Femei extraordinare care schimba Romania

1
De Maria Dima
28 iun. 2019

Istoria noastra are talentul de a glorifica numele si faptele conducatorilor pana la stadiul de legenda si de a uita sa mentioneze vreun nume de femeie. Femeile puternice de azi muncesc din rasputeri sa “croiasca alta soarta” pentru ca Romania de maine sa fie altfel.

Vorbeam zilele trecute cu o prietena ce a crescut in Australia si a terminat acolo un liceu exclusiv de fete. Imi povestea cum mediul in care a invatat era unul profund feminist in cel mai pozitiv mod posibil, iar ideea de “girl power” era parte din curriculum-ul scolar. Aveau mereu foste absolvente ale liceului in vizita, femei care faceau acum chestii extraordinare, in toate domeniile. Veneau sa le vorbeasca elevelor despre parcursul lor.

Pentru mintile si personalitatilor adolescentelor in plina dezvoltare, era minunat sa stie ca se poate! Ca pot deveni directoare de banci, politicieni, oameni de stiinta asemenea acelor femei, care odata, au fost exact ca ele.

Inspiratia de azi: 5 biografii ale celor mai puternice femei din istorie

Cred cu tarie ca si fetele noastre au nevoie de mai multe povesti de succes. Doze mari de inspiratie venite de peste tot, chiar si de pe un blog de lifestyle, asa cum de multe ori e numit acesta. Tinerele din tara noastra au nevoie de incredere servita pe paine indiferent de unde vine. Norocul nostru este ca avem atatea exemple ale unor oameni exceptionali!

DoR a avut o super initiativa anul trecut, cand la centenarul Romaniei a colectionat portretele celor 100 de oameni care fac tara asta mai buna. Azi, ducem conversatia mai departe, concentrandu-ne pe femeile minunate care schimba mentalitati, legi si situatii si dau voce celor care de multe ori, raman uitati.

7 sfaturi de viata desprinse din autobiografia lui Michelle Obama

Cu siguranta, lista asta e mult mai lunga, asa ca daca aveti pe cineva in minte, haideti sa o continuam impreuna!

Elena Calistru, fondatoare Funky Citizens

Elena Calistru este presedinte si co-fondator al asociatiei Funky Citizens, asociatie ce-si propune sa creasca responsabilitatea si raspunderea in spatiul public. Angreneaza tinerii prin tot felul de instrumente online cu scopul de a-i educa in spiritul unei democratii mai participative, responsabile sii transparente în Romania. Cine stia ca lupta anticoruptie poate sa fie funky?

Carmen Uscatu & Oana Gheorghiu, fondatoarele asociatiei Daruieste Viata

In 2012 au fondat Asociatia DARUIESTE VIATA, dedicata cu precadere identificarii de solutii care sa creasca sansele la viata ale bolnavilor de cancer din Romania. Statisticile din tara noastra sunt extrem de dure: rata de supravietuire a bolnavilor de cancer este de sub 50%, una din cele mai scazute in tarile UE. Fiecare dintre realizarilor lor incredibile, de la schimbarea legilor nedrepte pana la primul laborator de diagnosticare in profunzime a cancerului limfatic, este egala cu o sansa in plus la viata.

Ioana Chicet-Macoveiciuc – Printesa urbana

View this post on Instagram

Nu mă simt în largul meu când mi se fac poze. Iar când mă uit la poze cu mine, fie îmi găsesc cusururi, fie, dacă nu e nici unul suficient de evident, mă ruşinez sau mă anulez, simt imediat că parcă nu-s eu în poză. Cine e ființa asta care râde aici? Seamănă cu mine parcă. Dar nu sunt eu. Eu nu sunt atât de drăguță. Dar aş vrea să fiu. Măcar de-aş fi mereu atât de drăguță ca în poza asta… Dar nu, aici frumoasă nu sunt eu. E lumina bună, e fotograful priceput, sunt hainele bine alese etc etc. Mi-e mult mai uşor să-mi găsesc vină în orice, ohooo, oricând. Să mă plac, eh, aici încă mai am mult de lucru. Mi-ar plăcea să pot rezolva asta la timp, ca să le pot da copiilor instrumentele şi exemplul de iubire de sine de care au atâta nevoie. Ce prețioasă e acceptarea de sine şi cât de mult mă împiedică lipsa ei acum! Din păcate, simt că orice aş face ca adult să umplu golul acesta, ce n-a fost pus acolo în mine în primii ani, n-o să mai pot pune niciodată, orice aş face, oricâtă apreciere aş primi şi oricâtă terapie aş face. Mulțumesc că ați avut răbdare să citiți asta despre mine. Am simțit, nu ştiu de ce, că trebuie să scriu asta aici, lângă poza asta cu mine care îmi place, dar în care nu mă văd deloc. Credit foto: Ioan Stoica

A post shared by Ioana Macoveiciuc (@printesaurbana) on

Cand ne gandim la implicarea sociala si promovarea parentingul de buna calitate, ne vine in minte, fara dar si poate, “Printesa urbana”.

