E important sa stim ca orice ii facem parului nostru, in afara tratamentelor de hidratare, este o agresiune. Pieptanatul, uscatul, samponarea – toate sunt forme de agresiune pe care nu le iei in calcul. Ca sa nu mai vorbim despre vopsit, decolorat si folosirea aparatelor de coafare, despre care se stie deja cat sunt de daunatoare.
Stiu ca suna ca si cum e imposibil sa castigi atunci cand vine vorba despre sanatatea si frumusetea parului tau. La urma urmei, nu poti mereu sa-l usuci natural, sa renunti la pieptanare si coafare. Viata moderna implica ondulatorul si placa de par, dar si uscarea pe fuga, uneori la cea mai inalta treapta de caldura. Vestea buna e ca nu toate agresiunile la care iti supui parul sunt atat de rele, iar unele „pagube” pot fi diminuate.
6 cele mai bune sampoane care stimuleaza cresterea parului
Care sunt insa cele mai rele lucruri pe care i le faci parului tau fara ca macar sa constientizezi acest lucru?
1. Pieptanatul agresiv
Cele mai multe dintre noi vor sa-si descurce parul rapid, asa ca uita de delicatete. Daca firele de par sar in toate partile in timp ce iti pieptani suvitele, inseamna ca esti prea agresiva si ca in cativa ani parul ti se va rari considerabil. Acele fire rebele din crestet semnaleaza si ca ai mult par rupt de la jumatate, probabil tot din cauza periatul agresiv.
Incepe descurcarea parului de la jumatatea inferioara, pentru ca parul se incurca cel mai mult la varfuri, si nu degeaba: acestea sunt cele mai uscate. Fii delicata – cu rabdare, vei rezolva problema fara sa-ti rupi parul. Iti recomand sa aplici inainte un spray de descurcare, care improspateaza totodata si ofera o protectie suplimentara.
2. Spalarea frecventa
Apa fierbinte, chimicalele din sampon, frecarea cu prosopul, uscarea – in procesul de spalare exista o gramada de elemente care iti distrug parul. De aceea e recomandat sa-ti speli parul de doua ori pe saptamana – in niciun caz in fiecare zi. Spalandu-l in fiecare zi nu faci decat sa obligi scalpul sa produca si mai mult sebum. In plus, iti recomand sa alegi un sampon cat mai bland, fara sulfati.
3. Coada stransa prea tare
Stiu ca parul prins intr-o coada de cal foarte stransa aproape ca iti ofera un efect de lifting si iti ridica ochii intr-un mod atragator, insa parul tau nu e neaparat fericit. Atunci cand il strangi atat de tare se rupe de la jumatate sau chiar de la radacina, iar acest lucru ii confera un aspect tern, ca sa nu mai vorbim ca pierzi considerabil din volum. Incearca sa tii acest tip de coafura doar pentru ocazii speciale. In rest, prinde-ti parul intr-un mod delicat cu elastice care nu au elemente metalice.
4. Clorul si apa sarata
Vara mergi la piscina si la mare, iar parul tau are serios de suferit din cauza clorului si a sarii din mare. Acestea duc in timp la pierderea keratinei de la nivelul firului de par, care va deveni aspru si fragil. Cel mai bun lucru pe care-l poti face pentru a-ti proteja suvitele atunci cand stii ca urmeaza sa inoti este sa-ti uzi parul si sa aplici masca de par sau balsamul preferat, apoi sa-l prinzi intr-un coc. Produsul emolient actioneaza ca un strat protector, impiedicand chimicalele daunatoare sa ajunga la par.
10 trucuri de folosire a mastii de par pe care nu ti le-a spus nimeni pana acum
5. Arsurile solare
Da, soarele iti arde si parul, nu doar pielea. Razele UV iti afecteaza tot corpul, fie ca iti dai seama sau nu. In timp, dupa ani de expunere la radiatiile solare, parul isi pierde vitalitatea, stralucirea si aspectul tanar. Devine mai aspru, mai fragil si mai… rar. De aceea, pe timp de vara iti recomand produsele de ingrijire a parului care contin factor de protectie. Cele sub forma de spray sunt cele mai usor de aplicat chiar inainte de expunerea la soare.
6 sampoane care iti vor proteja parul de soare, clor si sare in vara aceasta
6. Uscarea incorecta
Folosirea uscatorului de par este o agresiune pentru par, insa lucrurile devin si mai grave atunci cand nu acorzi deloc atentie intregului proces. In primul rand, renunta sa mai tii urcatorul atat de aproape de par – cu cat e mai la distanta, cu atat mai bine. In al doilea rand, nu folosi niciodata cea mai inalta treapta de caldura – daca simti ca te arde scalpul in timp ce iti usuci parul, inseamna ca vei provoca daune ireversibile.
7. Tratamentele chimice
Stilizarea chimica, asa cum sunt permanentul si indreptarea parului, este extrem de agresiva cu parul tau. Dupa ce apeleaza in repetate randuri la astfel de proceduri, cele mai multe femei simt nevoia sa-si scurteze parul din cauza ca devine prea uscat. Daca iti doresti sa-l pastrezi sanatos, incearca sa imbratisezi frumusetea naturala a parului tau.
8. Folosirea ondulatorului sau a placii pe parul murdar
Stii deja ca nu e o idee buna sa-ti speli parul prea des (oricum, cine are timp pentru asta?), asa ca il improspatezi zilnic cu sampon uscat, apoi folosesti placa de par sau ondulatorul pentru a-i da o forma. Nu pare a fi nimic rau in asta. Si totusi, e unul dintre cele mai rele lucruri pe care i le poti face parului tau. Ingredientele din samponul uscat sau alte produse de stilizare nu sunt neaparat create pentru a fi folosite impreuna cu aparatele de coafare fierbinti – iar reactiile chimice care vor avea loc produc ruperea si arderea parului.
Foto: Instagram/@romakeren