Celebrul studiu de la Harvard care a ajuns la concluzia asta atat de populara a monitorizat 800 de barbati timp de 75 de ani. Rezultatul: cei care aveau relatii satisfacatoare (in lipsa unui termen mai bun) la varsta de 50 ani sunt si cei care si-au pastrat sanatatea mult mai bine, chiar si la 80 de ani, decat restul.
Pentru o asemenea performanta nu conteaza numarul de prieteni avuti, ci relatia de cuplu armonioasa.
De ce esti nefericita in relatie: 3 cazuri in care te pui singura in aceasta situatie!
Armonia in cuplu e direct proportionala cu sanatatea
Cercetarile demonstreaza ca un partener si o relatie extrem de conflictuala iti dauneaza sanatatii mai mult decat un pachet de tigari.
In acelasi timp, o legatura puternica, bazata pe afectiune reciproca, un fel de vitamina C a sufletului, iti protejeaza si asigura buna functionare a sistemului tau imunitar pe termen lung.
O relatie sanatoasa de iubire nu arata deloc ca-n povesti
Cum facem sa ne imbunatatim relatiile (si in scop terapeutic, desigur)?
Provocarea celor 7 zile de dragoste, conceputa de specialistii de la New York Times, e bazata pe stiinta. Nimic nu garanteaza ca o relatie va dainui in timp, insa sunt anumite practici care ajuta la pastrarea dialogului deschis si la a invata mai multe despre cel de langa tine.
Fiecare zi are un obiectiv anume, o tema care pe langa faptul ca e dovedit stiintific ca ajuta la crearea unei apropieri mai puternice, ajuta si la destinderea si descretirea fruntilor impreuna. E chiar fun!
Cel mai bun efect secundar al cursului: iti amintesti motivele pentru care l-ai ales pe partener!
Cursul este conceput pentru a fi distractiv, dar si serios. Daca voiai o reteta usoara, toata informatia deodata si o solutie rapida pentru o viata mai buna in doi, care sa poata fi, de preferat, aplicata in timpul unui serial pe care-l urmariti zilnic, mai gandeste-te o data cat de mult iti doresti apropierea dintre voi.
Ce reguli de aur trebuie sa respecti pentru a avea o relatie fericita
Ziua 1: Tineti scorul
Tema: ganditi-va la 5 lucruri prin care partenerul isi arata dragostea in fiecare zi.
Studiile au demonstrat ca cele mai trainice relatii au o rata de 5 la 1 intre gesturi pozitive, facute de drag si cele negative. Poate sa fie vorba de orice chestie marunta: cumparat lapte pentru copii, un compliment sau un sarut de noapte buna.
De ce functioneaza: daca aduni si esti constient de toate lucrurile pozitive, le dai putere pentru a izola legatura voastra, a o tine la adapost atunci cand se intampla ceva mai putin placut intre voi.
Ziua 2: O mana de ajutor
Stiai ca atingerile si in special tinutul de mana, sunt un factor decisiv cand vine vorba de scaderea nivelurilor de stres?
Provocarea din ziua a doua tine de fapte: tineti-va de mana cat de des puteti. In timp ce sunteti conectati unul la altul, vorbiti despre o situatie mai putin placuta din ziua respectiva, fara a va da drumul la maini.
De ce functioneaza: conform studiilor, creierul nostru asociaza legatura fizica si emotionala pe care o avem cu partenerul cu o alinare asemanatoare cu cea intalnita in cazul administrarii unor medicamente. Brusc, evenimentele respective nu mai sunt atat de groaznice si povara este impartita.
Ziua 3: Spune-mi o poveste
Cititul cu voce tare nu ajuta numai copiii si nu e destinat numai pentru anii de studentie. Dedicati-va un moment in care sa va cititi unul altuia ceva ce v-a impresionat azi. Un citat dintr-o carte, o stire etc.
De ce functioneaza: e timp impreuna, asa cum nu il petreceti in fiecare zi. Vocea celui drag are efect de calmare, iar apropierea e instanta.
Ziua 4: Acceptare
Gandeste-te la unul, doua lucruri care te enerveaza la partenerul tau si spune-i si lui, fara a incepe o cearta din asta. Incearca sa gasesti intentia buna din spatele comportamentului care-ti sta pe creier si concentreaza-te pe ea.
De ce functioneaza: micile suparari se aduna, iar acest exercitiu de acceptare ne forteaza sa avem alta perspectiva asupra lor. Trecem de la enervare la acceptare si compasiune.
Ziua 5: O zi perfecta
Imagineaza-ti o zi perfecta si spune-i toate detaliile iubitului tau.
De ce functioneaza: o asemenea imagine ideala impartasita si numai la nivel verbal cu cel drag creeaza intimitate si apropiere.
Ziua 6: Mana pe inima
Luati-va un minut (pe ceas) in care sa stati unul in fata altuia, avand fiecare mana dreapta pe pieptul celuilalt. Mana stanga va veni peste mana partenerului, deasupra inimii tale. Stai acolo, fara sa razi, fara sa vorbesti si fii prezenta in acel moment, simtind dragostea, energia si fiecare respiratie a persoanei iubite.
De ce functioneaza: combinatia dintre contactul vizual si atingere face minuni. Orice conflict piere foarte usor daca cel de langa tine te imbratiseaza, te tine de mana sau te umple de pupici.
Ziua 7: Recunostinta
Scrie 3 lucuri pe care le face partenerul tau pentru care esti recunoscatoare. Dupa ce fiecare dintre voi a completat tema de azi, trebuie sa vi le impartasiti unul altuia.
De ce functioneaza: recunostinta creste nivelul de fericire a fiecarei clipe si scade rata depresiilor. Cu cat exersezi recunostinta mai mult, cu atat creierul tau se seteaza sa caute si mai multe motive de bucurie in doi!
Foto: Getty Images.