Si, cu toate ca ideea ar putea fi destul de coplesitoare pentru unele, afla ca nu e chiar asa. Cateva schimbari mici pot face diferenta. Nutritionistii ofera cateva sfaturi intelepte pentru a te ajuta sa faci alegeri „cuminti“.
1. Nu lasa foamea sa iti iti impiedice hotararea.
Greva foamei sau alegerea ta de a te abtine de la orice fel de mancare iti poate afecta alegerile alimentare. Din cauza unei „greve a foamei“ pe care ti-o impui, poti fi aproape mereu tentata sa iei gustari nesanatoase, in ciuda celor mai bune intentii ale tale. Pentru a evita acest lucru, trebuie sa ai intotdeauna cateva gustari sanatoase in apropiere. In geanta sau in sertarul biroului.
2. Stiinta este putere.
Fereste-te, pe cat posibil, de alimentele comercializate ca fiind sanatoase sau cu continut scazut de grasimi, deoarece acestea sunt foarte frecvent incarcate cu zahar – ceea ce reprezinta un dezastru pentru talie! Daca vei citi etichetele de ambalare ale alimentelor, poti observa cu usurinta ce produse sunt sanatoase si nutritive si care sunt „mincinoase“.
Care sunt cele mai bune legume pentru sanatatea creierului?
3. Gusta „curcubeul“.
Consuma cat mai multe tipuri diferite de fructe si legume, dupa cum poti. Fiecare leguma de culoare diferita are unicul sau tip de oligoelemente benefice, de la vitamina K, in culoarea verde inchis, la abundenta de vitamina A, gasita in morcovi. De asemenea, cand simti ca vine ora mesei (incearca sa pastrezi cam aceeasi ora a mesei), incearca sa iti compui o gustare formata doua treimi din legume si o treime din carne, peste sau oua.
4. Mananca cu cap.
Mancarea este una dintre ocaziile prin care iti poti dovedi ca poti avea grija de tine. Fiind relaxata si concentrata in timp ce mananci, corpul tau poate digera pe deplin si poate absorbi toti nutrientii din alimentele pe care le consumi. Daca este posibil, lasa telefonul in alta camera la orele de masa si opreste toate televizoarele sau radiourile. Cand mananci, asigura-te ca mesteci totul bine.
3 reguli sanatoase dupa care sa te ghidezi cand mergi la cumparaturi
5. Pregatirea este cheia.
Nu te duce la supermarket doar cu o idee despre ceea ce ai putea sa mananci in acea saptamana. Creeaza-ti un plan de masa pentru acea saptamana si apoi scrie o lista de cumparaturi pe baza ingredientelor de care ai nevoie. Nu cumpara nimic altceva si pregateste doar ceea ce ti-ai propus sa consumi in respectiva perioada. Cu cat mai putine tentatii la indemana, cu atat mai bine.
6. Calitate peste cantitate.
Incearca intotdeauna sa consumi ingrediente de cea mai buna calitate acolo unde este posibil. Acest lucru se aplica la orice, de la peste gras, la oua organice, pui de rasa crescuti in libertate, carne de vita organica, etc.
Condimentele cu care poti inlocui sarea
7. Condimenteaza!
Inlocuieste sau redu, pe cat posibil, cantitatea de sare pe care o adaugi mancarurilor tale. Mai bine pune in mancaruri mirodenii cum ar fi turmericul, usturoiul, ardeiul iute, scortisoara si cuisoarele. Specialistii in medicina studiaza, de altfel, motivele pentru care in subcontinentul indian sunt mai putine cazuri de cancer intestinal, cauzat, se pare, de o utilizare excesiva a sarii. Asa ca incearca mai bine turmericul sau usturoiul ca baza pentru sosurile de paste facute la domiciliu si presara scortisoara peste terciul de ovaz de dimineata!
8. Atentie cand mergi la restaurant.
Nu iti fie frica sa intrebi personalul localului la care mergi sa iei pranzul sau cina despre preparate. Multe dintre optiunile din meniu, considerate sanatoase, pot fi „deraiate“ de un sos prea dulce sau prea cremos. Cere sa iti serveasca mancarea cu sosul pus deoparte (ca sa il poti indeparta, la nevoie) sau cere salata sau legume fierte in loc de cartofi prajiti.
Foto: Shutterstock.com