Stiai ca exista mai multe tipuri de hiperpigmentare? Secretele unui ten impecabil fara machiaj

1
De Denisa Toma
28 sept. 2019

Credeai ca este dificil sa scapi de acnee? Atunci trebuie sa afli ca hiperpigmentarea este o provocare si mai mare.

Hiperpigmentarea reprezinta aparitia unor pete de culoare inchisa pe piele, intr-o nuanta diferita de cea a tenului. Exista numeroase motive pentru care apar petele pigmentare, dar oricare ar fi cauza, acestea sunt dificil de tratat.

„Sunt trei principale cauze pentru aparitia hiperpigmentarii. Una dintre ele acneea la varsta adulta, care lasa in urma pete de culoare inchisa. A doua cauza este melasma, care provoaca de obicei pete maronii pe obraji si deasupra buzelor. Iar a treia este pielea cu o nuanta neuniforma, care apare pe masura ce pielea se schimba odata cu inaintarea in varsta”, declara medicul dermatolog Heather Woolery-Lloyd pentru wellandgood.com.

Din fericire, exista metode de a trata petele pigmentare, dar acestea au efect cu o conditie: sa folosesti crema cu factor de protectie solara. „Soarele accelereaza acest proces la nivelul pielii, iar atunci cand reduci expunerea, ii permiti pielii sa se vindece. Sa tratezi hiperpigmentarea fara protectie solara este ca si cum ai impinge un bolovan la deal – poti incerca orice, dar fara SPF nimic nu va avea efect”, spune medicul dermatolog. Prin urmare, crema cu SPF este principalul tau aliat in lupta cu petele pigmentare.

Cum eviti hiperpigmentarea pe timpul verii – 3 sfaturi utile

Hiperpigmentarea post inflamatorie

Daca ai avut acnee, atunci iti este cunoscuta hiperpigmentarea post inflamatorie. Este vorba despre acele pete maronii care raman in urma dupa ce se vindeca un cos. „Aceste pete apar dupa vindecarea unui cos, dar pot sa apara si in urma oricarei traume la nivelul pielii, precum o zgarietura sau intepatura unei insecte”, spune medicul. „Orice iritatie precum acestea fac ca melanocitele, celulele care produc pigmentul pielii, sa produca si mai mult pigment. Rezultatul sunt petele maronii la locul iritatiei”, adauga dermatologul.

Tratament
Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa eviti hiperpigmentarea post inflamatorie. „In cazul acneei, tratamentul care mentine cosurile sub control poate preveni formarea unor noi pete. Si retinolul este o solutie eficienta. Stimuleaza reinnoirea celulara si ajuta la exfolierea si la uniformizarea nuantei tenului. Combina acest tratament cu ingrediente naturale care au efect de iluminare a pielii precum lemn dulce sau niacinamide si care pot fi folosite pe termen lung”, recomanda Dr. Woolery-Lloyd.

The Inkey List Retinol Serum, 47 lei, sephora.ro

Fotoimbatranirea

Fotoimbatatranirea apare de obicei odata cu inaintarea in varsta din cauza expunerii prelungite la soare. Daca ai nevoie de inca un motiv ca sa aplici SPF, atunci acesta este unul important. „Pielea cu o nuanta neuniforma apare de obicei dupa varsta de 40 de ani sau chiar mai devreme si este cauzata de expunerea zilnica la soare”, spune medicul. Aceste pete sunt mai mari decat pistruii si formeaza grupuri de pete de culoare inchisa ce acopera pielea.

De ce apare hiperpigmentarea si cum poate fi tratata

Tratament
Peelingul chimic este o forma de tratament cu efecte benefice dovedite in cazul fotoimbatranirii. „In cazul pielii deschise la culoare, lumina intens pulsatila (IPL) este o optiune de tratament excelenta. Un alt beneficiu al acestei metode este acela ca reduce si zonele inrosite care apar adesea impreuna cu fotoimbatranirea”, spune medicul. Dar IPL nu este eficient in tratarea celor cu piele mai inchisa la culoare. In acest caz, peelingul chimic este o optiune mai buna, sustine medicul dermatolog Dennis Gross. Acidul ascorbic, alfa hidroxiacizii sau acidul cojic sunt cateva dintre substantele care pot fi folosite pentru a trata eficient petele pigmentare cauzate de fotoimbatranire.

The Ordinary AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution, 35 lei, douglas.ro

Melasma

Melasma reprezinta aparitia unor pete maronii pe obraji, deasupra buzei superioare si pe frunte, fiind cauzata de obicei de hormoni. De aceea, aceasta problema apare in special in timpul sarcinii. „Melasma este o afectiune cronica ce apare fecvent in timpul sarcinii sau in timpul tratamentului cu pilule anticonceptionale. In cazul celor mai multe femei, melasma dispare dupa nastere sau dupa oprirea tratamentului cu contraceptive, dar in cazul altora poate persista. De asemenea, ar putea sa apara fara nicio explicatie si in cazul unor femei care nu au probleme hormonale. Indiferent de cauza, expunerea la soare are un rol major in aparitia melasmei si o agraveaza intotdeauna”, spune Dr. Woolery-Lloyd.

Tratament
Incearca ingrediente naturale care au rol de uniformizare a culorii pielii precum lemn dulce, vitamina C, acid cojic sau ceai verde, pe care le gasesti in produse pentru utilizarea zilnica. „Aceste ingrediente pot fi folosite pe termen lung”, spune medicul. In ceea ce priveste tratamentele profesionale, specialista sustine ca peelingul chimic in asocietre cu agenti de uniformizare a culorii pielii poate da rezultate foarte bune.

La Roche-Posay Pure Vitamin C10, 182 lei, notino.ro

Acizii AHA – Aliatii tenului uniform si luminos

Pistruii

Si pistruii sunt o forma de hiperpigmentare a pielii. „Pistruii sunt pete maronii ereditare care sunt mai proeminente pe nas si obraji. Pot sa apara la orice varsta, dar adesea apar in copilarie si devin mai proeminenti odata cu expunerea la soare de-a lungul anilor”, spune dermatologul. Pentru ca sunt nativi, pistruii sunt foarte dificil de indepartat. „Oamenii care au pistrui sunt predispusi la aparitia acestora”, adauga medicul. Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa reduci cat de mult expunerea la soare.

Tratament
Crema de protectie solara aplicata zilnic este aliatul tau principal. „Folosirea zilnica a protectiei solare este esentiala in tratarea oricarei forme de hiperpigmentare, iar reducerea expunerii la soare ajuta la estomparea pistruilor si prevenirea aparitiei altora noi”, declara medicul. Foloseste zilnic o crema cu SPF peste 30, indiferent de anotimp sau vreme.

Paula’s Choice Clear Ultra Light Daily Hydrating Fluid SPF 30+, 60 ml, 181 lei, paulaschoice.ro

Foto: Instagram/Valentina Cabassi