La inceput crezi ca este doar oboseala adunata dupa cateva saptamani foarte aglomerate si te gandesti ca lucrurile se vor linisti. Dar ar putea sa fie o problema mai grava de atat? Burnout-ul (sindromul de epuizare) a fost recunoscut oficial de catre WHO (World Health Organization ca fiind un “fenomen ocupational”. Este “un sindrom care apare ca urmare a stresului continuu de la locul de munca si care nu este gestionat corespunzator”.
Dar de unde stii daca e doar o luna mai grea sau daca te indrepti spre o stare de epuizare totala? Potrivit unui studiu realizat de o echipa de la University of California, exista o serie de semnale de alarma carora trebuie sa le acorzi atentie. Din fericire, daca actionezi prompt, situatia se poate remedia si iti poti regasi pasiunea pentru ceea ce faci la locul de munca.
E oficial: „burnout” este o conditie medicala atestata!
Iata cele mai importante semne care te ajuta sa recunosti sindromul burnout:
Abia reusesti sa te dai jos din pat
Este un cerc vicios: te poti simti stresata pentru ca dormi prea putin si, in schimb, sa dormi mai putin pentru ca esti stresata din cauza jobului. Dar cu cat este mai indelungata perioada in care nu dormi suficient, cu atat productivitatea va fi mai scazuta. In plus, e posibil sa suferi si tulburari de comportament, atat la munca cat si in afara ei.
Cum rezolvi aceasta problema? In primul rand, dormi cat mai mult timp posibil. Este obligatoriu. Daca poti, mergi cu bicicleta la serviciu, sau pe jos, pentru ca sistemul circulator sa fie pus in miscare pentru ziua care incepe. Obisnuieste-te sa consumi un mic dejun hranitor, chiar daca o faci la birou. Si nu uita sa inchizi calculatorul si telefonul cu cel putin o ora inainte de culcare, ca sa nu fii ispitita sa stai treaza pana tarziu citind mailuri de la job.
Cum sa recunosti cele mai frecvente 7 semne ale depresiei
Te simti deconectata de la planul zilnic de lucru
Seful ti-a dat un proiect ambitios, cu miza mare, care iti permite sa demonstrezi cat de bine pregatita esti. Acum cativa ani, ai fi apucat aceasta sansa cu dintii, acum te simti lipsita de chef, cinica si plina de resentimente.
Cum rezolvi aceasta problema? Identifica problema care iti provoaca stres si frustrare. Este o posibilitate sa o ignori sau chiar sa o elimi complet? Exista vreun membru mai nou al echipei care sa fie incantat sa lucreze cu tine (si care sa preia si o parte din rapoartele pe care le ai de facut)? Cauta solutii creative pentru a scapa de sarcinile neplacute si vei vedea ca nivelul de stres va scadea.
Nu crezi ca munca ta este importanta
Daca meseria ta nu este aceea de doctor, este normal ca acest gand sa te loveasca din cand in cand: Este important ceea ce am ales sa fac in viata?
De ce ma simt atat de obosita? Am dormit 8 ore!
Cum rezolvi aceasta problema? In primul rand, nu uita de ce ai ales acest job. Inca ti se mai potriveste? Te-ai simti mai implinita lucrand in alta companie, sau chiar facand altceva? Daca raspunsul la oricare dintre aceste intrebari este “poate”, atunci gandeste-te la asta serios, uita-te la ofertele de joburi si vezi ce optiuni mai ai.
Foto: Shutterstock.com