersezi asta inainte sa mergi la seful tau.
Gandeste-te la toata discutia ca la o prezentare, unde fiecare numar trebuie justificat cu exemple concrete. Nimeni nu o sa-ti dea o marire de salariu pentru acelasi lucru pe care l-ai facut si anul trecut.
Atrage succesul in cariera! Iata ce atitudine trebuie sa adopti
Ce faci cand nu iti este acceptata cererea de marire a salariului?
Iti duci mana la cap, si, cu un gest dramatic si o miscare studiata, pleci furtunos de acolo, planuindu-ti o criza de plans mai pe seara? Scrii un articol despre asta? Nici vorba! Te gandesti ce ar face un barbat in situatia asta. Avem multe de invatat, doamnelor!
Atunci cand un barbat nu obtine ce isi doreste, nu pleaca instant capul si accepta infrangerea. El va avea mereu o replica pregatita si va incerca sa afle ce e de facut.
Uite ce poti intreba: “Cand as putea sa primesc o suma mai mare?”, “Ce trebuie sa fac pentru a obtine salariul dorit?”, “Care sunt asteptarile tale de la mine?” Daca iti creste numarul de responsabilitati, cu siguranta va urma si o crestere salariala. De aceea, e bine sa stii ce presupune si cum poti ajunge la ea.
Accepta ca nu stii totul si invata din greseli
Fiecare firma e unica, iar corporatiile, in special, au o ordine interna ce tine de cultura organizationala. Ca sa avansezi in cariera, trebuie sa cunosti bine regulile si sa le aplici in favoarea ta. Vestea buna este ca nimeni nu s-a nascut invatat si trebuie sa exersezi abilitatea de a cere ce ti se cuvine, chiar daca la inceput nu iti este usor.
Cum sa supravietuiesti vietii de corporatie
Multe femei se lupta cu ideea de agresivitate si nu vor sa fie percepute ca vulcanice. Pune-te in locul angajatorului si gandeste-te ce suma ar fi rezonabil sa ceri. De obicei, o marire intre 5-10% este considerata acceptabila. Pastreaza acelasi bun simt si nu pune presiune pe seful tau pentru a raspunde pe loc, ci lasa-i timp.
Foto: Shutterstock.com