Cat de importanta este alimentatia in ameliorarea endometriozei

1
De Ioana Marosan
17 mai 2019

Endometrioza, o afectiune des intalnita la femei, are cauze inca necunoscute de lumea medicala. Ceea ce se stie, insa, este faptul ca netratata duce la infertilitate. Mai mult, este foarte posibil sa ai boala si sa nu stii de existenta ei. Da, medicul te va ajuta, insa schimbarea stilului de viata si alimentatia au un rol important si tin exclusiv de tine!

Sigur, te intrebi cat de importanta este alimentatia in tratamentul endometriozei. Ei, bine, este!

Mai exact, sunt anumite alimente care pot agrava simptomele bolii, asa cum altele le pot diminua. Daca ai fost diagnosticata cu endometrioza, medicii sustin ca in alimentatia ta ar trebuie sa se regaseasca rar alimente precum: sfecla, soia, morcovi, carnea rosie (ton, vita), zaharul, drojdia. Insa poti consuma cu incredere legume si fructe, citrice, carne alba si peste.

Ai endometrioza? Aceste mici schimbari pot atenua durerile

Endometrioza este o boala cu frecventa destul de ridicata

Se estimeaza ca 1 din 10 femei active din punct de vedere al activitatii reproducatoare sufera de endometrioza. Cele mai des intalnite simptome ale acestei afectiuni sunt perioadele de ciclu caracterizate de dureri. Mai exact, apar dureri pelvine in intervalurile dintre cicluri si durerea care apare in timpul actului sexual.

Tratamentul nu este unul standard, el trebuie ajustat in functie de simptomele acuzate de pacienta. Pentru persoanele care se simt frustrate de aceasta durere cronica, schimbarea stilului de viata poate sa reprezinte cea mai buna solutie. Aceasta schimbare presupune si ajustarea regimului alimentar.

Exista mai multe “diete pentru endometrioza” disponibile pe internet

Cele mai multe dintre ele avand ca scop reducerea nivelului de inflamatie din organism. Adesea, endometrioza este numita “boala inflamatiei”. De aceea se spune ca, prin eliminarea alimentelor cunoscute ca provoaca inflamatii, se poate reduce si intensitatea simptomelor endometriozei.

Unele voci sustin ca prin prioritizarea consumului de alimente integrale, eliminarea produselor lactate si a alimentelor procesate sau prin urmarea unui regim alimentar vegan se va observa o scadere a intensitatii simptomelor endometriozei. Insa mai sunt necesare studii in acest sens.

Ce este endometrioza si de ce sa nu amani vizita la medic!

Nu exista inca suficiente studii

De fapt, inca nu exista suficiente date care sa recomande un anumit tip de dieta in defavoarea altuia. In cadrul studiilor, cercetatorii au concluzionat ca regimul alimentar poate fi un potential factor de modificare a simptomatologiei endometriozei. Insa, nu exista corelatii clare intre anumite grupe de alimente si endometrioza.

Insa acest lucru nu inseamna ca o abordare holistica, caracterizata de schimbari in regimul alimentar si tratamentul cu acupunctura, nu are nicio valoare. Mentinerea unui regim alimentar sanatos si o activitate sportiva constanta vor imbunatati calitatea vietii. Pentru unele femei poate contribui la atenuarea simptomelor endometriozei.

Cel mai important aspect este acela ca prin adoptarea unei abordari alternative, oamenii pot sa spere ca aceste terapii vor functiona. Asa cum am ti-am spus mai sus, exista anumite alimente care pot fie accentua durerile, fie le pot diminua. Alimentele care cauzeaza inflamatie ar trebuie eliminate din dieta.

Reducerea stresului amelioreaza simptomele

Desigur, si reducerea stresului este benefica. Iar sportul te poate ajuta in acest sens. Stresul poate accentua perceptia durerii, deci orice lucru care te ajuta sa reduci nivelul de stres contribuie la diminuarea senzatiei de durere.

Afla care sunt cele mai frecvente mituri despre infertilitate

Desi poate sa fie intimidant, este bine sa discuti deschis cu doctorul tau despre simptomele pe care le resimti. Ele sunt necesare pentru stabilirea unei linii de tratament eficiente. Si nu uita: mentioneaza si toate celelalte tratamente pe care le urmezi, indiferent daca sunt medicamente, suplimente naturiste sau un regim alimentar pentru endometrioza pe care l-ai descoperit pe internet. Ideal este ca medicul tau curant sa-ti stabileasca o linie alimentara. 

Foto: Shutterstock.com