Insa oamenii optimisti, increzatori, care nu isi pierd speranta, se vindeca mai repede si sunt mai putin predispusi afectiunilor de orice natura.
Desi se spune ca o minima cantitate de stres poate fi mobilizatoare si ajuta la obtinerea rezultatelor bune in activitatile pe care le intreprindem, dozele mari de stres au un impact negativ asupra sanatatii.
„Psihosomatica, mai putin cunoscuta in tara noastra, studiaza legaturile dintre afectiunile fizice si modelul de gandire pe care il abordam in viata de zi cu zi. Cercetatorii in domeniul psihosomaticii sunt de parere ca dezechilibrele emotionale pe care le resimtim la nivel psihic, neluate in seama, se transforma in timp in afectiuni fizice. Drept urmare, cand rezistenta psihica cedeaza, incepe sa fie afectat organismul”, explica Monica Burcea, psihoterapeut.
Cum ne afecteaza furia si neimplinirile
Tulburarile emotionale suprimate (stres, suferinta, anxietate, sentimentul singuratatii, furie reprimata, sentimentul neimplinirii) favorizeaza eliberarea de substante chimice in organism – adrenalina, cortizolul (hormonul stresului) care in cantitati mari afecteaza buna functionare a organelor interne si reduc productia de „substante bune” endorfinele (moleculele fericirii).
Pe de alta parte, modelul de gandire pe care il abordam poate sa dea rezultate foarte bune in lupta pe care organismul o duce cu bolile. Cercetarile arata ca este foarte important sa tinem cont de faptul ca psihosomatica si medicina alopata nu se exclud, ci dimpotriva, lucreaza impreuna. Medicamentele trateaza efectul, psihosomatica ne poate ajuta sa percepem cauzele profunde.
Psihoteraputul Monica Burcea detaliaza manifestarile efective ale dezechilibrelor emotionale in corpul nostru.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.
Foto: Shutterstock.com.