Ceaiul creste eficienta creierului: ce beneficii au 4 cani pe saptamana

1
De Maria Constantin
20 sept. 2019

Un studiu recent arata ca persoanele care au baut ceai de patru ori pe saptamana timp de 25 de ani au creierul mai eficient si sunt mai protejati de efectele imbatranirii.

Consumatorii de ceai se bucura de beneficii diferite de cele ale celor care prefera cafeaua, iar cercetatorii le mai dau o veste buna: ceaiul ajuta la functionarea mai buna a creierului.

Un studiu nou, realizat de Universitatea Nationala din Singapore (NUS), a descoperit ca persoanele care beau ceai in mod regulat au regiunile creierului mai bine organizate in comparatie cu cele care nu consuma aceasta bautura. Organizarea mai buna a regiunilor creierului este asociata cu o utilizare optima a functiei cognitive. Creierul este protejat astfel impotriva procesului de imbatranire, relateaza cotidianul britanic The Independent.

Ceaiul amana imbatranirea

Pentru a analiza beneficiile pe care le au consumatorii de ceai, cercetatorii din Singapore in colaborare cu Universitatea din Essex si Universitatea Cambridge din Marea Britanie au studiat datele de imagistica a creierului apartinand unui grup de 36 de persoane cu varste de la 60 de ani in sus.

Mit sau adevar: ceaiul verde decofeinizat accelereaza metabolismul?

Pe langa consumul de ceai, au fost luati in calcul si alti factori, precum starea de sanatate, stilul de viata si situatia psihologica a fiecarui subiect.

Rezultatele, prezentate de publicatia stiintifica Aging, arata ca participantii la studiu au consumat ceai verde, negru sau oolong (ceai ceai semi-fermentat) de cel putin patru ori pe saptamana, timp de 25 de ani, si au regiunile creierului interconectate intr-un mod mai eficient decat cei care nu au baut ceai.

„Rezultatele noastre ofera prima dovada a contributiei pozitive a consumului de ceai la structura creierului si sugereaza ca acest consum regulat are efect pozitiv impotriva declinului determinat de varsta in organizarea creierului”, a declarat Feng Lei, liderul echipei de cercetare si profesor asistent la Departamentul de Medicina Pshiholoica de la NUS Yong Loo Lin School of Medicine.

Traficul din creier

Pentru a explica importanta functionarii regiunilor creierului, Dr. Feng a comparat acest proces cu cel al eficientei traficului auto: „Sa luam exemplul traficului rutier. Considerati ca regiunile creierului sunt destinatiile, iar conexiunile intre aceste regiuni sunt strazile. Cand un sistem de strazi este mai bine organizat, miscarea vehiculelor si a pasagerilor este mai eficienta si utilizeaza mai putine resurse. Cand conexiunile dintre regiunile creierului sunt mai structurate, procesarea informatiilor poate fi facuta mai bine.”

„Noile rezultate despre reteaua neuronala sustin indirect cercetarile noastre anterioare, aratand ca efectele pozitive ale ceaiului consumat periodic sunt rezultatul unei organizari imbunatatite a creierului si previn ruperea conexiunilor dintre regiuni”, a adaugat Dr. Feng, care a mai publicat cercetari privind beneficiile ceaiului asupra sanatatii.

5 cele mai bune ceaiuri care te ajuta sa te mentii supla

Cercetatorii si-au propus sa examineze in viitor efectele pe care compusii bioactivi din ceai le au asupra declinului functiei cognitive, noteaza ziarul citat.

Potrivit Harvard Medical School, pe langa sanatatea creierului, consumul de ceai, indeosebi de ceai verde, a fost pus in legatura cu scaderea riscului de boli de inima, a cancerului si a diabetului.

Foto: Instagram/Jessica Alizzi