Nutritionistii le recomanda: acestea sunt cele mai sanatoase alimente

1
De Ioana Marosan
16 iul. 2019

Dam nas in nas cu atat de multe pareri despre ce si cum ar trebui sa mancam, incat nu mai stim ce sa gatim. Hai sa clarificam lucrurile: acestea sunt cele mai sanatoase alimente pe care toti nutritionistii le recomanda!

Sunt extraordinar de putine alimente asupra carora expertii in nutritie au cazut de accord ca sunt sanatoase. Unii cred ca soia este perfecta, altii cred ca este otrava. Unii sustin ca fructele nu ar trebui sa lipseasca dintr-un regim alimentar sanatos, altii spun ca au atat de mult zahar, incat nici nu ar trebui atinse. Unii cred ca produsele lactate nu sunt bne, altii cred ca iaurtul grecesc este nectarul zeilor.

6 alimente energizante pe care sa le consumi la micul dejun

Acestea sunt cele mai sanatoase alimente pe care toti nutritionistii le recomanda!

Afinele

Nu exista niciun nutritionist care sa puna la indoiala puterile miraculoase ale afinelor. Acestea contin cele putin 15 tipuri diferite de fito-nutrienti, toti avand potential antioxidant care protejeaza practic intregul organism. Ei previn degradarea celulelor, tesuturilor si muschilor si au un rol important in buna functionare a sistemului cardiovascular si a sanatatii creierului.

Legumele din familia verzei

Plantele cu frunzele de culoare verde-inchis, asa cum sunt spanacul si varza kale, sunt alte preferate ale nutritionistilor. Au un continut caloric redus si sunt foarte bogate in nutrienti. Ele contin vitaminele A, C si K, folati, potasiu, magneziu, calciu, fier, luteina si fibre.

3 alimente versatile care nu trebuie sa-ti lipseasca niciodata din casa

Avocado

Toti nutritionistii sunt de acord ca avocado este unul dintre cele mai sanatoase alimente. Avocado contine vitaminele K, C, B5 si B6, dar si multe minerale. De fapt, contine mai mult magneziu decat o banana si o cantitate de zahar mult mai mica. De asemenea, are un continut ridicat de grasimi mono-nesaturate, care contribuie la protejarea membranei celulare impotriva radicalilor liberi.

Fasolea

Si in acest caz, parerea este unanima: fasolea este un superaliment. Este o excelenta sursa vegetala de proteina, are un continut bogat de fibre, contribuie la reducerea nivelului de colesterol, controleaza glicemia si contribuie la mentinerea unei greutati corporale constante. Fasolea contine fier, magneziu, potasiu si zinc.

Usturoiul

Usturoiul este preferat de nutritionisti pentru multele sale proprietati medicinale. Contine alicina, un compus care contribuie la eliminarea virusurilor, bacteriilor nocive si a spongilor. De asemenea, are un rol adjuvant in reducerea nivelului colesterolului si a tensiunii arteriale. Are un continut bogat de mangan, vitamina B6 si vitamina C.

Renunta la aceste 10 alimente care provoaca acnee

Lamaia

Lamaia are un rol extraordinar de important in mentinerea sanatatii sistemului digestiv si a celui imunitar. Vitamina C ajuta la producerea colagenului care protejeaza pielea impotriva radicalilor liberi. De asemenea, contribuie la cresterea nivelului colesterolului bun si reduce inflamatiile.

Semintele de chia

Aceste mici seminte se regasesc pe lista super-alimentelor. Au un continut important de acizi grasi Omega-3, dar si de antioxidanti, ambele fiind importante pentru buna functionare a organismului. Semintele de chia contin 40% fibre, fiind una dintre cele mai bune surse alimentare de fibre. De asemenea, contin calciu si magneziu, fiind foarte utile pentru sanatatea sistemului osos.

Quinoa

Semintele de quinoa se regasesc pe lista de recomandari a oricarui nutritionist. Ele sunt o sursa excelenta de proteine si contin proportia ideala de aminoacizi necesari pentru o nutritie optima. In plus, au un continut bogat de magneziu, fibre, mangan si viamina B. Nutritionistii recomanda inlocuirea orezului cu seminte de chia.

Foto: Shutterstock.com