Pentru oamenii de stiinta, turmericul si beneficiile lui sunt in continuare un subiect deosebit de interesant de explorat.
Proprietatile sale antiinflamatorii constituie o buna explicatie pentru diferenta greu de neglijat intre numarul redus de tumori diagnosticate in India, comparativ cu tarile occidentale. Editorii publicatiei healthline.com au scris ca turmericul si beneficiile lui sunt numeroase, iar in acest articol iti prezint rezumatul a ceea ce trebuie sa stii despre el.
Turmericul si beneficiile lui de necontestat
In magazine il gasim la plicuri, dar si vrac. Turmericul sau curcuma este un praf galben-portocaliu, des utilizat in remediile si bucatariile indiene. Poate la fel de des cum este utilizat la noi sofranul. Doar ca turmericul este de departe mai bogat in elemente esentiale corpului.
Sursa importanta de fier, turmericul se recomanda in alimentatie si pentru continutul de potasiu si vitamina B6. De asemenea, furnizeaza corpului si cantitati pretioase de magneziu, calciu si vitamina C.
Lista cu cele mai importante indicatii
Turmericul este apreciat si pentru capacitatea sa antioxidanta, de protectie a celulelor, pentru virtutile de reducere a colesterolului “rau” si pentru cele antitrombonice.
De ce aceasta pudra aromatica nu trebuie sa-ti lipseasca din casa si din meniu:
- reduce infectiile
- imbunatateste circulatia sangelui
- imbunatateste digestia
- grabeste vindecarea ranilor
- mentine si regenereaza sanatatea pielii
- intareste sistemul imunitar
- detofixiaza
- scade nivelul de colesterol „rau“ din corp
- protejeaza impotriva radicalilor liberi
- lupta impotriva anemiei
- combate racelile si secretiile nazale
- atenueaza intensitatea durerilor de la nivelul articulatiilor
- combate imbatranirea prematura a celulelor
Beneficii nutritionale
Stiai ca 3 g de turmeric acopera 13% din necesarul zilnic de vitamina B6 si 10% din cel de fier? Si ca indicele glicemic al turmericului este aproape zero? Ca atare, acest condiment nu provoaca cresterea glicemiei. Considerat a fi un aliment puternic alcalinizant, turmericul poate corecta aciditatea anumitor preparate culinare. Daca ai probleme cu aciditatea gastrica, trebuie doar sa consumi mai des turmeric. Acesta stimuleaza digestia, mareste secretia biliara si ajuta in caz de ulcer. Poti adauga pudra de turmeric in pilafuri, mamaliga, piureuri.
Important de stiut este si ca acest condiment are o capacitate antioxidanta uriasa, fiind plasat imediat dupa cele mai puternice condimente antioxidante: cuisoare, scortisoara si oregano uscat.
Extra info
Studii efectuate pe cobai sugereaza ca turmericul, administrat in proportie de 8 g pe zi, protejeaza mucoasa digestiva, eliminand bacteria Helicobacter pylori, care provoaca dureri de stomac si ulcer.