Concluzia: trebuie sa avem grija la ce mancam, cat mancam si la cum asociem alimentele.
Redam, mai jos, postarea integrala:
Ce e mai eficient pentru slabit:putina mancare sau putine calorii?
Teoria pe care se bazeaza slabitul a fost stabilita de americani acum mai bine de jumatate de secol si spune asa: mananca mai putin si misca-te mai mult Apoi tot ei au venit cu moda lui “low fat”, condamnand grasimile ca fiind principalele vinovate de kilogramele in plus, ca doar au 9 cal/g.
Prin urmare oamenii au mancat mai dietetic, dar s-au ingrasat mai tare. Vinovatul a fost zaharul (si implicit fructoza), care desi are doar 4 cal/g e capabil sa produca mai multa grasime de depozit decat lipidele alimentare.
Deci conteaza numarul de calorii din dieta? Cu siguranta, dar slabitul e mai complicat de atat. Sa zicem ca iei decizia sa consumi sub 1000cal/zi. Conteaza din ce provin ele? Oh, daaaa! Daca provin din zahar/fructoza, slabitul va fi anevoios, daca nu imposibil.
Daca provin din carbohidrati/amidon combinati cu grasimi, din nou e putin probabil sa slabim eficient. Daca insa grasimile alimentare nu sunt asociate cu fainoase si/sau zahar, ce sa vezi? Slabesti vazand cu ochii. Deci pana la urma o calorie nu e doar o calorie.
Un alt aspect il reprezinta volumul de mancare consumat. Sa ne intoarcem la dieta noastra cu sub 1000cal. Daca decidem sa mancam doar legume, 1000 cal inseamna 3-5 kg, deci un castron sau un lighean, de la caz la caz. Aceleasi 1000cal pot insemna insa 250g salam de Sibiu sau 150g fistic/migdale.
Intrebarea este: ce e de preferat? Eu cred ca nu e o solutie sa-ti umpli stomacul cu alimente sarace in calorii, dar care au un volum foarte mare. Atunci cand suntem obisnuiti sa mancam mult cantitativ, culmea e ca satietatea va aparea cand stomacul e plin, nu cand e atins aportul optim de calorii.
Citeste continuarea pe Doctorul Zilei
Foto: Instagram – @doctorbilic