Chiar daca nu ai acnee serioasa, de nesuferitele puncte negre ti-e greu sa te feresti. Am fost surprinsa sa descopar ca si prietenele mele cu ten uscat sufera de puncte negre in zone in care nu credeam ca acestea se pot dezvolta, ca de exemplu in zona fruntii si a tamplelor.
Insa cel mai adesea, punctele negre apar in zona nasului si a barbiei, acolo unde celulele moarte se acumuleaza cel mai mult, blocand in pori impuritatile, proces ce creeaza acel punct negru inestetic.
Cum extragi punctele negre acasa: Metoda unui cosmetician
Sunt mai proeminente in sezonul cald
Pe timp de vara te vei confrunta mai mult cu aceasta problema. Din cauza caldurii, umiditatea din atmosfera creste si tenul tau devine mai uleios decat de obicei. Amestecul de sebum si transpiratie se acumuleaza pe ten mai rapid, ducand la blocarea porilor si la aparitia punctelor negre.
Iata cum combini rutina de ingrijire cu alte trucuri eficiente pentru a reduce semnificativ sau a elimina complet punctele negre:
Rutina corecta de ingrijire
Cel mai puternic ingredient impotriva punctelor negre este acidul salicilic. Acesta patrunde adanc in pori si ii curata, avand efect antibacterian, ceea ce inseamna ca previne si formarea punctelor negre noi. In plus, ajuta pielea sa se exfolieze mai rapid, astfel incat pe suprafata ei sa nu se mai acumuleze celule moarte si surplus de sebum si transpiratie.
Si exfoliantii enzimatici, asa cum sunt acidul lactic sau glicolic, te pot ajuta in lupta cu punctele negre. La fel ca acidul salicilic, acestea grabesc procesul natural de exfoliere. Singura diferenta este ca actioneaza mai mult la suprafata pielii si nu au puterea de a patrunde adanc in pori. Totusi, sunt excelente pentru a-i reda tenului stralucirea si a lupta impotriva petelor pigmentare. De asemenea, sunt o buna modalitate de a preveni formarea punctelor negre.
Si o masca purifianta, aplicata o data pe saptamana, te poate ajuta sa scapi de puncte negre si sa previi aparitia unora noi. Ai grija ca aceasta sa aiba pe eticheta urmatoarele ingrediente: sulf, argila sau oxid de zinc.
Acest produs accesibil te ajuta sa previi reaparitia punctelor negre dupa extractii
Vezi cum te poate ajuta medicul dermatolog
Cabinetele dermatologice sunt echipate cu aparatura eficienta in extragerea punctelor negre adanci. Cele care sunt foarte adanci vor reveni la nesfarsit daca nu extragi complet radacina, iar acest lucru nu e posibil acasa. Intreaba-ti medicul daca te poate ajuta si fa-ti o programare.
Introdu in dieta ta alimente care previn punctele negre si acneea
Nu mai e un secret ca si dieta ta joaca un rol important in sanatatea si frumusetea pielii. Alimentele antiinflamatorii sunt cele care te vor ajuta sa tii la distanta eruptiile acneice si formarea punctelor negre. Evita pe cat poti alimentele procesate si zaharul rafinat si introdu in dieta alimente bogate in omega-3, asa cum sunt somonul si sardinele. Capsulele cu turmeric (sau praful de turmeric pus in smoothie-uri) te pot ajuta si ele sa tii sub control inflamatia.
Kaolin: mineralul natural care iti micsoreaza porii si iti mentine tenul curat
Foto: Instagram/Eden Bristowe