Atunci cand primesc diagnosticul “chisturi ovariene“, multe femei sunt bulversate din cauza temerilor frecvente asociate acestora: interventia chirurgicala sau riscul aparitiei tumorilor cancerigene.
Cu toate acestea, un pericol pe care foarte putine il iau in calcul este cel al instalarii infertilitatii din cauza chisturilor ovariene.
Intalnite la aproximativ 5% dintre femei, chisturile ovariene sunt o veste ingrijoratoare pentru orice femeie. Astfel, apar intrebari precum:afecteaza chisturile ovariene fertilitatea? Daca da, cum?
In majoritatea cazurilor, prezenta chisturilor ovariene nu afecteaza capacitatea de procreere. Desi un efect major al acestora este faptul ca pot perturba ovulatia si provoca fertilitate scazuta, este important sa retinem ca aparitia lor nu reprezinta o cauza exclusiva a infertilitatii, intrucat in majoritatea cazurilor depinde de tipul de chisturi pe care il aveti, de dimensiune si de numarul lor.
In schimb, in momentul in care vorbim despre sindromul ovarelor polichistice (SOP), atunci se poate vorbi despre probleme in obtinerea unei sarcini, deoarece acesta afecteaza ovulatia si reprezinta un factor de risc pentru fertilitate.
Ce trebuie sa stim: aproximativ 80% dintre femei vor dezvolta la un moment dat in viata un chist ovarian.
“In majoritatea situatiilor, chisturile care se dezvolta la nivelul ovarelor sunt chisturi functionale, asimptomatice, ceea ce inseamna ca nu prezinta pericol si vor disparea in cateva luni. Acestea apar in timpul unui ciclu menstrual normal si nu afecteaza fertilitatea. Chisturile ovariene pot aparea si in cazul in care ovarele functioneaza normal la femeile sanatoase. Un alt tip de chist este chistul dermoid, care contine o varietate de tesuturi ca par, tesut epitelial, sebum insa acesta apare destul de rar. Este important sa stiti faptul ca, atat timp cat aceste chisturi patologice nu capata dimensiuni mari, nu prezinta risc pentru fertilitate. Ele fie se absorb, fie necesita o minima interventie chirurgicala,insa nu conduc la infertilitate” sustine dr. Irina Oproiu, medic ginecolog.
Pe de alta parte, exista doua afectiuni ale ovarelor care duc la aparitia unor chisturi cu risc ridicat de pericol asupra fertilitatii: sindromul ovarelor polichistice si endometrioza.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Shutterstock.com.