Cum iti reglezi nivelul colesterolului in mod natural: 7 metode recomandate de medici

1
De Irina Constantin
20 aug. 2019

Desi colesterolul a primit o eticheta negativa, acesta este esential pentru buna functionare a organismului.

Exista doua tipuri de colesterol: lipoproteinele cu densitate mare (HDL), considerate „colesterol bun”, si lipoproteinele cu densitate mica (LDL), numite si „colesterol rau”.

In timp ce LDL-ul depoziteaza reziduuri pe peretii arterelor, ingrosandu-le si provocand afectiuni cardiovasculare, HDL-ul curata vasele de sange si are un rol esential in pastrarea sanatatii inimii.

5 boli care se transmit de la parinti. Afla gradul de risc pentru fiecare

Cand valorile colesterolului sunt dezechilibrate, poti simti o oboseala cronica, palpitatii, respiratie grea si dureri in zona pieptului.

Desi exista numeroase tratamente medicamentoase pentru reglarea nivelului de colesterol, medicii iti vin in ajutor cu cateva metode de preventie, naturale si eficiente.

7 metode pentru reglarea nivelului de colesterol in mod natural

Renunta la fumat

Incepem cu unul dintre cele mai neplacute, dar cele mai utile sfaturi. Fumatul are un impact negativ asupra organismului, in general, dar mai ales asupra sanatatii inimii.

Consumul constant de tigarete impiedica circulatia normala a colesterolului in sange si blocheaza arterele, asa ca lasa-te de fumat cat mai curand!

Fa exercitii fizice

O viata sedentara duce la cresterea in greutate, iar un indice de masa corporala mare te face vulnerabila in fata bolilor cardiovasculare. Persoanele care nu includ miscarea fizica in rutina lor zilnica sunt mult mai predispuse la valori marite ale colesterolului.

Nu iti imagina ca trebuie sa te inscrii la maraton. Specialistii spun ca 30 de minute de miscare, de 5 ori pe saptamana, sunt suficiente pentru a avea un organism sanatos.

Redu consumul de alcool

Un consum moderat de vin rosu te poate ajuta sa iti mentii inima sanatoasa. Nu este un mit, ci o metoda placuta de a-ti proteja sanatatea cardiaca.

Secretul oamenilor care nu se imbolnavesc de inima niciodata. Aceste alimente scad nivelul grasimilor din sange si previn imbatranirea arterelor

Totusi, consumul excesiv de bauturi alcoolice va afecta, in timp, ficatul. Astfel, nivelul de HDL („colesterol bun”) va scadea, facand loc pentru mai mult LDL („colesterol rau”).

Consuma mai multe alimente bogate in grasimi mononesaturate

Acestea sunt considerate cele mai sanatoase grasimi pe care le putem consuma. Ele ajuta la reglarea nivelului de colesterol si la mentinerea echilibrului interior.

Poti gasi grasimile mononesaturate in uleiul de masline, in avocado si diferite tipuri de nuci (migdale, caju, nuci braziliene, nuci pecan).

Nu uita nici de grasimile polinesaturate

Acestea reprezinta alte grasimi sanatoase, care nu ar trebui sa lipseasca din dieta ta. Ele se gasesc, de regula, in peste: somon, hering, sardine si creveti.

Adevarul despre carnea alba si rosie. Cum influenteaza colesterolul

Un studiu arata ca oamenii care au inlocuit 5% din caloriile obtinute din carbohidrati cu grasimi polinesaturate au experimentat o scadere a zaharului din sange si o reglare a nivelului total de colesterol.

Evita grasimile trans (saturate)

Spre deosebire de cele doua tipuri de grasimi prezentate mai sus, grasimile saturate sunt extrem de daunatoare. Acestea sunt procesate diferit de corp, iar rezultatul este o crestere a LDL-ului si o scadere a HDL-ului.

Grasimile trans se gasesc in produsele de patiserie, dulciurile din comert si alte alimente procesate.

Consuma o cantitate mare de fibre solubile

Reglarea nivelului de colesterol se poate face si prin consumul de fibre solubile. Acestea ajuta bacteriile bune din organismul nostru sa reduca valorile de LDL – colesterolul rau.

Asadar, include in alimentatia ta zilnica alimente precum ovazul, merele, capsunele si citrice.

Foto: Shutterstock.com