Indiferent care sunt cauzele, un lucru este cert: este extrem de neplacut sa suferi de mancarimi vaginale. De multe ori poate iti este jena sa intrebi o prietena, medicul farmacist sau doctorul de familie. Sfatul meu este sa treci peste sentimentul de rusine si sa tratezi la timp cauzele acestor afectiuni ale zonei intime.
Suferi de mancarimi vaginale? Iata care pot fi motivele
Cand totul este minunat, ne simtim bine si suntem perfect sanatoase, nu suntem atente la unele detalii. Insa totul se schimba cand ne confruntam cu unele neplaceri in zona intima. Iata care ar putea fi cauzele:
Infectiile vaginale
Printre principalele simptompe ale infectiilor vaginale sunt mancarimile in zona intima. Ceea ce inseamna ca, daca nu urmezi un tratament adecvat, starea se poate agrava. Este recomandat sa consulti farmacistul sau chiar medicul ginecolog daca mancarimile persista si observi ca si secretia vaginala si-a schimbat culoarea/mirosul.
Produsele de igiena
Zona intima este foarte sensibila si are nevoie de ingrijire speciala. Cu toate acestea, nu toate produsele din comert sunt recomandate pentru ingrijirea intima. Daca suferi de mancarimi vaginale si crezi ca exista o legatura intre ele si unele produse pe care le folosesti, este recomandat sa renunti la ele.
Iti recomand produse hipoalergenice, fara parfum si alcool, si eventual care contin acid lactic, deoarece acesta echilibreaza pH-ul.
In cazul in care mancarimile persista, poti lua in calcul si schimbarea lenjeriei. Unele materiale pot provoca iritatii si, implicit, mancarimi. Cel mai bine e sa porti in fiecare zi lenjerie curata de bumbac.
Bolile cu transmitere sexuala
Foarte multe boli cu transmitere sexuala au ca simptome mancarimile in zona intima. De exemplu, herpesul genital sau chlamydia sunt cel mai des intalnite si pot provoca astfel de neplaceri. Daca ai urmat un tratament recomandat de farmacist, dar suferi in continuare de mancarimi vaginale, este indicat sa consulti medicul ginecolog.
Vaginita bacteriana
Vaginita bacteriana este o afectiune intima cu care se confrunta aproape orice femeie la un moment dat. Afectiunea este la nivelul vaginului si se caracterizeaza prin dezechilibrul florei vaginale normale. Principala cauza a acestei afectiuni este bacteria Gardnerella Vaginalis, iar printe simptome se numara si mancarimile vaginale. In cazul in care disconfortul din zona intima persista, este recomandat sa consulti medicul ginecolog si sa efectuezi o proba de secretie.
Metodele contraceptive
Unele metode contraceptive, cum ar fi spermicidele sau prezervativul, pot provoca mancarimi in zona intima. De regula, alergia la materialul din care sunt realizate prezervativele poate fi principala cauza a aparitiei mancarimilor vaginale. Daca te confrunti cu aceste neplaceri dupa fiecare act sexual, este recomandat sa apelezi la medicul ginecolog, care sa-ti recomande anumite lubrifiante ce pot crea o bariera intre pielea ta si latexul la care esti alergica. Poti apela si la alte mijloace de contraceptie, insa acestea nu te vor proteja de bolile cu transmitere sexuala.
Atrofia vaginala
Este o afectiune a mucoasei vaginale cauzata de dezechilibrul balantei hormonale instalat in urma reducerii cantitatii de estrogen. Printre principalele simptome se numara uscaciunea mucoasei vaginale, pierderea elasticitatii si aparitia mancarimilor vaginale. Cauzele acestei afectiuni sunt numeroase, insa de regula afectiunea se trateaza cu estrogen administrat topic (vaginal). In cazul in care vaginita atrofica este asociata cu alte simptome, tratamentul poate consta in administrarea estrogenului sub forma de plasturi sau pastile. Daca nu esti sigura ca suferi de aceasta afectiune, este recomandat sa consulti medicul inainte sa urmezi orice tratament.
Bolile de piele
Suferi de mancarimi vaginale? Unele boli ale pielii pot fi insotite de disconfort in zona intima. Printre acestea se numara eczemele sau bolile mai grave, cum ar fi psoriazisul. In cazuri rare, pot sa apara alte afectiuni grave. Daca nu esti sigura care sunt cauzele pentru care suferi de mancarimi vaginale, este indicat sa consulti medicul ginecolog. Acesta va determina daca este vorba de o afectiune a pielii sau de o afectiune mai grava.
Cancerul vulvar
Cancerul vulvar este un tip de cancer care apare in orice regiune a organelor genitale externe feminine. Aceasta afectiune grava nu isi anunta prezenta decat atunci cand este prea tarziu. Aceasta forma de cancer este cel mai des intalnita in randul femeilor de peste 65 de ani. Insa sunt cazuri in care poate sa apara si in randul femeilor mai tinere. Mancarimile vaginale sunt printre principalele simptome ale acestei afectiuni grave, iar acestea sunt insotite de senzatia de usturime si disconfort in zona intima.
Oricare ar fi motivele pentru care suferi de mancarimi vaginale, ai grija de sanatatea ta si urmeaza tratamentele corecte. Consulta medicul ori de cate ori crezi ca este cazul.
Foto: Shutterstock.com