In primul rand, nu te ingrjora. Nu uita ca orice problema are cel putin o rezolvare. In consecinta, daca te confrunti cu simptomele descrise mai sus, mergi la medic. O analiza la sange poate stabili cu certitudine daca exista sau nu o problema legata de carenta vitaminei D.
Specialistii sustin ca beneficiile pe care le aduce vitamina D organismului sunt imense. Acesta reuseste sa mentina un nivel constant de calciu si de fosfor in sange, intareste articulatiile, mentine la cote optime musculatura si creste rezistenta organismului in fata unor boli. Nu in ultimul rand, dimineaza riscul de osteoporoza. In ultimii ani, studiile de specialitate au aratat ca vitamina D poate contribui chiar la diminuarea riscului de infarct, dar si de diabet zaharat sau de hipertensiune. Insa, pentru a sustine clar aceste lucruri inca mai sunt necesare cercetari.
Nutritie diversificata: cum asimilezi vitaminele si mineralele din alimentatie
Medicii sustin ca un aport insuficient de vitamina D poate duce la cresterea riscului de rahitism la copii, de boli cardiovasculare la adult si scade imunitatea organismului. De asemenea, depresia, anxietatea, oboseala accentuata sunt neplaceri care pot sa apara pe fondul acestei deficiente.
Care sunt cauzele deficitului de vitamina D:
- In primul rand, trebuie mentionat faptul ca vitamina D este produsa de organism ca raspuns in urma expunerii la soare. Prin urmare, lipsa soarelui din viata ta poate sa favorizeze aparitia acestui deficit. In consecinta, incearca sa nu stai tot timpul numai in casa sau la birou, fa-ti timp si iesi zilnic afara, la aer.
- O dieta nesanatoasa, practic obiceiul de a manca alimente care ingrasa. Da, ai citit corect. Grasimea corporala pe care o poti avea din pricina unei alimentatii de tip fast-food sau consumul alimentelor procesate pot afecta capacitatea organismului de a produce vitamina D. De aceea, este bine sa consumi alimente cat mai sanatoase care iti dau energie pentru intreaga zi si care te mentin in forma.
- Unele afectiuni precum boala celiaca, boala Crohn, obezitatea sau fibroza chistica pot duce la aparitia acestei deficiente.
Principalele simptome ale carentei de vitamina D:
- oboseala accentuata si care apare brusc;
- irascibilitatea, stari de nervozitate sau de anxietate, uneori chiar depresie;
- crampe musculare;
- dureri de articulatii;
- caderea parului;
- dureri de oase.
Cele mai importante vitamine si de unde le putem procura
Ghidurile internationale sustin ca doza necesara de vitamina D pe zi este 1000 UI/zi la copiii pana in 12 luni, iar pentru adulti – 600 UI/zi. In cazul in care medicul specialist a stabilit existenta unei carente, este posibil sa-ti schimbe dieta, dar si sa primesti suplimente cu vitamina D intr-o cantitate mai mare.
Care sunt beneficiile vitamina D:
- Mentine sanatatea sistemului osos si previne instalarea timpurie a osteoporozei.
- Diminueaza riscul de aparitie al bolilor cardiovasculare.
- Combate depresia si starile de irascibilitate.
- Contribuie la cresterea capacitatii de memorare.
- Lupta eficient impotriva spasmelor musculare.
- Intareste sistemul imunitar al organismului.
Foto: Shutterstock.com