Palme transpirate, fluturasi in stomac, batai rapide ale inimii si emotii de nedescris. Acestea sunt manifestarile fizice ale anxietatii, dar si ale entuziasmului. In realitate, toate reprezinta reactii ale sistemului nervos la un anumit stimul puternic.
Metode neconventionale de a scapa de anxietate
Fie ca urmeaza sa mergi la o intalnire romantica sau ai de tinut un discurs in fata unei multimi, senzatiile fizice sunt foarte asemanatoare. In general, spunem ca „avem emotii”. Ceea ce face diferenta dintre o atitudine optimista si entuziasta si una negativa, bazata pe frica, este felul in care percepi si etichetezi ceea ce simti.
Anxietatea cronica este din ce in ce mai prezenta in mediul profesional
Se spune ca anxietatea poate fi productiva atunci cand este experimentata in doze mici. Aceasta te poate determina si motiva sa performezi mai bine si mai rapid sarcinile care ti-au fost atribuite la birou.
Cu toate acestea, anxietatea severa inhiba reactiile creierului. In acest caz, vei experimenta acele blocaje neplacute, in care nu iti mai poti controla emotiile sub niciun chip. Daca ti s-a intamplat sa simti ca te ineci si nu mai poti articula nicio idee, anxietatea a fost motivul in 9 din 10 cazuri.
In plus, pe termen lung, anxietatea te poate face sa eviti provocarile si oportunitatile. Acest lucru te poate face sa stagnezi din punct de vedere profesional.
Cum sa scapi de anxietate? Pentru inceput, schimba-ti perspectiva!
Un studiu efectuat in 2014 de Alison Wood Brooks a analizat efectele anxietatii inaintea realizarii unei sarcini importante. Cercetatoarea de la Harvard a ajuns la cateva concluzii cel putin interesante.
Tehnica 4-7-8: cum controlezi anxietatea
Desi majoritatea persoanelor cred ca linistirea si calmarea reprezinta cea mai eficienta solutie pentru momentele de anxietate, raspunsul este altul. Se pare ca oamenii care pastreaza senzatiile date de anxietate (puls crescut, emotii, fluturi in stomac) si le transforma in entuziasm performeaza cel mai bine.
„Felul in care gandim si modul in care ne verbalizam sentimentele ne ajuta sa construim, de fapt, starea in care ne aflam!”, explica cercetatorii.
Participantii la studiul mai sus mentionat au avut de interpretat o piesa celebra. Inainte de a urca pe scena, unii dintre ei au fost pusi sa spuna „Sunt anxios”, altii „Sunt entuziasmat”. Ultimul grup nu a primit nicio indicatie.
Cum sa te lupti cu anxietatea si sa readuci in viata ta linistea si calmul?
Persoanele care si-au indus o stare de entuziasm au performat cel mai bine. In plus, acestia au capatat si increderea ca vor putea performa la fel de bine si pe viitor, in alte contexte asemanatoare.
Concluzia studiului a fost ca anxietatea poate fi transformata cu usurinta in entuziasm. Totul se intampla la nivel mental si poate fi controlat de tine. Pe masura ce exersezi, iti va fi din ce in ce mai usor.
Asadar, data viitoare cand te surprinzi intr-o situatie ce iti provoaca anxietate, respira adanc si schimba-ti perspectiva. Repeta-ti in gand sau chiar cu voce tare: „Simt entuziasmul in tot corpul, sunt pregatita sa fac asta si de-abia astept!”. Vei observa imediat cum iti creste increderea, iar scenariile negative dispar incet-incet.
Foto: Shutterstock.com