Principala hrana pentru creierul tau. Combustibilul de baza fara de care nu functioneaza corect

1
De Cristina Tudor
17 sept. 2019

Principala hrana a creierului uman este aceasta! Fara acest combustibil, nu poate functiona! Creierul uman este alcatuit 60% din grasime, adica acizi grasi Omega 3.

Tesutul cerebral abunda in acizi grasi Omega 3. Materia cenusie este alcatuita si ea din acizi grasi Omega 3. Este asadar esentiala pentru structura normala si buna functionare a creierului uman. Acizii grasi Omega 3 faciliteaza comunicarea dintre celulele creierului. Pentru ca un impuls nervos sa treaca de la un neuron la altul, trebuie sa patrunda prin membrana celulei care imprejmuieste neuronul.

Acizii grasi Omega 3 pastreaza flexibilitatea acestei membrane exterioare, facilitand semnalele cerebrale sa treaca prin spatiul dintre celule.

Omega 3 sprijina productia de neurotransmitatori vitali si reduce procesul oxidativ si inflamator al creierului, in urma unui traumatism.

Un acid gras Omega 3 specific, DHA, este o piesa de baza in cortexul cerebral, zona creierului responsabila cu memoria, creativitatea, emotia si atentia.

Persoanele cu nivel scazut al DHA au creierul mai mic, acest acid gras monopolizand suprafata ocupata de acizii grasi in proportie de 97%.

Un alt acid gras important este EPA, responsabil cu irigarea sanatoasa a creierului, imbunatatindu-i functia.

Acizii grasi Omega 3 se acumuleaza in creier inca din perioada fetala, fiind esentiali in dezvoltarea cerebrala a copiilor.

Omega 3 ajuta in afectiuni degenerative, tulburari neurologice in care celulele nervoase sunt deteriorate sau mor.

Un nivel scazut de Omega 3 duce la imbatranirea prematura a creierului, la o functionare deficitara, este sporit riscul de a dezvolta boli neurologice, boli degenerative ale sistemului nervos central, ca Alzheimer, schizofrenie.

Acesti acizi grasi nu sunt produsi de organism, ci trebuie asimilati din alimentatie, fie prin suplimente, fie prin alimentele care le contin.

Cele mai indicate alimente sunt pestele, uleiul de peste si fructele de mare, bogate in acizi grasi Omega 3, dar si uleiurile vegetale, cum ar fi cel de seminte de in, de soia.

Semintele de in, de chia si nucile contin, de asemenea, acizi grasi Omega 3. O alta varianta sunt suplimentele, capsulele moi de Omega 3.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei

Foto: Shutterstock.com