Reteta de inspiratie indiana: orez prajit cu alune, ardei iute si coriandru

1
De Ioana Marosan
9 mai 2019

Aceasta reteta de orez prajit cu alune, ardei iute si coriandru, de inspiratie indiana este un preparat usor, cu arome orientale si cu o nota discreta de citrice.

Este foarte usor de preparat si este garnitura perfecta pentru un fel principal de peste sau pui. Mai mult, poate fi chiar un fel principal, mai ales daca esti vegetariana.

Salata malaeziana de mango, detox dupa Sarbatori

Ingrediente pentru orez prajit cu alune, ardei iute si coriandru:

-360 gr de orez basmati fiert sau 120 grame de orez basmati uscat, clatit in apa;

-dupa gusta adauga sare;

-2 lingurite de zeama de limeta sau mai mult, in functie de gusturi;

-4-8 linguri de ulei de masline sau unt clarifiat, impartite;

-1 lingura de seminte de mustar negru;

-10 frunze proaspete de curry;

-120 grame de alune coapte, nesarate;

-2 ardei iuti mici, taiati in jumatate, pe lungime;

-1 ceapa galbena, de dimensiuni medii, taiata subtire;

-2 linguri de coriandru proaspat tocat.

Mod de preparare:

Daca folosesti orez uscat, acesta se pune la fiert, impreuna cu 120 ml de apa si o lingurita rasa de sare. Se lasa 6 pana la 10 minute, pana cand absoarbe toata apa si devine pufos. Se opreste focul si se amesteca cu o furculita ca sa nu se lipeasca. Dupa ce s-a racit, se pune intr-un castron impreuna cu o lingurita de sare si cu sucul de limeta. Se amesteca si apoi se lasa la racit cateva minute.

Croissant cu crema de branza si fructe de padure

Se ia o tigaie de marime medie si se pune la foc mediu. Se adauga 2 linguri de ghee (unt clarifiat) sau ulei de masline si apoi semintele de mustar negru. Imediat ce acestea incep sa sara, se ia tigaia de pe foc. Se adauga frunzele de curry, avand grija ca acestea sa fie bine stropite cu ulei. Vor incepe sa se rumeneasca foarte repede. Se pune din nou tigaia pe foc si se adauga alunele.

Se gatesc amestecand ocazional, pana cand incep sa capete o culoare maronie si sa devina usor crocante. Se ia tigaia de pe foc si se toarna continutul ei peste orez, amestecand usor ca sa se incorporeze. In aceeasi tigaie, se pun la incalzit restul de unt clarifiat sau de ulei de masline. Cand incepe sa se incinga, se adauga ardeii iuti si ceapa.

Se asezoneaza cu un praf de sare. Se gateste timp de 5-7 minute, amestecand ocazional, pana cand ceapa incepe sa se caramelizeze. Se ia de pe foc si se pune peste orez. Se adauga coriandrul si apoi se amesteca bine ca sa se omogenizeze. Daca mai este nevoie, se mai poate condimenta cu sare si zeama de limeta.

Foto: Shutterstock.com