Trebuie sa recunoastem ca este ingrozitor sa ai crampe. Citeste mai jos despre cauzele care pot provoca aparitia crampelor si care pot reprezenta simptomele unor afectiuni serioase.
De ce ai crampe cand nu esti la menstruatie?
Este important sa cunosti motivul care iti provoaca acele crampe neplacute. Pot fi si manifestari ale unei afectiuni digestive sau chiar musculare. Insa trebuie sa retii faptul ca exista o diferenta intre crampe si dureri. Crampele apar si dispar, in vreme ce durerea ramane constanta. Daca durerea pe care o resimti nu dispare, este important sa consulti cat mai repede un medic. Insa, daca te gandesti la ce altceva ar putea cauza acele crampe, iata mai jos o lista a posibililor vinovati:
5 uleiuri esentiale pentru dismenoree: Amelioreaza durerile menstruale si te ajuta sa te relaxezi
1. Sindromul colonului iritabil
Cei mai multi oameni au remarcat o inrautatire a simptomelor in perioadele cu stres intens. Insa stresul poate agrava aceste simptome, nu e el cel care le creeaza. Hiperactivitatea face ca muschii intestinali sa se contracte mai intens. Acest lucru conduce la aparitia crampelor si a durerilor asociate. Daca durerea nu se reduce in intensitate, este recomandat sa consulti un doctor pentru a afla daca medicamentele sau o schimbare in regimul alimentar pot duce la rezolvarea problemei.
2. Intinderi musculare
Nu toate crampele si durerile abdominale sunt cauzate de intestine. Unele dintre ele pot aparea ca urmare a intinderilor musculare. Intinderile pot surveni dupa exercitii, cum sunt cele de pilates, dar si in timpul efectuarii activitatilor zilnice sau ca urmare a unei miscari bruste. Odihna si hidratarea corespunzatoare pot rezolva incet, dar sigur aceasta problema.
3. Constipatia
Constipatia produce valuri de durere in diferite regiuni ale colonului. De fapt, durerea isi schimba locul pe masura ce muschii colonului se contracta pentru a forta evacuarea scaunului. Pentru a sprijini colonul este important sa consumi suficienta apa si sa ai un regim alimentar bogat in fibre.
Aceste stari negative indica faptul ca suferi de sindromul postmenstrual
4. Sindromul inflamator intestinal
Aceasta este o afectiune autoimuna in care anticorpii ataca tractul intestinal, provocand ulceratii, diaree cu sau fara sange si crampe. Aceasta afectiune cronica presupune un tratament agresiv (preponderent cu antibiotic) pentru a reduce efectele negative ale acestei afectiuni.
5. Balonarea
Una dintre cele mai importante cauze pentru aparitia crampelor este balonarea. Cea mai usoara cale de a scapa de crampe este aceea de a elimina gazele, oricat de jenant ar putea sa fie acest lucru.
Aceste alimente sunt vinovate pentru lipsa ta de energie
6. Boala diverticulara a colonului
Multe femei se confrunta cu dureri abdominale si presupun ca acestea au o cauza ginecologica. Insa uneori cauza este de natura intestinala, cauzata de inflamarea diverticulilor intestinali. Inflamarea provoaca intense crampe abdominale, dar si febra si senzatie de greata. Daca nu este o inflamatie severa, se poate trata prin odihna corespuunzatoare si mici schimbari in dieta. Insa daca este vorba despre o inflamatie severa sau recurenta, aceasta se trateaza cel mai adesea chirurgical.
Foto: Shutterstock.com