Efectul cameleon: De ce copiem comportamentul celorlalti?

1
De Larisa Giurea
9 aug. 2019

Oamenii nu sunt atat de diferiti de cameleoni, pe cat ai crede. Desigur, nu suntem soparle si nici nu ne schimbam culoarea in functie de mediul inconjurator, dar avem propriile noastre trucuri pentru a ne integra.

Cercetarile sugereaza ca in situatii sociale avem tendinta de a imita inconstient oamenii din jurul nostru – un fenomen numit de catre oamenii de stiinta „efectul cameleon”.

Empatia e de vina?

In 1999, cercetatorii Tanya Chartrand si John Bargh, de la Universitatea din New York, au realizat trei experimente care descriu cum functioneaza efectul cameleon. In primul experiment, echipe formate din participanti impreuna cu parteneri (in realitate, actori platiti) au analizat pe rand niste fotografii. Cand, privind pozele, actorii zambeau, aveau expresii neutre sau isi atingeau fata cu mana, participantii la studiu aveau tendinta sa-i imite. Acestia pareau sa le copieze comportamentul actorilor inconstient. La final, participantii la studiu au declarat ca nici macar nu au observat reactiile coechipierilor lor.

Desi aceste actiuni s-au petrecut inconstient, gesturile comune au imbunatatit relatia dintre participantii la studiu si partenerii lor de echipa. Acest lucru a fost demonstrat de cercetatori si in al doilea experiment. De aceasta data, o parte din actori au copiat la randul lor reactiile si gesturile coechipierilor lor, in timp ce restul au mentinut o mimica neutra pe parcursul experimentului. Efectul a fost neasteptat! Participantii la studiu imitati de partenerii lor actori au declarat in numar mai mare ca s-au inteles bine cu partenerii lor si ca interactiunea dintre ei a fost una placuta.

Cum recunosti un om sincer, care nu poarta masca

Nu toata lumea este la fel de predispusa sa imite gesturile celor din jur. In cel de-al treilea experiment, echipa a masurat mai intai empatia oamenilor utilizand indexul de reactivitate interpersonala al lui Davis. Acesta masoara cat de probabil este sa te pui in pielea unei alte persoane. Cercetatorii au descoperit ca, cu cat cineva este mai empatic, cu atat mai probabil va imita manierele partenerului. Oamenii de stiinta au declarat ca se asteptau la acest rezultat, deoarece oamenii empatici acorda mai multa atentie celor din jurul lor si au o perceptie generala mai profunda asupra acestora.

Cameleonul din tine

Mecanismul din spatele efectului cameleon, afirma cercetatorii, este legatura perceptie-comportament. Sa imiti ceea ce vezi se aplica in general la microcomportamente pe care le copiezi inconstient: gesturi, modul in care stai pe scaun sau felul in care vorbesti.

Cum sa fii o persoana placuta in fata celorlalti

Cu alte cuvinte, nu doar cascatul este contagios, ci aproape toate miscarile pe care le facem in fata altei persoane. „Contagios” nu are aici un sens peiorativ, intrucat mimetismul pare sa uneasca oamenii. Conform rezultatelor experimentelor de mai sus, aceasta imitare ne face sa ne simtim mai apropiati de necunoscuti. Chiar daca nici macar nu incercam in mod constient sa cream o legatura cu ei!

Cum sa faci o impresie buna, in functie de zodia ta

Efectul cameleon face de multe ori interactiunile mai placute, in special cu necunoscutii care trebuie sa ne ghiceasca caracterul pe baza unor criterii superficiale, cum ar fi limbajul corpului.

Daca te surprinzi copiind gesturilor celor din jur sau imitand accentul conlocutorului tau, nu te rusina. Aminteste-ti ca asta da dovada de empatie pura!

Foto: Instagram – @dulceida