Studiile confirma legatura dintre dieta si sanatatea creierului: 5 obiceiuri alimentare esentiale

1
De Irina Constantin
12 sept. 2019

Preparatele de tip fast food nu iti afecteaza doar silueta si inima, ci si intregul sistem nervos, arata cercetarile.

Mancarea procesata este extrem de periculoasa pentru sanatatea creierului tau. Este concluzia la care a ajuns un studiu recent, efectuat pe un adolescent britanic in varsta de 15 ani.

Baietelul s-a prezentat la medic, initial, pentru ca simtea o extenuare fizica inexplicabila. Analizele de sange au aratat ca acesta avea deficiente mari de fier si vitamina B12. Peste un an, acesta a revenit la doctor, de aceasta data cu o problema mult mai grava: nu mai vedea si nu mai auzea la fel de bine ca inainte.

Carentele de vitamine si minerale sunt foarte periculoase pentru sistemul nervos

Cand medicii au inceput sa analizeze in profunzime detaliile cazului, acestia au descoperit ca tanarul avea o dieta saraca in nutrienti, pe baza de cartofi prajiti, paine alba si carne procesata.

Vitamina esentiala care sprijina sanatatea oaselor si a creierului: consum-o zilnic!

Acesta a fost diagnosticat cu o afectiune extrem de rara, iar orbirea lui partiala a fost pusa in legatura directa cu alimentatia precara, adoptata pe termen lung.

5 moduri in care alimentatia iti influenteaza sanatatea creierului

„Brain food” – alimentele cu super puteri pentru creier

Creierul reprezinta centrul de control pentru intregul sistem nervos. De aceea, el are nevoie de acizi grasi Omega 3 pentru a functiona la capacitate maxima.

Poti gasi acesti nutrienti esentiali in pestele gras (somonul, macroul, heringul), in nuci, broccoli, seminte de in si in boabele de soia sau fasole.

Vitamina B, nelipsita din meniu

Fa-ti un obicei din a cunoaste ce alimente contin anumite vitamine si consuma-le regulat. Astfel, te vei asigura ca incluzi in alimentatia ta zilnica tot ce are nevoie corpul pentru a-si pastra sanatatea.

Sanatatea creierului tau depinde de aceste alimente

De exemplu, vitamina B12 este esentiala pentru teaca de mielina, invelisul protector al nervilor. Daca aceasta teaca este degradata, nervii isi pot pierde functia. Consum-o din ton, sardine, cereale si lapte vegetal fortificat, drojdie inactiva si oua.

Nu mai fugi de carbohidrati

Creierul tau si intregul corp au nevoie de energie, pe care si-o iau din glucoza. Aceasta se gaseste, in mare parte, in carbohidrati. La randul lor, si ei se impart in doua categorii: simpli si complecsi.

Carbohidratii simpli sunt cei din produse de patiserie, paine alba, chipsuri, cartofi prajiti. Acestia iti ofera un punct maxim de energie, dupa care te coboara mai jos decat inainte.

De aceea, este recomandat sa optezi pentru carbohidratii complecsi, gasiti in paste integrale si orez. Acestia elibereaza energia treptat, permitand creierului sa functioneze intr-un ritm normal.

Comorile din frunzele verzi

Frunzele verzi iti mentin sanatatea creierului si chiar pot vindeca sistemul nervos de diferite afectiuni. Acestea contin un complex de vitamine, printre care B, C si E, precum si magneziu, esential pentru buna functionare a neurotransmitatorilor.

Care sunt cele mai bune legume pentru sanatatea creierului?

Asadar, profita de frunzele verzi in fiecare sezon si consuma-le regulat. Ai la dispozitie o multime de variante: salata verde, spanac, kale, alge marine, stevie, urzici si lista poate continua.

Desparte-te de zahar, macar pentru un timp

Tot ce cumparam din magazine contine zahar, chiar si alimentele la care nu te asteptai: conservele cu legume, pateurile, sosurile pentru salate.

Dopamina secretata atunci cand consumam zahar este conceputa ca o recompensa pentru creier, iar acesta va cere din ce in ce mai multe deserturi. Este o adictie periculoasa, de care ar fi bine sa te feresti constant.

Foto: Instagram/@federicola