Pana la urma, ei ne-au crescut si pe noi, si uite ce bine am iesit! Cu cheia la gat in fata blocului, cu mersul singurei pana la scoala, cu paine cu gem si ceai de dimineata. Cu orele de ajuns acasa seara si strigatul de afara ca sa intram pentru masa de pranz.
Ce sfaturi de crestere a copiilor putem imprumuta de pe vremea bunicilor si aplica cat ai zice “sotron” la propriile familii?
Joaca
Chiar daca nu exista conceptul de inteligenta emotionala si nevoia vadita de adaptare sociala a celor mici, ideea de joaca era inclusa in orice zi. Joaca afara, joaca in curte, pe strada, in cartier, cu toti copii din imprejurimi.
Masa impreuna
Ore fixe de masa, la care toata lumea se aduna si participa intr-un fel sau altul. Fara telefoane daca se poate.
Ne confruntam cu o epidemie de anxietate in randul copiilor. Cum s-a ajuns aici?
Plictiseala e sanatoasa
Nu stiu despre voi, dar eu nu aveam program de CEO la 11 ani, cu 3 activitati diferite, afterschool, sah, calarie si inot, toate desigur dupa 2 ore de meditatii. Copilul din mine se revolta si acum la auzul celei mai nefericite alaturari de cuvinte: scoala de vara.
Inteleg totusi ca timpurile s-au schimbat, ca si parintii au nevoie de solutii pragmatice si programe care functioneaza in tandem cu orele de munca de la birou. Uneori, nu exista luxul de a sta acasa si a nu face nimic cu copiii tai.
Insa daca se intrevede posibilitatea, lasati micutii sa descopere lucruri pe cont propriu, sa-si creeze universul, joaca, povestile lor. Nu trebuie sa fiti in permanenta ca niste ulii asupra lor. Nu trebuie sa le oferim distractie si programe de agrement 24/7.
Fara prea multe optiuni
Mai tineti minte ce va zicea mama atunci cand faceati nazuri la mancare? Vrei bine, nu vrei iar bine!
Aceeasi persoana – care parea sa aiba o legatura clara cu Hitler pe atunci – cand e in preajma nepotelului de aceasta data, se transforma in serviciu de catering all inclusive. Face toate poftele copilului fara sa miste in front.
Cateodata, e bine sa lasi negocierile, medierea si tratatele de pace toate in favoarea celui mic si sa-i dai mai putina atentie mofturilor. E normal sa nu-ti arda sa fii personal chef non stop!
Regulile familiei
Faceti un proiect din asta, afisati-le astfel incat sa fie in vazul tuturor si tineti-va de cuvant in ceea ce priveste consecintele.
Toata lumea participa la treburile casei, ajuta in gospodarie si nimeni nu e scutit de la urmarile faptelor sale.
Cele 4 fraze pe care nu trebuie sa le mai spui niciodata copiilor tai!
Fii un exemplu
Sfatul meu favorit: copiii nu fac ce le spui, dar fac intotdeauna ce vad. De asta puterea exemplului e atat de importanta. Daca vrei sa citeasca mai mult, nu-l obliga sa stea cu o carte in mana cand tu esti cu nasul in telefon, daca vrei sa fie politicos si bun cu toata lumea, nu barfi alti parinti pe la spate si tot asa.
NU telefoanele sunt motivul pentru care ne ignoram copiii
Fii un parinte, nu un prieten
Rolul de parinte nu e un titlu de popularitate pe care trebuie sa-l castigi.
Trebuie sa joci cartea in care tu esti adultul si copiii trebuie sa te asculte. E natural sa fie suparati uneori si sa nu le convina decizia luata de tine. Umor de parinte: cu cat de razvratesc mai tare in fata unei decizii mature, cu atat mai mult stii ca ai luat hotararea cea buna.
Invata-i ce inseamna respectul
Aici nu ma refer la frica care vine cu pedepse, batai sau mai stiu ce era la moda acum 50 de ani. Nici pomeneala.
Insa trebuie sa le insuflam notiunea de respect pentru cei de langa noi, cei mai in varsta, parinti si pentru ei insisi. Sa le aratam cum pot sa-i ajute pe ceilalti, si cum sa devina mai buni.
Foto: Shutterstock.com