Daca editia anterioara nu a fost atat de spectaculoasa, anul acesta, Festivalul de Film de la Cannes a prezentat pelicule realizate de regizori iconici: Terrence Malick, Pedro Almodóvar si Quentin Tarantino. Toti au avut pelicule in competitia din 2019, unde s-au imbinat perfect arta cinematografica si rolurile monumentale. Dar cel mai bine, descopera cele mai bune filme de la Cannes in 2019 in randurile de mai jos.
Pe langa marile nume, deja consacrate, s-au mai remarcat la Cannes Film Festival si nume noi, ce au toate sansele sa devina celebre in industrie. Ii putem aminti pe Céline Sciamma, regizor si scenarist (anul acesta a participat cu „Portrait of a Lady on fire”) si Robert Eggers, regizorul „The lighthouse”.
Despre ei, criticii de film au concluzionat ca traseaza viitorul cinematografiei. Si, trebuie spus ca cele doua pelicule mai sus-mentionate fac parte dintre cele mai bune filme de la Cannes in 2019, conform Variety.
Cele mai bune filme de la Cannes in 2019
La Belle Époque
Una dintre premierele de la Cannes anul acesta, o pelicula ce nu a intrat in competitie, insa o savuroasa comedie mainstream, La Belle Époque este propunerea scenaristului-regizor Nicolas Bedos.
Filmul francez este unul dintre cele mai bune filme de la Cannes in 2019, insa a fost ignorat in ceea ce priveste intrarea lui in competitie. Totusi, despre acest film s-a spus ca este o gura de aer proaspat si ca poate sta alaturi de The Truman Show sau de filmele lui Charlie Kaufman.
Ideea unuia dintre cele mai interesante filme la Cannes in 2019 este un serviciu de lux in care oamenii bogati pot plati sa se intoarca in trecut, cu ajutorul unor echipe de filme „la comanda”. Cei mi multi a ales sa bea sau sa ia cina cu oameni faimosi, precum Marie Antoinette sau Ernest Hemingway, insa, nu toti. De altfel, eroul povestii, recent parasitul Daniel Auteuil vrea sa retraiasca ziua cand si-a cunoscut sotia, pe Fanny Ardant.
Deerskin
Hainele il fac pe om. Cine a inventat aceasta expresie nu si-a imaginat extremele absolut bizare si usor amuzante pe care regizorul pasionat de absurd, Quentin Dupieux le va crea. Numele lui se leaga de „Rubber” si „Wrong”, iar anul acesta, a participat cu Deepskin, in care joaca actorul castigator la Oscar pentru „The Artist”.
Jean Dujardin este definitia ratatului de varsta mijlocie, convins ca, daca isi va cumpara o jacheta din piele, cu franjuri, isi va imbunatati imaginea de sine. Si atunci cand asta nu functioneaza, pretinde ca este un regizor de film care turneaza o pelicula in apropiere.
De aici, filmul devine signature a lui Dupieux, cand eroul lui Dujardin incepe sa isi piarda mintile si sa omoare oamenii ce refuza sa ii dea hainele. Daca iti plac astfel de pelicule, iata ce filme sa vezi!
A hidden life
Terrence Malick se intoarce la monumentalitatea cu care a creat The Tree of Life. Intre visare si agonie, Mallick spune povestea dramatica si reala a lui Franz Jägerstätter (August Diehl), un fermier austriac ce nu poate sa lupe in armata lui Hitler si nici macar nu isi declara loialitatea Führer-ului, refuzand sa spuna binecunoscutele vorbe. Un refuz care, fara doar si poate, i-ar fi adus condamnarea la moarte.
A hidden life este unul dintre cele mai bune filme de la Cannes in 2019 intrucat nu ne explica direct de ce Franz a ales asta, ci mai degraba, ne face sa ne intrebam de ce acest barbat, care locuia intr-o zona idilica, la tara, avand o sotie si trei fiice, alege sa nu se sacrifice, ci mai degraba, isi paraseste familia.
Si totusi, intram in sufletul personajului si vedem ca, pur si simplu, nu poate face asta: nu poate depasi linia aceea de umanitate din interiorul sau. Iar Malick spune povestea sa atat de bine!
I lost my body
Debutul lui Jérémy Clapin spune povestea unei maini taiate ce incepe o viata proprie, bantuind strazile Parisului, in cautarea persoanei careia ii apartinea. La inceput vei vedea scene macabre, cand mana cade pe podea si crezi ca urmeaza sa vezi un film noir.
