Dar pentru a le ajuta sa-si inteleaga mai bine zona intima si transformarile prin care trece corpul in fiecare etapa a vietii, specialistii au realizat un ghid.
Iata care sunt schimbarile prin care trece vaginul tau la 20, 30 si 40 de ani:
La 20 de ani
Pubertatea s-a incheiat complet, iar organele genitale au atins dimensiunea adulta. Dar modificarile la nivelul acestora nu s-au incheiat. Labia majora sau labiile externe, cele care acopera la exterior vulva, vor parea mai subtiri. Acest lucru se intampla pentru ca pe masura ce inaintam in varsta nivelul grasimii subcutanate scade. Este un fenomen natural firesc, care are loc pe intreaga suprafata a corpului, inclusiv la nivelul organelor genitale.
Sindromul premenstrual: 3 trucuri pentru a gestiona mai usor fluctuatiile hormonale
La 30 de ani
Schimbarile hormonale care apar odata cu sarcina sau cu inaintarea in varsta fac ca labia minora, sau labiile mici, sa se inchida la culoare. Labiile mici sunt cele care inconjoara clitorisul si deschiderea vaginala. Aceasta modificare de culoare este accentuata in special in timpul sarcinii, cand pielea zonei intime poate capata o nuanta mai inchisa, mov-maronie.
O alta schimbare cauzata de sarcina este marirea uterului, care revine apoi la dimensiunile normale la aproximativ sase saptamani dupa nastere. Femeile care aleg nasterea naturala se confrunta cu o intindere similara a vaginului in timpul nasterii, dar musculatura revine la forma initiala dupa nastere.
Cum previi balonarea: sfaturi de la gastroenterolog
La 40 de ani
Rezerva ovariana incepe sa scada rapid dupa varsta de 40 de ani, dar cu toate acestea femeile inca mai au ovulatie si menstruatie. Ciclurile menstruale devin putin mai scurte ca durata si incep sa dispara treptat spre varsta de aproximativ 51 de ani, cand se instaleaza de obicei menopauza. Varsta la care apare menopauza difera de la o femeie la alta si este influentata de rezerva ovariana cu care se naste fiecare femeie, mostenirea genetica sau unele afectiuni.
Organele reproductive sunt sustinute de un „hamac” format din tendoane, tesuturi si muschi. Kilogramele in plus, imbatranirea, sarcinile si nasterile pot duce la scaderea tonifierii musculaturii pelvine. Efectul poate fi incontinenta urinara si senzatia de greutate in zona pelvina. Exercitiile kegel pot fi o solutie eficienta pentru a mentine tonusul musculaturii din zona pelvina.
E adevarat ca in timpul menstruatiei nu ai voie sa intri in apa?
O alta modificare cu care te poti confrunta dupa varsta de 40 de ani este uscaciunea vaginala. Nivelul scazut de estrogen afecteaza pH-ul vaginului, ceea ce cauzeaza aparitia inflamatiei. In asociere cu subtierea si uscaciunea peretilor vaginali, rezultatul sunt senzatii neplacute precum mancarimi, senzatia de arsura, usturime si inrosire. Folosirea lubrifiantului in timpul sexului poate sa reduca disconfortul cauzat de uscaciunea vaginala.
Foto: Shutterstock.com