Nasterea prin cezariana poate salva viata unui bebelus sau pe cea a mamei, daca sunt amenintate de un pericol imediat. Dar se pare ca exista un pret pentru aceasta solutie – pe termen lung, nasterile prin cezariana prezinta un risc mai mare pentru aparitia unor afectiuni, atat pentru copil, cat si pentru mama.
Un studiu recent arata o posibila legatura intre nasterile prin cezariana si riscul aparitiei autismului sau a deficitului de atentie, scrie The New York Times.
Cercetarea publicata in luna august de JAMA Network Open este, de fapt, o meta analiza care a prelucrat datele furnizate de 61 de studii anterioare, vizand peste 20 de milioane de nasteri. Analiza acestor studii indica faptul ca nasterile prin cezariana au fost asociate cu un risc mai mare cu 33% al aparitiei autismului si cu unul cu 17% mai mare al tulburarii de deficit de atentie. Riscul marit a fost prezent atat la nasterile programate, cat si la cele neplanificate.
Legatura exista, dar cauza e neclara
Se impun, insa, cateva precizari. Cea mai importanta: studiile anterioare au fost unele observationale si nu rezulta inca o legatura de cauzalitate intre cezariana si afectiunile mentionate, subliniaza ziarul citat. Copiii nascuti prin cezariana pot fi diferiti de cei nascuti pe cale naturala, iar aceste diferente pot include factori care sa le afecteze ulterior dezvoltarea la nivel neuronal.
Daca ai un copil nascut prin cezariana, nu poti face nimic pentru a schimba asta, iar aceasta asociere te poate ingrijora, iar daca astepti un copil, te poate nelinisti si mai mult aceasta concluzie, gandindu-te si regandindu-te la metoda de nastere cea mai potrivita.
Totusi, noile date despre afectiunile pe termen lung si metoda nasterii pot ajuta in cercetarile urmatoare si la intelegerea pe termen lung a acestui fenomen. Deocamdata, acestea sunt primele date si este nevoie de mai multe studii.
Tianyang Zhang, studenta doctoranta in neurostiinta clinica la institutul Karolinska din Stockholm, primul autor al meta analizei, spune ca studiile anterioare au aratat mai multe asocieri intre nasterea prin cezariana si problemele de sanatate pe termen lung.
Microbiomul, o ipoteza credibila
Studiul publicat in august a descoperit o legatura intre cezariana si spectrul larg al autismului si deficitul de atentie. In schimb, nu au rezultat legaturi intre nasterea de acest tip si alte afectiuni, precum ticuri obsesive, tulburari obsesiv-compulsive sau tulburari alimentare.
Dr. Aaron B. Caughey, seful departamentului de obstetrica-ginecologie de la Oregon Health & Science University, spune ca exista mai multe ipoteze despre ceea ce ar putea cauza – sau contribui la – legaturile dintre cezariana si afectiunile pe termen lung. El subliniaza, insa, ca studiul este foarte limitat.
Ce avantaje are nasterea naturala si ce trebuie sa stie viitoarea mama
Una dintre posibilele explicatii vizeaza microbiomul cu care nou-nascutul vine pe lume. In nasterea naturala, copilul capata o flora bacteriana intestinala diferita de cea pe care o are daca e nascut prin cezariana. Prin nasterea naturala, copilul colecteaza un tip de fauna bacteriana de la mama sa, in drumul spre exterior. Copiii nascuti prin cezariana nu primesc acest „botez” microbian, iar diferenta poate juca un rol in declansara unor afectiuni precum obezitatea, astm si diabet.
Nasterea prin cezariana implica, totodata, faptul ca bebelusii nu sunt expusi la aceleasi forte mecanice si la hormonii de stres maternali in timpul travaliului, un alt aspect care poate face diferenta.
Cezariana, scadere in toata lumea
Comunitatea medicala din Statele Unite face eforturi pentru a reduce numarul nasterilor prin cezariana, iar primele rezultate au aparut dupa 2009, cand aceasta metoda a inregistrat un varf de 32,9% din totalul nasterilor. De atunci, procentul e in scadere continua, dar lenta.
Potrivit Dr. Ana Pilar Betran, ofiter medical la departamentul de sanatate a reproducerii din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite, nasterile prin cezariana sunt in regres la nivel mondial. Brazilia, Republica Dominicana, Iran si Egipt au in prezent cel mai ridicat nivel la acest capitol, cu 50% din nasteri prin cezariana.
In 2018, un editorial publicat de jurnalul medical britanic The Lancet estima ca 6,2 milioane de cezariene care nu sunt necesare sunt efectuate in fiecare zi, jumatate din acestea inregistrandu-se in Brazilia si China.
Recomandarea specialistilor
Absolut esentiala pentru sanatatea mamei, a copilului sau pentru ambii, nasterile prin cezariana nu trebuie privite ca o infrangere de catre femei. Femeile insarcinate trebuie sa discute in timpul travaliului cu echipa medicala pentru a alege cea mai buna solutie pentru nastere, considera Dr. Aaron B. Caughey.
De ce n-ar trebui sa te simti vinovata pentru ca ai nascut prin cezariana
Dar daca vrei cezariana, trebuie sa faci cezariana, crede specialistul: „Salveaza vieti cand e folosita la indicatiile medicilor”, precizeaza Dr. Ana Pilar Betran.
Important este, subliniaza autorul studiului, ca aceasta legatura intre cezariana si autism trebuie analizata mai atent. „Asociere nu inseamna cauzalitate; nu putem spune ca operatia de cezariana provoaca asta. Am gasit doar legatura, ceea ce inseamna ca este nevoie de mai multe studii”, puncteaza Tianyang Zhang. „Femeile nu ar trebui sa ezite daca au recomandare medicala pentru cezariana”, a adaugat ea.
Foto: Shutterstock.com