In esenta, empaticii sunt acele persoane care pot simti foarte usor si profund starile persoanelor langa care se afla. Trasaturile empaticilor ii fac niste ascultatori minunati si niste ajutoare de nadejde cand vine vorba despre suport emotional.
Cu toate acestea, persoanele empatice pot avea si de suferit din cauza acestor caracteristici, daca nu stiu sa isi controleze propriile sentimente.
Daca te consideri o fire empatica si te simti, adesea, coplesita de intensitatea cu care simti fiecare emotie, acest articol e pentru tine. Afla mai jos cum poti gestiona propriile emotii astfel incat sanatatea ta mentala sa nu aiba de suferit.
Care sunt trasaturile emapaticilor ce pot provoca suferinta?
1. Intelegi foarte bine emotiile celorlalti si te transpui usor in pielea lor
Faptul ca te poti pune in situatia altor persoane te ajuta enorm sa ii intelegi pe cei din jur. Totusi, poti avea tendinta de a te afunda in emotii care nu iti apartin. In plus, de multe ori, este vorba despre stari negative, precum anxietatea si tristetea.
Astfel, dupa o simpla conversatie cu un prieten abatut, te poti simti foarte rau tot restul zilei. Daca analizezi emotia, vei constata ca nu ai niciun motiv pentru care sa suferi. De fapt, ai preluat starea altcuiva si ti-ai insusit-o fara sa-ti dai seama.
2. Ai o dorinta foarte puternica de a ajuta
De regula, printre trasaturile empaticilor se numara si dorinta de a-i ajuta pe cei din jur ori de cate ori este posibil. Desi este un gest nobil si prietenii tai te apreciaza, cu siguranta, pentru acest lucru, disponibilitatea permanenta iti poate provoca probleme.
Invata cum sa refuzi un prieten fara inima stransa si fara a pune in pericol relatia
De multe ori, ai tendinta de a te pune pe tine in plan secund, in timp ce toate prioritatile tale sunt legate de alte persoane. Acest lucru, pe termen lung, te va face sa iti neglijezi propriile nevoi si lucrurile de care vrei sa te ocupi.
3. Iti place sa asculti cu adevarat
Intr-o conversatie cu alta persoana, tu esti, fara indoiala, cea care asculta. Nu numai ca lasi interlocutorul sa vorbeasca, dar ii sorbi fiecare cuvant si te intereseaza cu adevarat ce are de transmis.
Cum iti dai seama ca prietena ta e o persoana toxica
Desi nu pare a fi un lucru negativ, acest obicei poate deveni periculos in momentul in care persoanele din jur profita de situatie. Cand nu apuci sa spui nimic despre tine intr-o conversatie, este un semn ca relatia cu respectiva persoana nu este tocmai una echilibrata si sanatoasa.
Cum gestionezi corect trasaturile empaticilor?
Inveti sa fii constienta de emotiile tale
Primul pas spre a nu te lasa absorbita de sentimentele altora este sa fii mereu constienta de ale tale. Creeaza-ti un obicei din a medita constant si din a scrie in jurnal. Aceste practici te vor ajuta sa fii prezenta, sa stii cum te simti si sa faci diferenta dintre o stare proasta autentica si una preluata de la altcineva.
Iti setezi propriul set de reguli si limite
Desi instinctul iti spune sa fii acolo pentru fiecare prieten care trece printr-o pasa proasta si sa faci tot ce iti sta in putere pentru a-i ajuta pe altii, trebuie sa ai limite.
Fa-ti o lista cu prioritati personale si incearca sa o respecti cat mai mult. De exemplu, alege o zi din saptamana in care sa te ocupi doar de tine. Mergi la sala, citeste o carte, prepara-ti un pranz sanatos si dormi suficient.
In acest fel, vei avea energia necesara sa faci fata ritmului zilnic. In plus, daca tu esti intr-o stare buna, vei putea sa o transmiti si celorlalti.
Foto: Shutterstock.com