Fara carne si fara cartofi obisnuiti, aceasta placinta este alternativa excelenta pentru persoanele care urmeaza un regim vegetarian sau vegan. Va avea la baza fasolea boabe, care inlocuieste carnea tocata (de asemenea, mai poti sa folosesti lintea), iar deasupra se inlocuieste piureul din cartofi obisnuiti cu unul din cartofi dulci.
Ingrediente pentru placinta ciobanului cu piure de cartofi dulci:
600 grame de cartofi dulci, curatati si taiati in cuburi
Putin lapte de migdale
230 de grame de fasole neagra din conserva
230 de grame de fasole alba din conserva
400 grame de rosii la conserva
150 de grame de ciuperci mici
4 fire de ceapa verde
1 ceapa rosie mare, tocata marunt
2 catei de usturoi
Frunze de coriandru sau de patrunjel
1 lingurita cu boia afumata
Zeama stoarsa de la o lime
Sare si piper dupa gust
Ulei de masline extravirgin
Mod de preparare:
Cuptorul se preincalzeste la 200 de grade Celsius.
Cartofii dulci se fierb 30 de minute pana cand se inmoaie, dupa care se scurg si se lasa la racit.
Intr-o tigaie se calesc ceapa si usturoiul cu putin ulei de masline. Se adauga boiaua afumata si ceapa verde, amestecand totul pe foc 2-3 minute. Apoi se adauga ciupercile taiate.
Dupa ce s-au inmuiat ciupercile, se adauga fasolea si se soteaza 5 minute, inainte de a adauga rosiile din conserva, zeama de lime, sare, piper și coriandru sau patrunjel.
Cartofii dulci se paseaza si se amesteca cu putin lapte de migdale si sare.
Intr-o tava sau vas yenna se pune amestecul de fasole si se acopera cu un strat de piure de cartofi dulci.
Se lasa la cuptor 20-30 de minute, pana cand se formeaza o crusta crocanta deasupra.
Foto: Shutterstock.com