Si totusi, I lost my body, unul dintre cele mai suprinzatoare filme la Cannes anul acesta, devine atat de autentic si de identificabil. Mana incepe sa isi aduca aminte de momente traite din viata pe care a luat-o de-a gata. Isi va gasi, oare, drumul catre corpul de care a fost separata? Iti mai spun ca pelicula a castigat premiul in sectiunea de animatie si ca a castigat inimile criticilor.
The lighthouse
Regizat de Robert Eggers (The Witch), acest film a fost primit cu mult entuziasm. Si cu multa dezamagire cand nu a fost selectat in competitie. Totusi, credem ca merita sa stea pe lista cu cele mai bune filme de la Cannes in 2019.
The lighthouse este o drama intensa si turbulenta, cu accent de thriller si cu acuratete istorica. Actiunea se petrece in anii 80 iar pelicula este filmata alb negru. Pe o insula dezolanta, Willem Dafoe, un fost „lup de mare”, are grija de farul de acolo. El il antreneaza pe noul sau asistent, Robert Pattinson.
De aici, ca spectator, incepi sa te intrebi daca urmeaza sa vezi un film despre supravietuire, un film cu bantuiri victoriene sau un studiu despre cum innebuneste un om. Ei bine, sa zicem ca toate cele de mai sus.
Once upon a time… in Hollywood
Pe lista cu cele mai bune filme de la Cannes in 2019 trecem si, probabil, cea mai anticipata pelicula. Sa fie un film Tarantino care ne prinde cu acel ceva? Tarantino ii aduce laolalta pe Leonardo DiCaprio (Rick Dalton), un actor de TV, ce apare in western-uri, a carui cariera se cam incheie, si pe Brad Pitt (Cliff Booth), amicul cel mai bun al lui Rick si dublura lui la cascadorii.
Si Tarantino reuseste sa se incalceasca in felul lui grozav, in timp ce marii actori se pare ca nu fac altceva decat sa joace cum le zice regizorul si sa se bucure de experienta. Probabil ca acest film aduna toate fetisurile si obsesiile lui Tarantino, de la Bruce Lee la westernuri sau fetisuri pentru picioare. Si totul se invarte in jurul Hollywood-ului, o alta obsesie. Si sigur ca exista si crimele lui Manson si patrundem chiar in viata lui Sharon Tate, jucata de Margot Robbie. Dar mai multe descoperiti voi.
Parasite
Dupa Shoplifters si Burning, ale caror premiere au avut loc la Cannes anul trecut, regizorul sud-coreean Bon Joon-ho (The Host) apare cu un thriller incitant.
Daca in Shoplifters, am cunoscut o „familie” de oportunisti ce incalcau legea, uniti de nevoia de a face asta si nu de legaturi de sange, de data aceasta, cunoastem o familie de escroci care pretind ca nu sunt inruditi, pentru a profita de o familie bogata, ce ii va angaja in diferite pozitii in casa. Escrocii nu au niciun plan, totusi, si lucrurile vor spirala, in afara oricarui control.
Portrait of a Lady on fire
De-a lungul a 72 de ani, Palme d’Or a ajuns doar o data la o femeie regizor. Pelicula lui Céline Sciamma este la fel de puternica precum cea a castigatoarei din 1993, “The Piano”. Sciamma prezinta povestea unei artiste, Noémie Merlant si muza sa, Adèle Haenel, si dinamica dintre ele in secolul al XVIII-lea.
Filmul spune povestea procesului de a realiza un tablou, intr-o era in care trebuia ceruta permisiunea barbatilor, care dictau temele si subiectele “potrivite”. Sciamma abordeaza multe dintre temele acelei perioade ca etape din emanciparea (dureroasa) a femeii. Totul este atat de ofertant intelectual si atat de puternic emotional!
Pain and glory
Ce filme bune vedem in 2019? Pride and Glory poate fi o varianta. Este filmul in care Pedro Almodóvar atinge maturitatea. Este inca o asumare a homosexualitatii sale, insa una in care focusul este pe un detaliu secret al existentei sale. Vom descoperi cum existenta sa este definita de o lupta constanta impotriva durerii, de o serie de factori ce il apasa din cand in cand.
Un film bogat, cu cinematografia specifica si cu multe straturi, in care eroul principal este Antonio Banderas. Cu siguranta, unul dintre cele mai bune filme de la Cannes in 2019.
Sorry we missed you
Adaugam pe lista cu cele mai bune filme de la Cannes in 2019 si Sorry We Missed You, povestea regizorului Ken Loch. O familie cu nervii la pamant incearca sa supravietuiasca in lumea spectacolelor. Un film despre un limbo familial, in care eroii sunt macinati de anxietate, presiunea de a nu gresi, lipsurile financiare sau stresul emotional. Un film emotionant, vindecator, spun criticii.
Foto: PR