Este cunoscuta si iubita in blogosfera pentru sinceritatea si empatia cu care vorbeste despre provocarile prin care trece un parinte. Blogul sau are deja statut de terapie. Chiar si autoarea admite ca asta a fost si pentru ea la inceput, insa acum, a devenit terapie si pentru atatea alte cititoare.

Iarina Taban, fondatoarea Asociatiei Ajungem Mari

La 31 de ani, coordoneaza singurul program din Romania care acorda sprijin pe termen nelimitat copiilor din centrele de plasament. Vede voluntariatul ca o responsabilitate si a transmis asta mai departe la cei peste 2000 de voluntari dedicati cauzei sale.

Partea cea mai frumoasa a programelor sustinute de “Ajungem Mari” este crezul ca fiecare copil aflat in plasament merita sansa de a iesi din situatia asta. Focusul este pe viitor. Copiii au sansa sa mearga la cursuri, sa iasa din centre si sa descopere lumea. Merg la locuri de munca, vad cum arata sa lucrezi acolo si de ce pregatire este nevoie.

Camelia Proca, fondatoarea Asociatiei pentru Libertate si Egalitate de Gen

View this post on Instagram

A doua ediție a Forumului Învingătoarelor din România ne-a purtat într-o călătorie în istoria primului an de activitate a rețelei @sieureusesc , inițiate de A.L.E.G. în 2018 pentru a aduce laolaltă femei care au reușit să se elibereze de violența domestică și se implică în ajutarea altor femei. Am văzut o rețea care crește, se maturizează și se extinde, prin tot mai multe femei care și-au găsit vocea și tot mai mulți susținători. Avem comunități #SiEuReușesc demarate la Sibiu, Brașov, Satu Mare și București, și învingătoare dornice să pornească noi comunități. #SiEuReușesc este programul care adaptează în România modelul inovatoarei Ana Bella din Spania. Forumul Învingătoarelor din România (II) este un eveniment organizat de A.L.E.G. (www.aleg-romania.eu) susținut prin Fondul IKEA pentru Egalitate de Gen, finanțat de IKEA România și gestionat de Fundația Comunitară București. 📷 Ioana Ofelia

A post shared by A.L.E.G (@aleg_romania) on

Inca din 2004, echipa A.L.E.G. rupe tacerea despre violenta domestica si ajuta victimele cu consiliere juridica sau psihologica. Face campanii despre egalitatea de gen in scoli si festivaluri dedicate tinerilor unde pot invata in mod distractiv despre cum sa construiasca relatii bazate pe respect, ce inseamna discriminare si violenta de gen si cum sa o previna.

Anul acesta, A.L.E.G. a format o rețea de suport a supravietuitoarelor violentei in familie. Sieureusesc.ro aduce povestile pozitive ale victimelor care au reusit sa iasa dintr-o situatie de abuz, pentru ca aceste exemple sa inspire si alte femei.

Alina Serban, prima actrita roma care a ajuns pe covorul rosu de la Cannes

Povestea sa de viata, care a dus-o de la casa de chirpici, fara apa calda sau televizor, la Cannes, este ea insasi demna de un film. A fost prima din familia ei care a terminat liceul, si e constienta ca educatia a fost una dintre marile sanse ale vietii pe care le-a primit.

A studiat in strainatate fara un ban in buzunar, a spalat vase pentru a se intretine si s-a lovit de discriminari de tot felul. Nu a uitat niciodata sa-si intrebe sufletul ce vrea sa faca mai departe si sa se inconjoare de alte femei extraordinare care au crezut in ea. De la mama sa eroina care lucra in 5 locuri la un moment dat, pana pana la prietenele care au crezut in pasiunea sa, Alina stie cat e de norocoasa sa le aiba.

Janina Nectara Constantin, initiatoarea demersului ”Femei pe bancnote”

Janina vrea sa obțina recunoasterea cuvenita pentru femeile care au contribuit la schimbarea Romaniei, la evolutia tehnologica si chiar istorica a tarii. Campania sa a explodat extrem de repede in mediul online, avand multi sustinatori din lumea vedetelor si nu numai.

Initiativa a avut la baza un adevar de multe ori trecut cu vederea si reaminteste ca, in multe domenii, femeile romance au fost adevarate pioniere, peste tot in lume. Prima femeie inginer din lume este romanca, prima femeie din lume arhitect-inspector general, tot romanca.

16 citate despre puterea feminitatii de la cele mai curajoase femei ale lumii

Foto: