Este o reactie normala a organismului, dar in cazul unor persoane, transpiratia este atat de abundenta tot timpul incat devine o adevarata problema.
Transpiratia este modalitatea organismului de a scadea temperatura si de a te ajuta sa te racoresti. Atunci cand te supraincalzesti, fie pentru ca ai facut sport sau pentru ca este o zi calduroasa, corpul transpira, iar transpiratia care se evapora de pe piele ajuta la reglarea temperaturii.
De asemenea, fiecare persoana transpira diferit. Unii oameni pot transpira mai putin de un litru pe zi, iar altii ar putea sa aiba un nivel al transpiratiei de cativa litri pe zi. Totul depinde de corpul tau, de mostenirea genetica, de climatul in care traiesti sau de nivelul activitatii fizice.
6 produse de ingrijire care nu trebuie sa lipseasca din geanta ta de sport
Dar daca simti ca transpiri excesiv de mult la subrat, indiferent daca este o zi calduroasa sau nu, iar acest lucru iti afecteaza viata, este posibil sa te confrunti cu o problema numita hiperhidroza.
Ce este hiperhidroza?
Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, aproximativ 3% dintre persoanele din Statele Unite sufera de transpiratie excesiva, cunoscuta ca hiperhidroza. O persoana care are hiperhidroza transpira mai mult decat este necesar din punct de vedere fizic pentru corp si chiar si atunci cand corpul nu are nevoie sa se racoreasca. Nu este cunoscuta cauza hiperhidrozei, dar in unele cazuri ar putea fi o problema mostenita genetic sau provocata de o alta afectiune.
Exista doua tipuri de hiperhidroza
Hiperhidroza primara – nu are o cauza anume, iar persoanele care se confrunta cu aceasta problema incep sa o observe in copilarie sau adolescenta.
Hiperhidroza secundara – este asociata cu o alta problema de sanatate. De exemplu, ai inceput sa iei un tratament care a declansat aparitia transpiratiei excesive, ai diabet, esti la menopauza sau ai probleme cu glanda tiroida.
In cele mai multe cazuri hiperhidroza apare in una sau doua zone ale corpului. Prin urmare, poti observa mai multa transpiratie la subrat sau pe frunte, dar nu si in alte zone ale corpului.
Desi este o problema neplacuta, transpiratia excesiva nu prezinta un risc pentru sanatate. In schimb, poate afecta viata sociala, profesionala si increderea in sine.
Ce se intampla in corpul tau atunci cand slabesti prea repede
Cum iti dai seama daca suferi de hiperhidroza?
Nu esti sigura daca nivelul tau de transpiratie poate fi catalogat drept hiperhidroza? Imagineaza-ti un scenariu: este o zi cu temperatura de 26 de grade Celsius si esti in parc cu prietenii. Nu alergi si nici nu practici alt sport, ci doar stai pe o banca. Este normal sa transpiri putin, dar nu ar trebui sa simti cum iti curge transpiratia de la subrat, pe spate sau alte zone ale corpului. „Daca simti cum transpiratia iti curge pe piele sau hainele ti se uda de transpiratie chiar daca nu esti activa fizic, in acest caz te confrunti cu transpiratie excesiva”, declara medicul dermatolog Allison Arthur pentru womenshealthmag.com.
Daca tot nu esti sigura, o vizita la medicul dermatolog ar putea clarifica daca te confrunti sau nu cu hiperhidroza.
Cum se trateaza hiperhidroza?
Tratamentul depinde de tipul de hiperhidroza cu care te confrunti – primara sau secundara.
In cazul hiperhidrozei primare, dermatologul ti-ar putea recomanda pentru inceput un antiperspirant eficient. Acesta blocheaza glandele sudoripare si opreste transpiratia excesiva.
Daca antiperspirantul nu are efectul dorit, exista si alte variante de tratament, precum unele medicamente sau servetele speciale care reduc transpiratia excesiva. Alte optiuni sunt proceduri realizate in cabinetul medicului dermatolog, precum injectii cu Botox care opresc transpiratia la nivelul axilelor, un tratament numit iontoforeza sau un alt tratament numit Miradry.
Iti speli fata gresit: 5 gesturi care iti afecteaza pielea
Tratament cu Botox pentru hiperhidroza
Cei mai multi oameni stiu ca Botoxul este folosit pentru a netezi ridurile. Dar aceste injectii sunt folosite si in tratarea altor probleme de sanatate, inclusiv transpiratia excesiva. Injectiile cu Botox la nivelul axilelor reduc activitatea glandelor sudoripare, care nu vor mai produce la fel de multa transpiratie.
Tratamentul cu Botox este unul de durata, astfel ca vei avea nevoie de injectii de doua ori pe an. Dar este un tratament costisitor ce se face atunci cand celelalte optiuni nu dau rezultate.
Tratamentele Miradry si ionoforeza pentru hiperhidroza
Celelalte doua tratamente, ionoforeza si Miradry, folosesc curenti electrici, respectiv energie termica pentru a degrada sau distruge glandele sudoripare ce cauzeaza transpiratie excesiva. Ionoforeza este folosita de obicei pentru palme si talpi, iar Miradry este utilizata pentru axile.
Pentru tratamentul Miradry, glandele sudoripare de la subrat sunt marcate cu un tatuaj temporar. Apoi medicul dermatolog foloseste un aparat care trimite energie termica sub piele si in acelasi timp iti raceste pielea la suprafata. Caldura distruge glandele sudoripare si previne astfel transpiratia excesiva.
Probabil te gandesti ca transpiratia este importanta pentru organism si distrugerea glandelor sudoripare de la subrat ar putea fi nociva. Dar raspunsul este ca nu ai nevoie sa transpiri oriunde pe corp. Acest tip de tratamente pe termen lung au ca tinta anumite glande sudoripare de la subrat, de pe cap, maini, picioare, dar nu blocheaza transpiratia de pe tot corpul. Chiar daca distrugi unele glande de la subrat, vei transpira in continuare pe frunte, spate si alte parti ale corpului, astfel incat functia naturala de racire a organismului nu are de suferit.
Foto: Shutterstock.com