10 carbohidrati buni care nu te ingrasa

1
De Ioana Marosan
26 iul. 2019

Carbohidratii sunt esentiali pentru sanatate si energie, insa trebuie sa te asiguri ca ii alegi pe cei buni. Acestia sunt carbohidratii care nu-ti vor sabota dieta!

Carbohidratii simpli, asa cum sunt cei din painea alba, sucuri, inghetata si dulciuri pot fi consumati cu moderatie. Insa cel mai bine este ca necesarul tau de carbohidrati sa fie acoperit de carbohidratii complecsi.

Aceasta grupa de carbohidrati poate fi gasita in cerealele integrale, legumele si plantele cu un continut ridicat de amidon. Carbohidratii complecsi sunt formati de siruri lungi de molecule de zahar si sunt considerati benefici, pentru ca au nevoie de un timp mai indelungat pentru a fi digerati si nu provoaca cresteri rapide ale nivelului glicemiei.

5 carbohidrati pe care sa-i mananci zilnic si 5 pe care sa-i eviti

Carbohidrati buni care nu trebuie sa-ti lipseasca din dieta:

1. Meiul

Este excelent daca ai o sensibilitate la gluten sau suferi de boala celiaca. Aceasta planta cerealiera nu contine gluten si este o sursa bogata de magneziu, fosfor, potasiu si proteine.

2. Nautul

Are un continut foarte mare de proteine si fibre, dar si calciu si fosfati, ambele foarte importante in mentinerea sanatatii sistemului osos.

3. Ovazul

Este bogat in mangan, fier, folati, vitamina B si alti nutrienti importanti. S-a demonstrat ca daca este consumat in mod regulat, ovazul contribuie la reducerea colesterolului LDL.

Carbohidratii nu-ti sunt dusmani! Aceste tipuri de paine sunt sanatoase

4. Orzul

Este inlocuitorul perfect pentru orez si paste. 120 de grame de orz fiert contin 6 grame de fibre, esentiale pentru buna functionare a sistemului intestinal. Orzul este benefic si pentru sanatatea sistemului cardiovascular, contribuind la reducerea colesterolului.

5. Cartoful dulce

Desi este la fel de dulce ca si numele sau, zaharul continut de cartoful dulce este eliberat treptat in fluxul sanguin datorita continutului ridicat de fibre. Aceasta leguma este bogata in vitamina C, esentiala pentru sanatatea sistemului imunitar, si betacaroten, care contibuie la diminuarea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare si anumitor tipuri de cancer.

6. Dovleacul

Este bogat in amidon si nu are un continut caloric mare, fiind inlocuitorul perfect pentru cartof sau cartoful dulce. Contine o cantitate mare de vitamina E, esentiala pentru sanatatea pielii.

7. Cartoful

Desi cartoful dulce este la moda acum, cartoful obisnuit este la fel de bun. Un cartof mediu contine mai mult potasiu decat o banana, fiind foarte bun pentru controlul tensiunii arteriale.

Buddha bowl, o salata simpla, cu o multime de nutrienti

8. Fasolea neagra

Este o sursa excelenta de proteine si fibre, contribuie la mentinerea senzatiei de satietate si este un inlocuitor ieftin si rapid pentru proteina animala.

9. Quinoa

Desi este o samanta si nu o cereala (ceea ce inseamna ca nu contine gluten), quinoa are aceleasi beneficii ca cerealele integrale si poate fi folosita fara probleme in preparate la wok, salate sau ca garnitura.

10. Orezul brun

Are un continut mai mare de fibre, proteine si nutrienti decat orezul alb. Ofera o senzatie de satietate prelungita si contribuie la controlul greutatii corporale. In plus, ofera si alti nutrienti importanti, cum ar fi fierul, zincul, seleniul si complexul de vitamina B.

Foto: Shutterstock.com