Valorile se schimba – Ce conteaza cu adevarat pentru tinerii din ziua de azi?

1
De Maria Dima
27 aug. 2019

Tinerii din ziua de azi au tehnologia la varful degetelor si lumea la picioare. Accesul la internet este un drept inascut, fara de care multi nu-si pot inchipui viata. In curcubeul de posibilități puse la dispoziția de parinti si societatea in care traim, care sunt mai exact valorile tinerilor de azi?

Pentru ce lupta? Ce conteaza cu adevarat pentru ei? Au preluat din lectiile celor dinaintea lor sau isi fac propriile reguli? Cum ii influenteaza accesul neingradit la tehnologie, ii ajuta sa-si indeplineasca visele sau dimpotriva, ii tine prea ocupati ca sa le pese?

Raspunsurile la aceste intrebari au o multime de nuante si generalizari. Este clar ca generatiile tinere de azi nu coloreaza numai intre linii si nu accepta normele impuse numai de dragul de a fi ca toti ceilalti, iar asta e grozav! Uite ce alte valori, la fel de laudabile, conteaza pentru tinerii de pretutindeni:

Cariera reinterpretata

Cand te gandesti la pusti de 20 si un pic de ani, iti fuge mintea la distractii, nopti pierdute cu iz de fum de tigara si cocktailuri pe plaja. Ai imaginea unui foc de tabara si a povestilor fara sfarsit.

Pe langa toate astea, afla ca generatiile de azi si-au mutat atentia de la siruri de petreceri neintrerupte la cum sa incepi un start-up de succes chiar din camera de camin. Vor o cariera care sa le completeze identitatea si modul in care vad lumea, spre deosebire de un loc de munca clasic, cu program fix.

Accentul cade asadar pe flexibilitate, munca de acasa sau remote si un echilibru real intre viata personala si cea profesionala. Nu, tinerii din zilele noastre nu sunt lenesi, ci isi creeaza regulile proprii, sunt autonomi si cauta diversitate.

Top 10 destinatii de calatorie alese de 100.000 de tineri

Timp pentru sine

Tinerii din ziua de azi pretuiesc libertatea si au facut din asta un stil de viata. Se casatoresc si au copii mai tarziu, investesc in ei insisi, in calatorii si dezvoltare personala.

Nu sunt interesati de vechea sintagma dupa care parintii lor se luau negresit – “asa se face”. Orice experienta trebuie personalizata si atribuita sinelui.

Tot accesul asta nativ la tehnologie a avut desigur si parti mai putin fericite, astfel ca nivelurile de anxietate sunt mai ridicate ca niciodata. Asta se reflecta in nevoia de izolare a multora, comportamente introvertite si dorinta de validare ce a devenit deja un cliseu.

Motive brutal de sincere pentru care cei din generatia millenials nu isi doresc copii

Religia

Mereu aflata la centru indentitatii noastre, religia ramane un subiect la fel de controversat, mai ales daca luam in considerare ca procentele tinerilor care admit ca sunt credinciosi sunt in scadere, raportat la generatiile anterioare.

Conform unui studiu, 58% din millennials spun ca ei cred in Dumnezeu, pe cand generatia parintilor lor aduna 69% din total.

Miscarea produsa a fost trecerea de la religie la spiritualism, cu care majoritatea tinerilor se intelege mai bine.

Cauze cu care rezoneaza

Cei mai multi tineri se considera mai degraba niste “cetateni universali”. De asta nici nu e de mirare ca majoritatea se implica atunci cand e vorba de terorism, coruptie, egalitate de drepturi si de gen sau mediul inconjurator.

Sunt vocali, creativi, implicati si deloc apatici cand apare o problema de genul. Se mobilizeaza rapid si-si fac vocea auzita pe toate canalele sociale pe care le cunosc cu ochii inchisi.

Norme sociale care nu-si mai au rostul in 2019

Foto: PR