Tot mai multi oameni renunta la dietele riguroase si aleg sa-si asculte instinctele. Alimentatia intuitiva e bazata pe principii care includ renuntarea la mentalitatea care spune ca dieta trebuie sa fie stricta, onorarea senzatiei de foame si o relatie pozitiva cu mancarea. E despre mindfulness si incurajeaza constientizarea diferentei dintre foamea reala si foamea emotionala. Amandoua folosesc sistemele regulatorii intrinseci ale corpului (senzatia de foame si satietatea) pentru a te ajuta sa decizi ce, cat si cand sa mananci, in loc de a urma un plan de dieta bazat pe reguli neutre.
Pare un mod realist de a aborda subiectul spinos al nutritiei. Cu toate acestea, decenii de studii ne-au ajutat, de-a lungul timpului, sa identificam cele mai bune alegeri alimentare pentru noi – cat de in regula este sa ignoram stiinta si sa mancam ce ne spune corpul ca avem nevoie? Si daca se dovedeste ca “are nevoie” de croissant la micul dejun?
Pai, in realitate nu va fi cazul.
Studiile sugereaza ca alimentatia fara restrictii nu duce neaparat la excese sau alegeri nesanatoase. Lucrul acesta se datoreaza unui proces cunoscut sub numele de “deprindere” – ideea ca, cu cat esti mai expus unor anumite alimente, cu atat mai putin apetisente ti se par. In plus, cand poti face diferenta intre foamea adevarata si cea emotionala, stii si ce strategii non-alimentare sa adopti pentru a rezolva problema, strategii care, pe termen lung, sunt mai eficiente decat mancarea.
In anii nouazeci, psihologul Jean Kristeller a descoperit ca un program de alimentatie de sase saptamani, bazat pe principii de mindfulness, a scazut riscul de excese alimentare in cazul femeilor supraponderale. De atunci, studii variate au confirmat ca practicile de mindful eating reduc foamea emotionala si echilibreaza portiile consumate de adulti, oricare ar fi greutatea pe care o au.
Studiile pe tema alimentatiei intuitive au rezultate similare – mai putina foame emotionala si o imagine de sine imbunatatita. Anul trecut, intr-o analiza a 68 de studii pe aceasta tema, cercetatorii au gasit dovezi care arata ca alimentatia intuitive reduce si comportamentele alimentare problematice.
Daca rezultatele sunt pozitive in ceea ce priveste comportamentul alimentar…
…rezultatele sunt mai putin clare cand vine vorba de slabit. Cei care se hranesc intuitiv au intr-adevar un indice de masa corporala mai mic decat cei care numara calorii pentru a se decide cat sa manance, dar kilogramele pierdute variaza. Intr-un studiu de sase saptamani despre diferenta intre alimentatia intuitiva si dietele restrictive caloric, cei care numarau calorii au slabit mult mai mult – dar merita mentionat ca, pe termen lung, rezultatele sunt mai pozitive pentru cei care se ghideaza dupa alimentatia intuitiva.
In concluzie, ar trebui sa incerci acest mod de viata? Da, daca esti in cautarea unui mod de a te elibera de tirania dietelor cronice si a restrictiilor. Daca vrei sa pierzi in greutate, educatia despre echilibrul energetic (ce consumi versus cat arzi) e, de asemenea, folositoare, dar sa fii constienta de cerintele corpului tau este, intr-un final, modul de a obtine o relatie mai relaxata cu mancarea.
Foto: Instagram – Jessie Bush